Roxanich vina Pod zidom – uz vinara s ružom!

Pun pogodak je bio pozvati baš tog vinara na taj dan da gostuje Pod Zidom.  Jer za Dan žena upravo je on, Mladen Rožanić, vinar s ružom,  najbolje mogao predstaviti svoja elegantna vina publici koja je tu večer došla uživati u dubokim i neponovljivim okusima Roxanich vina i sljubljenih zalogaja mlade ekipe Pod Zidom Bistro & Wine Bar.

Mladen Rožanić naglasio je da je njegova vinarija mlada, ali idealna je upravo bila prigoda  8. ožujka Pod Zidom nazdraviti  za 10 godina postojanja vinarije, kada su iz podruma izašla prva vina godišta 2005 – Teran 2005, Teran Re 2005 i Merlot 2005.  

Iako ne potječe iz vinarske obitelji, oduvijek su cijenili i voljeli fino blagovati, pa je Mladen, nakon mnogih putovanja i kušanja vina po Francuskoj odlučio napraviti velika i drukčija vina u Istri. U tome je uspio i  – dalje uspijeva. Jer svaka novost koju nam daruje iz podruma – izazove oduševljenje njegove vjerne vinske publike, ali i donese mu nove obožavatelje.

Odlika i posebnost vina Roxanich jest tehnologija dugih maceracija u otvorenim badnjevima, sazrijevanje vina najmanje tri godine u velikim hrastovim bačvama te kasnije 3–6 mjeseci u bocama. Nakon dozrijevanja vino se puni u boce burgonjsko-ronskog tipa, zatvara pravim plutenim čepovima za dugo odležavanje …. Na boci je etiketa s obiteljskim grbom iz 14. stoljeća i izvorno ispisanim oblikom prezimena Roxanich iz doba Mletaka.

Tatarski od kamenica s krastavcima i domaćom majonezom najavio je  – ali i izvrsno pratio ružičasti pjenušac Les  Bulles 2014,  sa šampanjskim mirisom kvasca i brioša uz fino perlanje u ustima.

Sauvignon Mirna 2015, macerirao je 2 dana s vlastitim kvascima,  potpuno je drukčiji sauvignon od onih koje često kušamo, dublji i intenzivniji u prirodnim herbalnim mirisima. Vino odležava 2 godine, puni se u  danima pražnjenja punog mjeseca  i time dobija posebnu dimenziju  tradicionalnosti.

Samostalno u ustima  je lijepo iznenađenje,  ali možda je ipak preherbalan za kremastu kombinaciju tortellina  punjenih burratom, kruškom i –  lješnjakom.  Moj bi osobni izbor, uz ovo jelo –  bio Roxanixh Chardonnay SoRelle.  (De gustibus … ;))

Ines u bijelom 2010!  Kompleksno vino jantarne boje od 7 sorti grožđa: verduzzo, sivi pinot, bijeli pinot, sauvignon blanc, friulano, riesling italico, glera … Nakon maceracija od 100 dana, s prirodni kvasci,  prirodnim putem, nekontrolirane temperature,  pune tri godine odležalo je francuskom hrastu, nebistreno i nefiltrirano!

Uz mirise zrelih marelica našle su se tu i medne note, začinske paprene note!  Okus mekan i topao,duga trajnost!  Slasnost ovoga vina izvrsno je pratila izvrsni crveni rižoto od cikle koji je bio hit večeri  – uz dodatak malo papra ili papričice.

Ines u crvenom 2008!  Još jedno kompleksno vino posvećeno  vinarevoj supruzi Ines. Čine ga 6 sorti grožđa:  malvasia nera, barbera, cabernet franc, syrah, lambrusco i borgonja.  Na nosu je s puno crnog voća – crnoga ribizla i borovnice, a onda se otvara na čokoladu, uz malo klinčića: baršunasto vino koje se savršeno spojilo uz janjetinu…

Janjetina u maramici, konfitirani mladi krumpir, spaljeni mladi luk i majoneza od luka kozjaka krasili su predzadnji tanjur …

I naravno, čokolada za kraj! Tri vrste čokolade s različitim postotcima kakaa uz teran Istrijanac 2008.  Dobra kombinacija!!!

Ponosan otac 6 kćeri, od kojih su tri bile nazočne na večeri Pod Zidom.

Više fotografija na: https://www.facebook.com/pg/juliofrangenfotofoodie/photos/?tab=album&album_id=1638565899562687

Više info o vinskim večerima Pod Zidom:   https://www.facebook.com/PodZidom/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *