Kremšnita / Krempita

Prvo na što pomislimo kada čujemo riječ kremšnita (ili krempita u Slavoniji) jest onaj divni kremasti, a lagani okus koji ima taj  kolač.

Kremšnita (njem. Cremeschnitte). Možete je pronaći u gotovo svakoj slastičarnici, pripremaju je diljem svijeta. Radi se od jaja, mlijeka i brašna. Rekli biste, pa nema tu neke razlike kad su sastojci isti. Ipak, ne rade je svi po istom receptu. Tako kremšnite mogu biti čvrste i guste, slično kao puding. Neki ih rade uz dopunu, pa na površinu, prije gornje kore, stavljaju šlag, drugi je ukrašavaju čokoladnom glazurom, a može se dodati i sezonsko voće. I kore se pripremaju na različite načine, neki vole da su mekše, a drugi da su žilavije. I upravo to čini razlike među naizgled istom slasticom. Naizgled ista slastica ima više varijanti izvedbe, svakome po volji!

Ovu smo verziju „krempite“ kušali u kombinaciji sa svježim malinama – bio je to izvrstan spoj klasike i svježine sezonskog voća.  Gđa Jurić, kod koje smo bili u gostima u Aljmašu, pružila nam je prigodu tako probati jednu od najboljih kremšnita dosad! ( i tražili smo „repete“ !)

 

 

 

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *