Vinske zvijezde #3: Misal, veliki zlatni poklon Istri!

U trećem nastavku akcije ocjenjivanja Vinske zvijezde 2018., u organizaciji tvrtke Zlatne riječi kušali smo  iznimno zanimljiva vina koja ćemo vam rado preporučiti za prve ljetne dane, ali i za (druge) raznolike prigode. Ocjenjivano je u restoranu BISTRO APETIT by Marin Rendić u Zagrebu. U žiriju su bili dr. Nina Levičnik, i predsjednica žirija sommelierka i kušačica vina; Ivica Perak, dipl. ing, enolog i vinar;  Matija Ivančić, sommelier restorana Bistro Apetit by Marin Rendić te organizatori Marija Vukelić (Zlatne riječi) i prijašnji akteri, specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Vina je posluživao Boris Pobor. Kako su ocjenjivači zajednički opisali vina, pročitajte niže.

Misal, Misal Istra, NV, brut, 12% vol., Hrvatska Istra, HR, 149,70 kn – Vrutak  ( 5*****  )     

 

Veliki (zlatni) naklon terroiru i vinaru! Pjenušavo vino u kojem se isprepliću tri berbe (2007, 2008 i 2009) odlično je u svim elementima i savršeno za nazdravljanje u značajnim prigodama, za sljubljivanje s hranom i za meditaciju – ljeti na jedrilici uz zalazak sunca, zimi u fotelji ispred kamina. Duboko, misaono, puno, bogato vino!

Gastro preporuka: Beef Wellington, hobotnica s krumpirom i mrkvom ispod peke

        

Vina Dvanajščak-Kozol, Natura sauvignon, 2016, suho, 12,50% vol., ZOI Zagorje – Međimurje, HR, 60 kn – u vinariji      (4 **** )     

 

Igra u čaši – nije (samo) zeleni, niti (samo) »cvjetni« ali je samo svoj; njegova igra se zove »najbolje od sorte«. Od bogate zlatno žute, do bogatstva na mirisu gdje dominiraju voćne arome agruma začinjene  bijelim cvijećem, do eksplozije u ustima i na kraju zavodljive harmonije. ( Kad bi više vinara igralo tu igru!)

 Gastro preporuka: piletina i povrće sa žara, rižoto s divljim šparugama, guacamole, marinirani losos

                 

Vina San Pedro, Carmenère Castillo de Molina, 2016, suho, 14% vol., D.O. Valle del Maule, Čile, 64,9 kn, Vrutak (3 *** )

 

Egzotični, pomalo divlji ljepotan s juga obara s nogu – lijep, osebujan, divnog tijela, punog okusa i zanimljivog karaktera, a za točku na i – još savršeno sortan. Crveno vino za svaki dan, za širu publiku i za širok spektar jela.

Gastro preporuka: meso sa žara, hamburger, gulaž od divljači, ovčji ragu, špageti bolognese            

Vinarija Bačić – Črna Luka, Cetinka, 2017, suho, 12,50% vol., Srednja i južna Dalmacija, vinogorje Korčula, HR, 50 kn – u vinariji

Lagano, aperitivno vino, autohtone korčulanske sorte cetinke.  Vrlo nježno, i svježe, vino,  svijetlo žute boje s nježnim odsjajem na zeleno. Mirisom podsjeća na vinogradarsku breskvu koja je u okusu još izraženija. Gastro preporuka: aperitiv

 

VODA-PARTNER: prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.

Na svim se vinskim ocjenjivanjima obavezno pije voda. I kad nije vezana uz vino – voda je iznimno važna i nužna za održanje zdravlja, za normalno funkcioniranje svih organa. Voda čini otprilike 60-65% ukupne mase našeg organizma i upravo o njoj uvelike ovisi i naše zdravlje. Svakodnevno, organizam gubi tekućinu jer se ona neprestano izlučuje kroz dišni, probavni i mokraćni sustav te putem kože. Zato ju je potrebno stalno nadoknađivati. Kala i Kalnička – vode koje drže priču!

FOTO: Julio Frangen

Više na:  fb stranica Vinske zvijezde

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *