FESTIVAL SOLI – STON 2017.

Prvi  „Festival soli“ manifestacija je koja će se održati u Solani Ston od 27. kolovoza do 1. rujna 2017.

Program manifestacije „Festival soli“  obuhvaća raznovrsne sadržaje – koncerte i glazbene večeri, radionice za najmlađe te mali sajam tradicionalnih proizvoda i rukotvorina u povijesnom ambijentu Solane Ston, sve popraćeno gastronomskom ponudom specijaliteta poluotoka Pelješca i područja Dubrovačko- neretvanske županije.

Ideja o kreiranju festivala na području Stona potaknuta je pričom o soli i Dubrovačkoj Republici  koja je svoj napredak temeljila, među ostalim i na proizvodnji i trgovini ovim važnim artiklom u ishrani ljudi.

Stonska solana nepromijenjena od 14. stoljeća, bila je strateški gospodarski punkt Dubrovačke Republike, dok je danas važan  gospodarski subjekt i  jedinstveni spomenik kulture i turistička atrakcija.

Berba soli , koja se u Solani Ston vrši na povijesni način svake godine, predstavlja također posebnu turističku atrakciju i zaokuplja pažnju posjetitelja.

Zbog svog geografskog položaja, gradić Ston i Solana, smješteni na početak poluotoka Pelješca, u kraju bogatom gastro-delicijom –kamenicama, na vratima Vinskog raja Pelješca imaju potencijale za razvitak dodatnih sadržaja koji će privući posjetitelj sa cijelog poluotoka, ali i šire.

Što je Festival soli ?

Multimedijalni događaj  se terminski pozicionira na kraj mjeseca kolovoza i početak rujna, što predstavlja i početak posezone u stonskom kraju, pa bi se ovim sadržajem potencijalno moglo privući još više posjetitelja u tom razdoblju. Riječ je i o PPS razdoblju-  prema Hrvatskoj turističkoj zajednici  – razdoblju u kojemu je potrebno kreirati dodatne sadržaje za motiviranje gostiju na dolazak.

Ideja je potaknuta činjenicom o potrebi dodatnih sadržaja za turiste i stanovništvo, posebno u konteksu skretanja pozornosti javnosti na iznimno atraktivan gospodarski , ali turistički sadržaj, koji u sebi nosi daljnje potencijale. Solana Ston na ovaj način postala bi središnje mjesto odvijanja multimedijalne manifestacije namijenjene širokoj publici.

Sadržaj festivala čine  različiti događaji – od gastronomskih, enoloških, do prezentacija tradicijskih obrta i proizvoda , radionica za najmlađe na temu soli, te koncerti  folklora  i popularne glazbe.

 U skladu s održivim turističkim razvojem, Festival soli afirmira postojeće kapacitete i komparativne prednosti  ovog područja i tradicionalne proizvode, ne ugrožavajući okoliš i skrećući pozornost na bogatstvo nasljeđa, kako gospodarskog tako i kulturnog, naglašavajući partnerstvo među dionicima lokalne uprave, dionika u turizmu, malih proizvođača i lokalnog stanovništva, te  posjetitelja.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *