LUMBLIJA – ne zaboravi me!

Kada je Napoleon osvojio Dalmaciju i ukinuo Dubrovačku Republiku, francuska vojska je zaposjela otok Korčulu. Otok je pripojen Kotaru Dubrovnik, a kako je francuska vladavina u Dalmaciji trajala tek devet godina, 1811. otok Korčula prelazi u ruke Engleza.

Priča koja i danas prati ritual spravljanja lumblije govori o ljubavi dvoje mladih – francuskog vojnika-pekara i mlade Blajke. Kako to obično biva, rodila se ljubav koja je morala biti prekinuta. Odlaskom francuske vojske, odlazi i vojnik-pekar i na rastanku svojoj dragoj poklanja kolač izgovarajući riječi “n’ublie pas” (ne zaboravi me ). Vojnik je otišao, otišla je francuska vladavina, mlada Blajka i njeno ime utopili su se u nebrojenim ljubavnim pričama, ali je lumblija ostala zauvijek. Onako kako je djevojka čula izgovorene riječi “n’ublie”, njoj su zazvučale kao lumblija, a danas imamo Dane lumblije na Korčuli koji počinju, svake godine, početkom mjeseca studenog.

Lumblija se spravlja od badema, oraha, suhice, naranče, limuna te varenika ( sirup od mošta vina koji se nekoliko sati lagano kuha da ne zavri kako bi se reducirao u tamni slatki sirup). Vrijeme kada se lumblija peče je početkom studenog. Zbog svojih sastojaka lumblija je trajni kolač koji, što je stariji, to je ukusniji. Svake godine u Blatu, u spomen na ovu predivnu legendu ali i očuvanje blatske tradicije i običaja te ususret blagdana Svih Svetih i Dana župe Blato, održava se festival lumblije – “Dani blatske lumblije – izložba, degustacija i natječaj za najbolju lumbliju” u organizaciji Turističke zajednice općine Blato.

Tako je ovih dana u poznatom zagrebačkom restoranu Zlinje , na uglu Selske ceste i Zagorske ulice, a koji je u sklopu korčulanske tvrtke Blato d.d., u organizaciji Turističke zajednice Blato s Korčule, održano predstavljanje lumblije.

Uz veliki izbor morskih i mesnih specijaliteta korčulanske kuhinje kao i poznatog vina pošip, za desert se mogla kušati ova tradicionalna otočka slastica.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *