Organska vina Jokić u Basementu

Zadnji dan veljače u Basementu su nas ugrijala Jokić vina iz zaleđa Benkovca!

Priču o vinariji ispričao je vlasnik Duško Jokić , objasnivši logo s galebom, grozdom, vinovom lozom i godinom osnutka vinarije – 1906., kada se lozom bavio njegov šukundjed – Aćim. Vođen ljubavlju i strašću prema vinima, 2007. godine Duško Jokić odlazi na djedovinu, u selo Lišane Tinjske, kod Benkovca, u zaleđu Zadra i Biograda – i kreće s obnovom vinograda – od nule! Idealno, netaknuto zemljište bilo je kao stvoreno za ekološki uzgoj vinove loze.

Započeo je s hektar maraštine, bez pretenzija da strast postane posao, ali ubrzo je posadio chardonnay i pošip. Tada je vinarstvo polako postalo – i posao. Osobna naklonost prema bijelim vinima odredila je prve butelje, a za njima slijedila su crvena i ružičasta vina. A sve to da obitelj zadrži na okupu i da im uz posao pruži i zabavu!

“Zato naša obitelj diše kao jedno! Posao je obitelj ujedinio, motivirao je, svaka generacija je prepoznala svoje obveze.“ rekao je Duško!

Na degustaciji se kušao premijerno pjenušac od maraštine 2015, koji je napravila enologinja Dragana Jokić, kao pokus. Njezin je „pokus“ već dobio oznaku vrhunskog pjenušca, a nakon godine i pol na kvascima, degoržiran u travnju 2017, oko Uskrsa će pokazati svoju pravu pjenušavu prirodu i predstaviti se široj publici.

Tema večeri bila je autohtona sorta maraština – u „mirnom“ obliku iz 2015. godine lijepo ju je pratio mladi kravlji sir mini mljekare Mliječno s potpisom.

Pošip 2015 sljubio se sa sirom Zabreg iste mljekare uz bademe koji su se upotpunili sa sortnom gorčinom pošipa, rosé iz 2015 imena Rosy (od syraha) pokazao je svoju dugotrajnu voćnost i svježinu uz paštetu od pršuta.

Cuvée Jokić 2015, spoj 50% caberneta, 25% merlota i 25% syraha, tipičan za Lišane Tinjske, vino boje krvi, mirisno, aroma bobičastog voća lijepo je slijedio pršut.

Vino iznenađanje iznenadilo je sve – Dragana Šulentić poslala je iz poduma arhivski muškat žuti iz 2011. godine, s lijepim tercijarnim notama koje je ublažio sir skuta Mliječno s potpisom – uz med primorske livade Pčelarstva Rončević iz Sv. Jurja. Medeno za kraj – i dugi after!

Radionicu je vodila prof. Marija Vukelić, a sljubljivanje vina i zalogaja stručno je opisao sommelier Mario Meštrović.

Više na: www.vinarijajokic.com

Pčelarstvo Ivana Mataija Rončević

 

 

Više fotografija na: https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfotofoodie/photos/?tab=album&album_id=1630839120335365

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *