VINISTRA 2017

Ovogodišnje dvadeset četvrto izdanje Vinistre, međunarodne izložbe vina i vinarske opreme, održat će se od 12. do 14. svibnja u sportskoj dvorani Žatika u Poreču.

Porečki hotel Laguna Parentium peti put zaredom mjesto je ocjenjivanja uzoraka vina, ulja i rakija uoči 24. izložbe vina i vinarske opreme – Vinistra 2017.

Ocjenjivanje ukupno 553 uzoraka vina, ulja i rakija završilo je u očekivanju rezultata. Manifestacija se nastavlja ocjenjivanjem za Svijet malvazija. To je međunarodno natjecanje posvećeno isključivo malvazijama koje se održava devetu godinu zaredom, a okuplja malvazije iz nekoliko europskih zemalja. Ocjenjivačkom komisijom i ove godine predsjeda dr. sc. Caroline Gilby, Master of Wine te autorica članaka za časopise Decanter, Harpers i Wine Business International.

Manifestacija Svijet malvazija ima za cilj okupiti što veći broj sorata malvazije, promovirati njihove posebnosti i kvalitete, prikazati najnovije trendove u proizvodnji te nagraditi najbolja vina. Uzorci su stigli iz Italije, Španjolske, Slovenije i Hrvatske. Osim uzoraka malvazije ocijenit će se još 271 uzoraka ostalih vina te 14 uzoraka maslinovih ulja i 23 uzoraka jakih alkoholnih pića. Tijekom ocjenjivanja u hotelu Laguna Parentium Poreč održala se i press-konferencija. Konferenciju za medije otvorio je Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, koji je ujedno najavio 24. Vinistru – izložbu vina i vinarske opreme. Nikola Benvenuti, predsjednik udruge Vinistra istaknuo je: „Pred nama je Vinistra 2017. Mogu potvrditi veliko zanimanje vinara, ali i ostalih izlagača. I zbog toga smo ove godine proširili kapacitete izlagačkog prostora u centralnom dijelu dvorane.To je i motivacija da u udruzi nastavimo s promocijom i afirmacijom njihovih proizvoda te Vinistre kao branda i Istre kao turističke destinacije, ali i s razmjenom znanja s kolegama iz inozemstva i stalnom edukacijom nas i naših članova.“


Ove godine novost je i dan namijenjen profesionalcima koji će imati priliku prvi kušati vina izlagača u Hotelu Parentium Poreč u četvrtak 11.05. u poslijepodnevnim satima. Ovogodišnja Vinistra naglasak je stavila i na dolazak najveće vinske svjetske zvijezde današnjice, a dio je to nastojanja pozicioniranja Vinistre na svjetsku vinsku scenu. Poseban gost ovogodišnje Vinistre je Oz Clark, ‘jedno od najistančanijih nepca’ od svih vinskih kritičara današnjice, koji će na Vinistri osobno održati i radionicu o Teranu. Oz Clarke jedan je od vodećih svjetskih vinskih stručnjaka čiji se impresivan ugled temelji na opsežnom znanju o vinima.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *