26. Jaskanske vinske svečanosti

Službeno predstavljanje Jaskanskih vinskih svečanosti, najpoznatije manifestacije jaskanskog kraja, održano je na jednom od najljepših bisera Plešivičke vinske ceste, obiteljskom gospodarstvu Jagunić.

‘Kako bi se u naš grad unio duh berbe, vina i podrumarenja ove ćemo godine uvertiru u vinske svečanosti održati na glavnom gradskom trgu kroz razne kulinarske manifestacije, radionice, i koncerte u kojima će mnogi prolaznici moći uživati i sudjelovati. Najavom izgradnje nove škole to je ujedno i uvertira u nove, drugačije i modernije Jaskanske vinske svečanosti kakve planiramo organizirati sljedeće godine, s ciljem kako bi još kvalitetnije promovirali naše vinare koji cijele godine ulažu trud u stvaranje brenda po kojemu su ionako već dobro poznati širom Lijepe naše, a i Europe. Glazba i zabava za sve uzraste, vrhunska vina, domaća hrana i prijateljsko druženje razlog su da svi vi od 7. do 10. rujna svratite u Jasku. Dobro nam došli!’, rekao je zamjenik gradonačelnika Domagoj Šlat te pozvao javnost u Jastrebarsko na poznatu tradicionalnu vinsku manifestaciju.

Direktorica Turističke zajednice grada Jastrebarskog, Ivana Herceg, upoznala je prisutne o važnosti održavanja Jaskanskih vinskih svečanosti, kao i s bogatim programom koji je pripremljen. Plešivica je po proizvodnji pjenušavih vina apsolutni prvak u Hrvatskoj, a tamošnjii vinari upravo s pjenušcima osvajaju brojne nagrade. Zato su organizatori, u suradnji s vinarima Tomac, Šember, Korak, Jagunić, Kolarić i Kurtalj, odlučili dio njihove bogate ponude pjenušaca predstaviti Jaskancima kroz manifestaciju ‘Pjenušava radionica’, koju je ovom prilikom prezentirao domaćin, jaskanski vinar Dominik Jagunić.

Ceremonija otvaranja započet će u četvrtak, 7. rujna, tradicionalnom povorkom od glavnog trga prema šatoru na jaskanskom sajmištu gdje će u 19 sati biti svečano otvorene 26. po redu Jaskanske vinske svečanosti, a ujedno će biti otvorena i Obrtničko turistička izložba koju je ovom prilikom najavio predsjednik Udruženja obrtnika Jastrebarsko, Stipe Bučar: ‘U sklopu 9. po redu Izložbe posjetitelji će imati prilike kupiti razne suvenire i probati tradicionalne domaće kulinarske i eko proizvode vrijednih jaskanskih proizvođača i OPG-ovaca.’ Bučar je najavio i nastupe jaskanskih kulturno umjetničkih udruga koje njeguju običaje, tradiciju, pjesme i ples za buduće generacije. Prisutnima se obratila i aktualna vinska kraljica Lucija Šember.

Više o program festivala  saznajte ovdje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *