Ilovčak vina – Moslavina osvaja Zagreb!

U zagrebačkom Red red wine baru po prvi put predstavljena su vina obiteljske Vinarije Ilovčak iz Moslavine.

 

Uzvanici su tako imali prilike kušati Škrlet 2015, Rose 2016 (od Cabernet sauvignona) i Cabernet sauvignon barrique 2015, a kao vino iznenađenja predstavljena je i Graševina sur lie 2015.

O ovim vrsnim vinima govorio je vinar i vlasnik obiteljske Vinarije Ilovčak Sven Đozo, čiji su vinogradi smješteni na obroncima Moslavačke gore uz rijeku Ilovu, na samoj granici Moslavine i Slavonije. Trsovi ovdje rastu na 240 metara nadmorske visine isključivo južnih padina, a pokrivaju površinu od ukupno 6 hektara vinograda.

 

 

Riječ je o petoj generaciji vinogradara na ovim parcelama koje datiraju iz sredine 19. stoljeća. Najzastupljenija je autohtona moslavačka sorta škrlet, a slijede graševina, pinot bijeli i cabernet sauvignon. Prvi trsovi pod brendom vina Ilovčak ovdje su posađeni 1992., dok početak komercijalne prodaje vina kreće 2006. godine.Stručni dio prezentacije u zagrebačkom Red red wine baru vodio je vrsni znalac, sommelier Tomislav Jakopović, stručnjak za sljubljivanje vina i hrane, koji je detaljno opisao svako vino i otkrivao nam izniman potencijal moslavačkih sorti.

Degustacija je započela Škrletom iz 2015. godine koji, prema riječima Jakopovića, ruši predrasude o kratkom roku trajanja ovog vina jer ono sasvim sigurno ima potencijal za kratka i srednja odležavanja do pet godina.

Graševina sur lie 2015 bila je pravo iznenađenje večeri, izrazite delikatnosti, svježe, mirisno i voćno, vino koje zaslužuje posebno mjesto u ponudi Vinarije Ilovčak. Uslijedilo je kušanje Rosea 2016 (od Cabernet sauvignona) iz kojeg, kaže naš sommelier, ‘vrišti jagoda, a zatim osjećamo lagani, fini okus maline’ i koje je idealno za uživanje u proljetne i ljetne večeri.

Nakon laganijih vina koja su veliki prijatelji hrane, posebice mediteranske kuhinje, laganih sireva, tjestenina i rižota, predstavljen je i Cabernet sauvignon barrique 2015. Uz njega je, doznali smo, najbolje poslužiti tek pečenog odojka, a izvrsno prija i uz sireve obogaćene plemenitom plijesni.

Gastronomske delicije, među kojima su tapasi od suhih šljiva umotani u pancetu, kravlji sirevi, pršut, lovačke kobasice, riblja pašteta i drugi ukusni zalogaji, za ovu je prigodu pripremio chef wine bara Drago Bošnjak.

Ova iskrena vina, kako ih je nazvao Tomislav Jakopović, sasvim zasluženo su osvojila zlatna i srebrna priznanja na nekoliko prestižnih izložbi u Hrvatskoj. Njihovu originalnost i kvalitetu prepoznali su i domaći ugostitelji pa su tako prisutna u renomiranim restoranima, wine barovima i vinotekama u Zagrebu i Zadru, a mogu se kupiti i u trgovinama Interspara diljem Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *