Vina Carić i Abeceda finih zalogaja @ Basement wine bar

Na degustaciji u Basementu u projektu “Vinska srijeda” #winewednesday predstavljena su premijerno bijela vina i rosé iz 2017. godine, ali i malo starije berbe plavaca malih obitelji Carić.

Obitelj Carić se od pamtivijeka bavi vinogradarstvom, a osnivanjem tvrtke Vino-Hvar d.o.o. kreću u proizvodnju vlastitih vina, poznatih pod imenom Vina Carić.

Vinogradi i vinarija jednako su važni obitelji Carić. Obrađuju oko 5 ha vinograda na različitim položajima vinogorja Hvar (čak 26 pozicija) , a manji dio grožđa otkupljuju od kooperanata. Uzgajaju nekoliko autohtonih sorti, kao što su plavac mali, bogdanjuša, parč, kuč, maraština, darnekuša i pošip. Svako vino ima svoju priču, od vinograda do vinarije pa sve do imena. Vinariju vodi Ivo Carić , direktor i vlasnik tvrtke Vino-Hvar d.o.o. Ivina supruga Ivana Krstulović  Carić, dipl.ing.agr., u Vinu-Hvar d.o.o. radi kao voditeljica prodaje i marketinga, predsjednica je Udruge HVARSKI VINARI koja je aktivna u promicanju vinara Hvara i mediteranske prehrane kao načina i stila života. Vina Carić imaju i značaj na međunarodnoj vinskoj sceni (USA, Švicarska, Belgija i Nizozemska). Jedan od značajnijih uspjeha je odabir Plovaca Ploškog berbe 2009 za vinsku listu najboljeg nizozemskog restorana De Librije (3 Michelinove zvjezdice).

Bogdanjuša 2017 je lijepo išla uz mladi kravlji sir /sir s mediteranskim biljem. Bogdan(j)uša je autohtona sorta otoka Hvara, od davnih dana pa do danas uzgaja se na području Agera Koristi se za proizvodnju sortnoga vina, ali daje i odlične kombinacije s drugim autohtonim bijelim sortama. Ime joj znači Bogom dana što se povezuje sa tradicionalnim pijenjem vina za vrijeme crkvenih blagdana.

Cesarica 2017 (cuvée: maraština, bogdanuša, prč, pošip i malo muškata) kušana je uz mladi kozji sir i zelene masline. Mlado vino malo složenije kompozicije ali izvrsne svježine i mediteranskih aroma. Cesarica je dobila ime po pjesmi Olivera Dragojevića – Cesarici.

Rosé Marino 2017 poslužen je uz marinirane trilje „Adriatic Shell“ uz cherry rajčicu. Rosé je proizveden od sorte plavac mali, a boju je dobio nakon maceracije od 3h.

Plovac Ploški 2011 spojio se uz Težački sir (odležani kravlji sir) i smokvenjak OPG Ostojić i bila je to kombinacija večeri.

Plovac Ploški 2004 barrique bilo je vino iznenađenja – iz arhive – koji ni u vinariji ne kušaju često. Vino koje je bilo odležalo u novim barrique bačvama slavonskoga hrasta, a sada je u fazi kada bi ga trebalo popiti. Čokoladne praline Ženske Zadruge Faria s rogačem s Hvara dobro su ga upotpunile.

Više na FB stranici Abecede finih zalogaja: goo.gl/omszDR

Vina Carić: http://vinohvar.hr/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *