U uskočkome gradu kušajte uskočku sablju u Lavljem dvoru! 

” Običaj je u nas stari po svitu lipšeg nima, da se onda peče, vari podvorbica svaka sprema, lijepe ruke prostu sto, nose vino, krušac, so 
Mili goste, tebi čast i u domu svaka slast!”  (Lavlji dvor, web) 

Senj je pitoreskni gradić na sjevernom Primorju poznat od pamtivijeka po slavnoj uskočkoj prošlosti,  jakoj senjskoj buri, ali i najveselijim i luđim ljetnim i zimskim karnevalima.  Ususret ovogodišnjem karnevalu, preporučamo i neke bogate tanjure koji u imenu „nose“ uskoke, a i po količini su prave “uskočke” porcije 🙂

Terasa restorana

Lavlji dvor je restoran u središtu Senja, smješten u prostoru Giardina iz 16 st., u dvoru kuće starije 20 godina i od poznate tvrđave Nehaj.  Spomenik je to nulte kategorije. Prostor današnjeg restorana nekada je bila konoba, a od  1987., u vlasništvu je obitelji Biondić koja ga je preuredila u restoran. Detalji povijesne zgrade i lavlje glave su sačuvane iz starih vremena, unutrašnjost restorana uređena je „starinski“ uz mnogo povijesnih i obiteljskih fotografija, antiknih predmeta koje vlasnici skupljaju godinama.

Restoran od svojih početaka nudi ukusnu i dobru hranu, od uobičajenih ribljih i mesnih specijaliteta koji spajaju more i kontinent do nekih jela koji podsjećaju na veliku i poznatu povijest uskočkoga grada.

Jelovnik, kažu vlasnici, većinom prilagođavaju turistima, a budući da je Senj grad koji privlači obitelji s djecom, tu su klasična riblja i mesna jela za – obiteljski turizam. Gosti u sezoni su većinom Česi, Mađari i Poljaci, a u rujnu dolaze i Nijemci, Talijani, malo je mirnije i gosti više (i dulje) uživaju u svojim jelima. Veseli podatak da se stalni gosti (čak 60-70%) vraćaju u Senj i vole jesti u svom omiljenom restoranu.    

Okusa mora i planina
Okusa mora i planina

Predjelo koje spaja planine i more „Okus mora i planina“ zadovoljit će svakoga gurmana svojom raznolikošću namirnica, veličinom porcije  – i pristupačnom cijenom od 120 kn (za dvije osobe) .

Uskočko koplje

Bogata mesna jela – „Uskočko koplje“ (120kn)  i „Uskočka sablja“ (460 kn za 4 osobe, sa 6 vrsta mesa) –  “navode” na misao da su uskoci morali puno jesti kako bi postigli svoje uspjehe (iako nije bilo u njihovo doba ovako bogatih jela), a ako više volite ribu, uz uobičajene ribe na žaru, plodove mora u tjesteninama, rižotima  i salatama, specijalitet kuće je Brancin na primorski, pripremljen u woku uz puno povrća! (130 kn). Nezaobilazna i bogata je „Riblja plata“ (orada žar, brancin žar, Jakobove kapice, škampi žar, lignje žar, kuhana blitva-krumpir) za 2 osobe za 380kn.

Vinska karta prilagođena je gostima, većinom se piju vina kuće, ali ima i buteljiranih vina, sve hrvatske autohtone sorte –  žlahtina, malvazija istarska, pošip, plavac mali.

Domaća jela u ambijentu minulih stoljeća, priprema chef Nikola Dodevski, koji je nakon zanimljive kuharske karijere došao na preporuku prijatelja – u Senj.  Radio je u Americi (Teksasu), u Africi (Keniji, Etiopiji, Egiptu), u Afganistanu i naravno, u rodnoj Makedoniji, Skopju. Ljubitelj je molekularne kuhinje,  u Skopju ima svoj catering.  Voli indijsku, mediteransku i – balkansku kuhinju.  U restoran Lavlji dvor unio je dašak molekularne kuhinje te tako modernizirao klasični mediteranski stil.  

Restoran radi sezonski, svaki dan od 12-22h, zimi ne radi.  Rezervacije na  +385 53 882 107 (www.lavlji-dvor.hr )

Ne propustite kušati uskočka jela u Lavljem dvoru  – i posjetiti čuveni, već 48. Međunarodni senjski ljetni karneval od 8.- 11. kolovoza 2019.   https://www.facebook.com/events/377705672821197/.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *