Dvorac Belaj

Vinarija Dvorac Belaj osnovana je 2011. godine kada je ruska obitelj Belay kupila dvorac Belaj i 11ha povijesnih vinograda u središnjoj Istri. Položaj dvorca i vinograda imao je posebnu energiju, a i ime Belaj bilo je presudno kod odluke za kupovinu.

 Vinograd se nalazi na izoliranom brdu podno Učke na 230 metara nadmorske visine i  35 km od same planine. Bijela zemlja može se prepoznati u svakoj boci Dvorac Belaj vina sa snažnim mineralnim okusom i osobitom svježinom.

Na početku je  proizvodnja vina bila namijenjena samo za privatne potrebe, za uživanje s obitelji i prijateljima. Prvi enolog s kojim su Belayi odlučili raditi od samog početka bio je Gianfranco Kozlović u 2011. godini, a od 2013. godine surađuju i s Ivicom Matoševićem. Vinariju je pratio od početaka, a sada je u njoj stalno zaposlen enolog Toni Batel koji je udahnuo svoj osebujni stil u vina Belay.

U travnju 2017. godine dvorac se otvara za javnost kao destinacija za povijesne ture Istrom. Istodobno su vina Dvorac Belaj predstavljena javnosti na sajmu Vinitaly u Veroni  i vino je postalo dostupno za kupnju.

Godina 2017. obilježena je i kupnjom Garbellotto drvenih bačava te početkom proizvodnje u vlastitom podrumu u aneksu dvorca, izgrađenom u 18. stoljeću.  Danas se cijeli proizvodni ciklus provodi u dvorcu.  

Poslovanje vodi najmlađi član obitelji – Zhan Belay. Obrazovan u londonskoj poslovnoj školi, zaljubljenik u vino i viski te duboko zainteresiran za povijest i baštinu, samouvjereno i strastveno preuzeo je ulogu voditelja projekta – Dvorac Belaj.

S puno želje i strasti rekao nam je: „Želimo Belaju vratiti stari sjaj. Nadam se da ćemo u tome i uspjeti!“

Sigurni smo da je Zhan na pravom putu. Pratit ćemo ga!

Više na: http://castlebelaj.com/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *