Marina Gaši – emocija i strast na tanjuru

Katkad dođem u restoran i poželim da me iznenade, ne volim baš prelistavati duge jelovnike niti proučavati vinske karte, zamolim preporuku jela toga dana i vina koje uz to jelo paše. Volim se prepustiti onima koji znaju.  A ako nema vremena  (to je najgora stvar – i gostu i chefu, “naletit” u restoran i imati samo malo vremena) – onda popiti samo čašu vina i najaviti se za drugi put. I tako, kod Marine smo došli samo pozdraviti, javiti se, popiti čašu vina i požuriti dalje, ne pomišljajući na sljedove, jer nažalost nije bilo vremena. Ipak, za nešto malo “prigristi”,  nije nas morala dugo nagovarati. Prepustili smo se. S malo vremena …

Idealno je doći u restoran i prepustiti se chefu kuhinje da te vodi svojim kulinarskim putevima i dovede te onamo gdje nisi ni pomislio niti zamišljao stići. Strast, ljubav, poštovanje prema moru i svemu što nam iz mora dopliva na tanjur, vidljiv je Marinin itinerer. Ipak, ni ona ne voli istim putem, pa ide malo na jednu, malo na drugu stranu, istražuje i usput pronalazi nove inspiracije. Vođena osjećajem dođe tako do savršenih jela koja privlače najprije bojom i oblikom (na tanjurima zanimljivih oblika), onda mirisima i  – najviše, naravno okusom.

Sve je kod Marine iz mora, sve je od poznatih dobavljača, a zeleno je odmah u povrtnjaku iza kuća. Svaka namirnica dođe do nje poznatim putem, onda je ona povede nekamo gdje možda nikad do tada nije bila. Osjećaj ljepote, radosti i igre, kada na tanjuru vidiš nešto poznato i nešto nepoznato i pogađaš što je, a ako ne pogodiš nije ni važno jer te „pogodi“ u dušu – doista je jedinstven.  I ne zapamtiš ime jela jer možda ga je Marina baš taj dan smislila i tko zna hoće li ga ikada ponoviti. To je tako dobar osjećaj koji neću ni pokušavati ovjekovječiti riječima  (iako volim riječi) – jer opis svih finih (malih)  zalogaja kojim nas je Marina  (u malo vremena) oduševila, treba izreći samo nepce – ovdje je moj doživljaj uz  foto priču Julia Frangena. Sve drugo poželjet ćete okusiti sami, kod Marine u Marini Novigrad, u ribljem restoranu njezina imena koji je postojao i prije njezina dolaska u kuhinju, a ona mu već osmu godinu daje posebno mjesto u vlastitom srcu i na hrvatskoj gastronomskoj sceni.

Photo Gallery: https://goo.gl/PEfpg2

Više na: www.facebook.com/MarinaRestaurantNovigrad

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *