Frankovka voli francuski sir

Frankovka ili – blaufränkisch, frankinja, modra frankinja, franconia, borgonja – ugodna je, pitka, srednjih alkohola, lijepih voćnih mirisa i aroma.

dsc_8482

dsc_8497

Na kušanju dviju različitih frankovki, jedne moslavačke, vinarijeVinarty čuvane u inoxu, a druge slavonske – vinarije Feravino, odnjegovane u drvetu, zaključili smo da

dsc_8541
je vino doista jako lijepo i onako kako nam knjiga preporuča, pročitali smo i kušali njezinu voćnost, bistroću, živost.

dsc_8544
Obje godišta 2012, Vinarty frankovka je u inoxu sačuvala više primarnih nota sorte, a Feravino joj je odležavanjem u drvetu dalo dodatnu gustoću, uz malo vanilije, papra i tamne čokolade. Okus im je bio lijep, intenzivan i čist. Oba vina – šarmantna, ukusna, bez izraženih tanina.

dsc_8546
Kušali smo ih uz dva hrvatska – kozja i jedan francuski – kravlji sir. Kozji Caprillo pokazao se malo preintenzivnim, kozji Runolist, presvjež, a pun pogodak je bio sir Saint Nectaire AOP iz francuske pokrajine Auvergne.

dsc_8511
Saint Nectaire je mekani, raskošni sir koji zrije osam tjedana na skiju slame i pomalo apsorbira zemljanih aroma. Kremast je i bogar, podsjeća na pokošenu travu, sijeno, divlje cvijeće i začinsko bilje. Kada ga kupujete, obratite pozornost na ovalnu zelenu oznaku na kojoj piše „fermier“ što znači da dolazi s farmi i – svježega mlijeka.

dsc_8539

dsc_8527

dsc_8484
Slast preklapanja i prožimanja frankovki i Saint Nectairea bila je posebna. Ako želite provjeriti, možete kušati i sami u French Store trgovini u Zagrebu! Bon appétit!

dsc_8549

 

 

Text : Marija Vukelić

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *