Quinta Essentia Zure, 2015 – prvi pjenušac od grka

O sorti

Grk (lumbajarski gark, korčulanac), sorta bijelog grožđa koja se najčešće veže uz otok Korčulu i korčulansko vinogorje (lokalitet Lumbarda), gdje na suhim i pjeskovitim tlima postiže iznimnu kvalitetu, u vinu izraženu specifičnom aromom, jačim alkoholima i skladom okusa.

Prepoznatljiva lumbarajska sorta – grk dobila je ime, prema predaji, od vrlo laganog gorkog prizvuka u voćnim aromama sorte. Gorke note pomiješane s aromama podneblja dočaravaju miris mora i borova, mirise Korčule. Ime se često povezuje i sa starim Grcima koji su prvi donijeli vinsku kulturu na otok Korčulu i postavili temelje za dugu tradiciju vinarstva u Dalmaciji općenito. Unatoč svojoj posebnosti, grk zbog svojih dominantno ženskih cvjetova ne može opstati sam već mu je potrebna još jedna sorta muških cvjetova za uspješno oprašivanje i kvalitetnu rodnost, a to je –  plavac mali. Grk je tako, ustvari grkinja – jer treba muškog  partnera za oplodnju …

Zure Quinta Essentia, brut 2015 (limited edition, 200 butelja)

Proizveden tradicionalnom metodom, s godinom dana na kvascima, već je sada skladno vino, izražene svježine i lijepih citrusnih nota uz mirise zrele jabuke i kruške. Nedavno degoržiran, s još izraženim mirisom ekpedicijskog likera, za nekoliko mjeseci bit će upravo onako kakav treba biti, da se  potpuno „zaokruži“. Slasnost, dugotrajnost i nježna gorčina grka daju mu dodatnu vrijednost nepčanog užitka. Tako drukčiji i tako dobar!

O imenu Quinta Essentia

Iz grčkog je to došlo, kaže Ivan Batistić Zure, „ … po Aristotelu postoje 4 elementa (vatra, zemlja, zrak i voda) i ona peta esencija, to je Quinta Essentia –  ono nešto što je najvrednije, a najrjeđe, a što ćeš rjeđe od pjenušca od grka “. Pjenušac je „limited edition“, namijenjen je što duljem čuvanju u obiteljskoj vinariji i zbog toga mu je cijena visoka. Sljedeće godine, 2018., očekuje se na tržištu cca 600 boca berbe 2016. “A cijena je ujedno i visoka jer je pjenušac poseban od posebne sorte te se za sad pokazalo da je omjer cijene i kvalitete realan. Nije za veliku potrošnju već za posebne prilike …” kaže Ivan.

Kako je nastao?

Zahvaljujući dugogodišnjim istraživanjima sorte i suradnji s prof.dr.sc. Bernardom Kozinom s Agronomskog fakulteta u Zagrebu (koji je i projektirao vinograde), braća Ivan Batistić Zure i Marko Batistić Zure odlučili su napraviti pjenušac od grka. U vlastitom su laboratoriju provjerili kiseline i sve važne parametre za berbu, u točno određeni dan, sat i minutu – pobrali grožđe, ubacili ga u hladnjaču i odnijeli u Zagreb na preradu. Rezultat je prvi,  jedini i vrhunski pjenušac od sorte grk!

Cijena : cca 600 kn u vinariji

Više na : https://www.facebook.com/WineryZure/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *