Pošip & Poetry by Luka Krajančić

Vino sliči zemlji,

I nebu – dabome.

Al naviše vino

sliči gazdi svome.

(Enes Kišević)

Vino i stihovi bili su protagonisti večeri pošipa i poezije u projektu „Art and Wine made in Croatia“  koja se održala 22.11. u zagrebačkoj vinoteci Bornstein, a umjetnika pjesnika i vinara u jednoj osobi – Luku Krajančića, okupljeni prijatelji i gosti doživjeli su kroz njegove dvije stvaralačke strasti – vino i poeziju. Maestro pošipa i majstor stiha, u obje svoje umjetnosti iskazuje duboko poštovanje prema tradiciji i svojim korijenima, bilo kroz stih ili vino – on polazi od Otoka i uvijek mu se vraća.  Kako bi gostima dočarao svoju Korčulu, uz vino i stihove „donio“ je morsku „spizu“ – vrhunske sljedove spremala je uigrana ekipa korčulanskog restorana Lešić Dimitri Palace,  na čelu sa chefom Markom Gajskim i glavnim sommelierom  Draženom Matkovićem.  Glazbena pratnja na klavijaturama upotpunila je doživljaj Korčule pod vještim prstima Damira Vlašića iz Vela Luke, studenta 4. godine Glazbene pedagogije  na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Moj ih je dida iz fosa vadi,

pikunom, škarpon dila in kut,

na njiha mista lozu je sadi,

i prin sto godišć senja mi put.

(Luka Krajančić, iz pjesme “Kratko o kamenju”)

Da bi pjesnički doživljaj bio potpun, organizatorica Marija Vukelić pozvala je i „gosta iznenađenja“, Enesa Kiševića, hrvatskog velikoga pjesnika, koji je, upravo u vinoteci Bornstein točno prije deset godina predstavio svoju knjigu poezije „101 vino od vina“ ( „koja u sebi nosi cijeli jedan vinograd ustihovljenih grozdova i uglazbljena vina.) . U katrenama, vezanima tercinama i izlomljenim aleksandrincima pjesnik je točnošću i tečnošću pitka vina uspio razvedriti i nasmijati goste,  čitajući svoje stihove, a pročitane su i misli o vinu velikih svjetskih pjesnika i pisaca poput  Béle Hamvasa.

Tijekom večeri servirani su morski sljedovi izvrsnog mladog chefa restorana Lešić Dimitri Palace.

„Njemu su granica more i nebo. A čoviku? I čovik može bit Otok a vino čovik, ali, samo je u vinu i more i Otok i nebo i čovik.“ (Luka Krajančić)

Više na: www.facebook.com/korkyramelaina.wines/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *