Fiolić 3M (maraština, malvazija, maraška)

FIOLIĆ MARAŠTINA 2016., 13,5 % alkohola, cijena u podrumu: 80 kn

Maraština je posebno zanimljiva sorta (sin. malvasia lunga, malvasia del Chianti)  nekada jako važna u našim krajevima, onda pomalo zaboravljena  –  a sada ponovno u svome uzletu,  zahvaljujući vinarima koji je istražuju i pružaju joj razne mogućnosti dozrijevanja.  Maraština Fiolić  je proizvedena pažljivim postupkom vinifikacije  – ručnom selekcijom grožđa, kriomaceracijom od  12h, prešanjem i fermentacijom. Njegovana u drvenim bačvama. Proizvedeno 1600 butelja.

Lijepe je žute boje, cvjetnog mirisa, uz note zrele marelice i meda. Ugodne svježine, umjerenih alkohola, zaokružena i pitka, elegantna maraština lijepo će se složiti uz sve morsko bazirano na bijeloj boji,  uključujući rižota i tjestenine.  Dobro se spojila s klasičnom Cezar salatom s piletinom.

 

FIOLIĆ  MALVAZIJA 2016., 14 % alkohola, cijena u podrumu: 80 kn  

Drukčija je malvazija –  kad je južnija. Lijepe žute boje, malvazija Fiolić na nosu otkriva fine voćne mirise,  bijelo cvijeće, komorač. Duljina, dubina, ugodna sortna gorčina, slasnost, slanost, dugotrajnost svježina. Sve ima.  Skladno vino! Lijepo bi išla uz proljetni rižoto sa šparogama ili klasični rižoto s plodovima mora.  Može i uz tjesteninu s bijelim nježnim umacima.  Proizvedeno 1460 butelja. 

 

LIKER OD MARAŠKE “FIOLIĆ”,  cijena 0.2 l : 70.00 kn

Maraška je stara hrvatska autohtona sorta ili podvrsta višnje najviše rasprostranjena u Ravnim kotarima (Škabrnja, Prkos, Zemunik Donji). Ima snažnu aromu i odličnu kakvoću plodova zbog svoje visoke koncentracije suhe tvari.  Liker od maraške Fiolić  višestruko je nagrađivan za izvrsnost kakvoće proizvoda.  Liker je prekrasnih organoleptičkih svojstava, ugodne ravnoteže alkohola, šećera i kiselina te je pravi izbor za ljetne vruće dane kao aperitiv ili  sastojak nekog cocktaila …


Zanimljivost: Maraština je treća hrvatska malvazija. Malvazija bijela istarska prema dosadašnjim je saznanjima  izvorna hrvatska sorta (uzgajaju je i Slovenci i Talijani).  Na jugu Hrvatske izvrsna vina daje malvasia dubrovačka. Ta je sorta isto što i talijanske malvasia delle Lipari i malvasia di Sardegna te španjolska malvasia di Sitges.

 

Više informacija : DARIO FIOLIĆ, dario.fiolic@gmail.com,  www.facebook.com/vinailikerifiolic

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *