Gastronomija spaja ljude – restoran ĐERDAN

U  restoranu Đerdan u Bosanskoj Gradišci, održano je četvrto poglavlje Premium priče u organizaciji udruge za kulturu stola G.E.T.

dsc_1099

 

Akteri ovog poglavlja, uz udrugu G.E.T. i restoran Đerdan kao domaćina, bili su:

 • Ružica Jukičić iz Zagreba – višestruko međunarodno nagrađivana chefica te licencirana ocjenjivačica svjetske kuharske organizacije, također f&b managerica te nutricionistica;
 • Dragan Šljivić iz Banja Luke – višestruko međunarodno nagrađivan chef, jedan od najboljih i kuhara u regiji, trenutno glavni chef restorana Monogram (Banja Luka)

dsc_1124

 • Tvrtka Agroprodukt (Pula / Vodnjan) sa svojom vinarijom Medea (uz naglasak na vina malvazija Montiron i merlot Punta Greca) i uljarom Salvela (sortna maslinova ulja te blend Aurum)

dsc_0966

 

 • Podrum Lukić iz Ljiga (Srbija) i rakija Dekada – stara šljivova prepečenica, 10 godina odležana u za nju posebno napravljenim bačvama (bačve su od hrasta, ali u svaku bačvu je dodano i par dužica od duda)

dsc_0973

 • Tvrtka Camelot iz Zagreba – ekskluzivni uvoznik i distributer Habanos S.A. i Davidoff Oettinger cigara i pribora, koji je predstavio cigaru Ramon Allones Specially Selected

dsc_0980

 

Ružica Jukičić i Dragan Šljivić imali su zadatak naizmjenice pripremiti jela koja će se sljubiti uz zadana vina vinarije Medea.  Iako se njih dvoje poznaju pet godina i više su se puta susretali na natjecanjima, ovo je bilo prvi put da kuhaju zajedno na ovakav način, a pokazali su da se znaju nositi s izazovima; odlično su ispunili zadatak i primili pohvale zadovoljnih gostiju – predstavnika medija i ugostitelja iz Zagreba i Banja Luke.

 

 

dsc_1060

 

 

Menu

 1. Rose Cuvée 2015., Medea – piće dobrodošlice &  Pašteta restorana Đerdan (Vladan Šurlan)

dsc_0956

 

 

 1. Malvazija 2015., Medea

dsc_1019

 

 

Mala s kamena – marinirana trilja s biskvitom od hrena, perle od limuna s Aurum maslinovim uljem (Ružica Jukičić)

dsc_1012

 1. Chardonnay 2015., Medea

dsc_1014

Ćuretina a’la Genovese – pureći minjoni s lizalicom od parmezana, marinirana baby mozzarella s duvan čvarcima (Dragan Šljivić)

dsc_1024

 1. Malvazija Montiron 2015., Medea

Malvazija Medea Montiron dolazi iz vinograda starog 35 godina, smještenog na posebnoj, dubokoj, degradiranoj crvenici prožetoj kamenim strukturama, koja vinu daje izuzetnu mineralnost i puniju boju s jasnim žutim odsjajem. Okusno je puna, zaokružena, s naglašenom notom mineralnosti koja joj daje ugodnu svježinu. Kritičari ju ocjenjuju kao jednu od najboljih malvazija berbe 2015.

dsc_1046

Masna slasna  – pačji confit, barrique smokva, home made krpica (Ružica Jukičić)

dsc_1047

 

 1. Merlot 2015., Medea

dsc_1064

Jagnjeća rolada  –  rolana janjetina punjena sirom i suhom rajčicom, šparoge (Dragan Šljivić)

dsc_1069

 

 

 1. Teran 2015., Medea

dsc_1073

Carska – karamelizirana svinjska potrbušina, krema od celera, sotirani poriluk, vrganji i celer (Ružica Jukičić)

dsc_1081

 

 1. Merlot Punta Greca 2013., Medea

Punta Greca je izdašan, bogat merlot iz odabranog grožđa, odnjegovan u drvu i u konkurira za jedno od najboljih crvenih vina Istre.

Radi se samo u najboljim godinama, od grožđa iz vinograda na položaju Punta Grkole (Punta Greca), na pjeskovitom tlu s elementima gline.

Vino je suho, ugodno toplo i mekano, dok je s druge strane djelomično svježe te tanično s finim i mekanim taninima i krasi ga puno tijelo. Vino je u odličnoj ravnoteži te ima jako dobar intenzitet okusa i lijepu trajnost u ustima te finu kakvoću.

dsc_1089

Bbq steak – biftek, pohani kozji sir, bbq sladoled na tostiranom bademu (Dragan Šljivić)

dsc_1087

 

 1. Perfect Match – uz deserte su sudionici birali Medea vino po želji kako bi sami našli svoj perfect match (savršeni spoj)

Pendolino – biskvit od badema, ekstra djevičanska pralina (Ružica Jukičić)

dsc_1096

Slatka simfonija – panna cotta od kozjeg jogurta, smokve kuhane u prošeku, coulis od maline i Tres leches (Dragan Šljivić)

dsc_1102

Mnoga su jela, a posebno desert Pendolino, pratila ekstra djevičanska maslinova ulja Salvela. Masline za ova ulja dolaze iz maslinika na poluotoku pored Stare Barbarige, na lokalitetu Salvela. Ova ulja vrhunske kvalitete uvrštavaju se među najbolja svjetska ulja, a na ovom gastro događaju posebno su predstavljena fenomenalna svježa ulja sorti Pendolino i Leccino.

dsc_0983

 1. Digestiv

Dekada, destilerija Lukić (10 godina stara šljivova prepečenica, odležana u posebnim drvenim bačvama)

Dekada je zagasito žuta, raskošna rakija podruma Lukić iz Ljiga (Srbija), stara šljivova prepečenica, spravljena od sorti Požegača i Ranka te 10 godina odležana u za nju posebno napravljenim bačvama – bačve su od hrasta, ali u svaku bačvu je dodano i par dužica od duda. Ovu je rakiju predstavila Slađana Lukić.

 

dsc_1117

+ cigara Ramon Allones Specially Selected

dsc_1118

.

Restoran Đerdan nalazi se u Bosanskoj Gradišci, uz samu državnu granicu. Obiteljski je restoran kojeg vodi Gordan Šurlan, a glavni kuhar je njegov brat Vladan. Istinski su zaljubljenici u gastronomiju, stalno u traženju nečeg novog. Trude se konstantno unaprjeđivati poslovanje restorana, kako kroz razvoj gastronomskih potencijala, tako i kroz kvalitetu usluge. Tople i domaćinske atmosfere, hedonističkog ambijenta, restoran je kao stvoren za uživanje s obitelji i prijateljima.

dsc_0951

 

 

 

Tekst: Silvija Munda

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *