Vinske zvijezde preporučuju vina za uskrsni stol!

Traminac (IBB), 2015., 13,5, Iločki podrumi, Vinarije Iločkih podruma 143 kn, veliko zlato (5 *****)

Ovaj je traminac Iločkih podruma izborne berbe bobica 2015. oduševio svojim skladom! Kremasto, kompleksno, puno vino. Medenih nota. Duboke arome koje podsjećaju na kompot od dunja.  Obilni šećeri dobro su uklopljeni, slatkoća ga upotpunjuje, obogaćuje. Veliko vino za veliko zlato! Idealno uz orahnjaču za uskrsne blagdane, a bit će idealno i za kraljevski dvor – na vjenčanju engleskog princa Harry-ja.

Pavlomir Cabernet sauvignon, 2015., 12 %, Vinska kuća Pavlomir, Novi Vinodolski, 45 kn, zlato (4****)

Pitko, elegantno i moćno vino. Mekano i dopadljivo. Lijepe voćnosti, uz začinske note. Gastro preporuka uz uskrsnu janjetinu – ali i uz lakšu divljač, jelenji gulaš, zečetinu.

Dingač, (ZOI), 2016., 15,8 %, Ivo Cibilić, Potomje, Pelješac,  Bornstein 224 kn, srebro  (3***)

Mladi pelješki plavac mali s položaja Dingač,  s naglašenom slašću od alkohola. Na nosu višnja i začinske note. Vrlo snažno vino, iako mlado,  skladno i dopadljivo. Preporuka uz pašticadu i divljač.

Marius, 2014., 12,5 %, (vermentino & terret), M. Chapoutier, Francuska; Vrutak 44,90 kn, srebro   (3***)

Cuvée južnofrancuske sorte terret i talijanske vermentino.  Zlatnožute boje, arome breskve. Fini predikatni ton. Kompleksno, dugo, pomalo oporo. Gastro preporuka uz bolju bijelu ribu,

 

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.  Odličan odnos cijene i kakvoće

ŽIRI:  Ocjenjivano je u restoranu Vinodol. U žiriju su bili dr. Ivana Puhelek, enologinja i vinarka, Saša Zec, direktor Vinologa, Kruno Filipović, vinski trgovac, te organizatori Marija Vukelić (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Vina je posluživao Damir Tomić.

FOTO:  juliofrangenfoto

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *