Plešivica za pjenušce, pjenušci za Plešivicu!

Na prvoj i „povijesnoj“ radionici pjenušaca u Jastrebarskom koju je vodio Ivo Kozarčanin odabravši svoju „pjenušavu reprezentaciju“ od 6 proizvođača, okupilo se 50-tak posjetitelja, iz Jaske i okolice, pružajući tako podršku svim plešivičkim vinarima da tako i nastave – da održe kvalitetu i da ustraju u stvaranju branda „pjenušave Plešivice“.

Vođeno kušanje bila je i prigoda da se čuju i nauče zanimljive informacije o prvim pjenušcima u Hrvatskoj i regiji, o francuskim šampanjcima, o broju mjehurića u boci te o raznim oblicima čašama iz kojih se pjenušci mogu piti.

Na radionici bili su nazočni i važni predstavnici lokalne zajednice, organizatorica Ivana Herceg iz TZ grada Jastrebarskog, gradonačelnik Jastrebarskoga, direktorica gradskog Turističkog saveza i direktorica Turističkog saveza Zagrebačke županije ali i predstavnica Ministarstva poljoprivrede iz odjela za povlačenje sredstava iz europskih fondova.

Nakon uspješne radionice, postavilo se pitanje (nužnosti)  zajedničkog i složnog predstavljanja plešivičkih vinara na svjetskim vinskim manifestacijama uz pomoć lokalne zajednice što je jedini način da mala vinska Hrvatska (i podregija Plešivica) na velikoj vinskoj karti svijeta dođe do izražaja, da pokaže svoju vrijednost i značaj te tako direktno pridonese većem broju turista i posjetitelja plešivičkom kraju.

Nadajmo se da je napokon došlo vrijeme da shvatimo koje su prednosti zajedništva i da se ugledamo na Istru koja je svojim rezultatima pokazala kako je lako  – kada nisi sam – na putu prema zvijezdama.

U želji da svi „vidimo zvijezde“ koje je, prema (kažu, netočnoj predaji) „ugledao“ u mjehurićima pjenušca slavni Dom Perignon,  pozivam vas da dođete od večeras 7. rujna do 10. Rujna na Jaskanske vinske svečanosti  –  da kušate neke plešivičke pjenušce i ostala izvrsna mirna vina koje Plešivica proizvodi, ali i da sami istražite plešivičko vinogorje i saznate koliko izvrsnih vina ima, tu „na dohvat ruke“, na okolnim bregima…

O PLEŠIVICI …

Vinogradarska podregija Plešivica smjestila se na istočnim, zapadnim i južnim obroncima Žumberačke gore. Zaštićena od hladnih strujanja sa sjevera predstavlja idealno područje za uzgoj vinove loze. Pet vinogorja (samoborsko, plešivičko-okićko, svetojansko-slavetičko, krašičko i ozaljsko-vivodinsko), jedno je od najslikovitijih i najljepših vinogradarskih podregija u Hrvatskoj.

( Photo: Vinograd Tomac)

(Photo: Pogled s kleti Ivančić)

( Photo: pogled s kleti Jagunić )

Vinogradarstvo i vinarstvo plešivičkog ovoga kraja ima dugu i bogatu tradiciju. Lozu su ovdje uzgajali možda već Iliri i stari Rimljani. Ovo znamenito područje  proslavili su njegovi vojskovođe i banovi, pučki tribuni i narodni vođe, prosvetitelji i znanstvenici, slikari i pjesnici, glumci i sportaši. Male, lijepe kleti koje su i prepoznatljivi simbol ovoga kraja, institucije su u kojima su stoljećima nastala plešivička vina.

 Plešivica je domovina nekih autohtonih sorti, od kojih su mnoge nestale. Tu uspijevaju stari kultivari kao što su kraljevina crvena, kavčina crna, ranfol bijeli, štajerska belina, lipovina bijela i šipelj bijeli, portugizac, frankovka i veltilinec.

(Photo: Vinograd starih sorti vinarije Barundić, krašićko vinogorje)

Više na facebook Julio Frangen Photo: https://www.facebook.com/pg/Julio-Frangen-FOTO-756888277730458/photos/?tab=album&album_id=1467128816706397

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *