IVO BRZICA – Gdje Dunav ljubi nebo!

Vinogradi Brzica smješteni su na Erdutskoj kosi,  na uzvisini 80 metara iznad Dunava, koji se na tom mjestu, 1300-tom kilometru, nalazi otprilike na pola puta do Crnog mora. Prije deset godina Ivo Brzica nastavio je obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze, primjenjujući modernu tehnologiju, a prije toga, bavio se, vrlo uspješno, prodajom traktora.

dsc_9859

dsc_9841

Na 6 hektara vinograda uzgaja graševinu, chardonnay, merlot, cabernet sauvignon i netipično za ovaj kraj – vranac. Kaže da u ovom kraju do prije petnaestak godina uopće nije bilo crnih vina, pa su mu ona još veći izazov, a rezultati više nego dobri.

dsc_9846

dsc_9878

dsc_9866

Orijentirao se na proizvodnju u barrique bačvama, ali to na etiketama posebno ne naglašava.

dsc_9862

U sklopu vinarije nalazi se lijepo uređena kušaonica, u kojoj se mogu isprobati i karakteristični slavonski specijaliteti. Tako nas je počastio sjajnim čobancem koji su dostojno pratili fini crnjaci, od nešto blažeg cabernet sauvignona 2012 do alkoholnijeg, ali fino zaokruženog merlota 2013.

dsc_9857

 

dsc_9886

Nismo odoljeli ni Cuvéeu 2012 (cabernet sauvignon, merlot, vranac) s čak 15 posto ne tako osjetnog alkohola. Graševina, naravno, količinski dominira u Brzičinoj vinariji, a ova mlada vrlo je netipična, pomalo gorkastog okusa, ali nimalo agresivna.

dsc_9882

Chardonnay ne proizvodi u većim količinama, a uz graševinu, vrlo lako ga plasira u lokalnim restoranima, godinu za godinom. Inače, vina Brzica imaju vrlo korektan odnos kvalitete i cijene, jer gazda Ivo, prije svega, nastoji biti realan a ipak postići i ekonomsku računicu.

dsc_9881

Tekst : Mustafa Topčagić  – 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *