Vino tjedna Vinskih zvijezda –  Lucija, rosé Antuna Adžića

Ocjenjivači Vinskih zvijezda odabrali su vino tjedna i opisali za vas još tri vina.

Adžić Lucija (ZOI), 2017 13,5 %, ob. Antuna Adžića, Kutjevo, Miva Galerija vina: 68,50 kn (3 ***) 

Vino je lijepe iskričave ružičaste boje, intenzivne voćnosti na nosu. Dopadljivo, veselo i pitko vino, idealno za ljubitelje slađih ružičastih vina. Gastro preporuka: uz macaron od maline.

 

Kozlović Selekcija, 2016., 13,5 %, Vinarija Kozlović, Vale, Momjan, Miva Galerija vina: 95 kn (3 ***) 

Slamnato žute boje. Snažno, puno vino, finoga mirisa, kompleksno. Gastro preporuka: uz piletinu u bijelom umaku, malo jača mesna jela.

 

Cabernet sauvignon vrhunski, 2015., 13,5 %, Vina Belje, Kneževi Vinogradi, Konzum 80 kn  (3 ***) 

Lijepe je rubinske boje, voćnih i herbalnih nota, dominiraju ribizl i trešnja.  Gastro preporuka: uz kunića sa začinskim travama, uz kozlića.

 

Graševina vrhunska, 2017., 13 %, Kutjevo d.d., Vrutak 45 kn  (3 ***) 

Mlado i  jednostavno, prosječno vino, tehnički uredno. Finoga mirisa. Gastro preporuka: uz rižota i tjestenine s bijelim umacima, uz piletinu, uz jednostavna dnevna jela.

 

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari…i to vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro 3*** od 85 do 89,9 bodova; zlato 4**** od 90 do 94,9; veliko zlato 5*****od 95 do 98,9.  Velika zvijezda od 99 do 100 bodova.  Odličan odnos cijene i kakvoće.

ŽIRI:  Ocjenjivano je u restoranu Vinodol u Zagrebu. U žiriju su bili dr. Ivana Puhelek, enologinja i vinarka, Saša Zec, direktor Vinologa, Kruno Filipović, WSET 3, vinski trgovac te organizatori Marija Vukelić, WSET 2 (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vitomir Andrić. Vina je posluživao Damir Tomić.

FOTO: Julio Frangen 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *