Francuski i vino u Rijeci

U okviru programa “Dani frankofonije u Rijeci 2017”, Francuska alijansa Rijeka organizirala je vinsku degustaciju i edukaciju – za sve sadašnje i buduće ljubitelje vina u wine baru Kod Zajca.

Degustaciju je vodila Marija Vukelić, profesorica francuskog jezika i književnosti i nositeljica prestižne diplome LEVEL 2 Awards in Wines and Spirits.

Profesorica Vukelić je naglasila važnost francuskog jezika u vinskome svijetu, ali i u svakodnevnom životu vinoljubaca, znalaca, novinara koji prate vinske i gastronomske teme. Francuski jezik kod profesionalca nije luksuz nego potreba. Lijepo je – i neophodno, kada vinsko znanje prati točan izgovor vinskih pojmova jer znanje je uvijek – dugoročno ulaganje i može nam donijeti samo bolje i više.

Razgovaralo se o povezanosti francuskog jezika i enologije, o vinima i sortama Francuske, a kušale su se – francuske sorte na istarskome tlu uz nazočnost istarskih vinara! Kušana vina :

Blanc de Blancs 2010, MISAL, Peršurić

Blanc de Noirs 2013, MISAL Peršurić

Viognier 2015, Degrassi

Epicuria Chardonnay 2015, Kocquelicot

 

Merlot 2015, Medea vina

Cabernet Sauvignon 2012, Poletti

Superistrian Cuvée 2009, Roxanich

Uz vina posluženi su i francuski sirevi, a posjetitelji su uživali u vinima i ugodnom razgovoru i nakon “službenoga” dijela s nadom da će se u Rijeci ovakva radionica što prije ponoviti.

 

više na: https://www.facebook.com/pg/abecedafinihzalogaja/photos/?tab=album&album_id=699863870202581

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *