Hvarski rosé Luviji 2016 – s mirisom ranog ljeta

O etiketi

Najprije  o etiketi jer je drukčija:  na njoj piše – stolno vino (to nisam dugo vidjela). Po meni,  vino je spremno za oznaku vrhunsko, po boji, nosu, okusu. Možda neki (oni važni za etiketu) parametri govore drukčije, ali voćnost ovoga vina doseže eleganciju francuskih roséa, na nosu i na nepcu. Piše i rosé s akcentom. Pravilno francuski. Piše ime vina Luviji,  ime proizvođača Etta Bracanović. 14,1 alkohola. Na slici ja hvarska Pjaca. Sve je nekako starinski, a vino je tako moderno.

O vinu

Rosé Luviji 2016 napravljen je od sorti plavac mali, plavac veliki i malo bobića (babića). Vinogradi su na „hvarskim njivama“, između Hvara i Milne.

Na nosu je prepun jagodica, onih kiselkasto-slatkih, malenih, ljetnih – svježi miris ranog ljeta.  Toliko je sočan i ukusan da ne treba pratnju hrane… Kiseline su ugodne, u ustima ima mineralnost i slanost morskoga kamena. Ugodnu.  Dugotrajan je i nježno slankast. Ostavlja trag. Jedan od onih roséa koji te tako lijepo iznenadi da ti potakne odmah znatiželju. Pa kreneš istraživati  i ispitivati, a nigdje informacija o vinu. Pa zoveš proizvođača 🙂  I usput mu kažeš –  svoj osobni dojam koji vinu daje ocjenu – odličan.

O vinariji

Gđa Etta Bracanović (s etikete)  vlasnica je obrta Luviji. Od 1996. obitelj  se  bavi ugostiteljstvom, a suprug Vjekoslav gaji veliku ljubav prema zemlji i lozi, vinograd i vinariju vodi sa svojim sinom Rokom. LUVIJI je stari obiteljski nadimak nastao od talijanskog Luigi (Vjeko), tako je nastalo ime obrta, konobe i vina. Bracanovići proizvode dva bijela vina, vrhunski pošip, i Luviji – kvalitetno od maraštine, tribjana (trbljan, stara autohtona hrvatska sorta s Hvara i Visa), zlatarice i kortelaške.  (kurtelaška, hrv. autohtona sorta – Vis, Hvar, Korčula). Crno vino „Pakleno“ dolazi iz vinograda na Paklenim otocima, od sorti cabernet sauvignon i merlot. Zasada se vina kupuju samo u konobi,  ali vlasnici najavljuju i kušaonicu u kojoj ćemo njihova vina moći kušati već od sljedećega ljeta.

 

Cijena roséa: cca 60 kn u konobi Rooftop Luviji

Info: https://www.facebook.com/rooftopluviji/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *