PINK DAY 2017

 

Žene i vino, sada već slavna Udruga WOW, žena štovateljica i promicateljica plemenite kapljice, a mnoge od njih i profesionalno su enološki angažirane, organizira 5. Festival ružičastih vina – Pink Day! Ponovno će se održati u Mimari, ovoga puta 11. ožujka, a sa svojim ružičastim vinima predstavit će se 70-ak naših i stranih vinara, sa stotinjak vina. Pridružit će im se i 15-ak naših ponajboljih proizvođača maslinovih ulja.

Program ovogodišnje priredbe na konferenciji za novinare predstavila je osnivačica Udruge WOW i direktorica Festivala Sanja Muzaferija, sa suradnicama. 


Kao i dosad, Pink Day ima i značajan humanitarni karakter, ovoga puta održat će se u Esplanadi 10. ožujka Pink gala humanitarna večer na kojoj će se prikupljati prilozi za udrugu FB humanitarci koja pomaže osiromašenim i ugroženim obiteljima. Ta akcija traje već od 10. o.m. do 10. ožujka.

I Sanja, a i svi nazočni, složili su se da je vrlo poticajno što se nakon prve, još skeptične godine takvog tipa festivala, i u nas i u svijetu proširila popularnost i potražnja ružičastih vina, a nadasve i pjenušaca, kojima su ona osnova. Dokaz je bio odmah nakon presice u Mimari: potočeni su Kolarić i Baron pjenušci; nakon toga i mirni Perakov Rose, iz lanjske berbe, koji je imao pretpremijeru na ovom kušanju, a pripremljen je za premijernu degustaciju na Festivalu. Puno je pohvala izazvala i novost, ružica Feravina…


Wowice, osnovane 2011. vrlo su aktivne, od kušanja i ocjenjivanja vina, vinskih škola, do obilaska vinarija i (međunarodnih) vinskih regija…Čujemo da ih je sada stotinjak, svaka čast…Ima ih od uglednih sommelierki, vinotekarki, vinarki, do klasičnih ljubiteljica dobrog vina…i zajednički im je cilj proširiti vinske „horizonte“ u ženskoj populaciji. Svake godine upriliče i ocjenjivanje „Što žene žele“, najbolje ocijenjeno vino/vinara o svom trošku pošalju u neku značajnu vinsku svjetsku regiju, ovoga su puta izabrale vinariju Bire.
Uobičajeno, na Festivalu se održavaju i radionice: ove godine jedna za maslinovo ulje, dvije vinske: svakako valja uputiti na onu koju priprema čuvena Master of Wine (najviša moguća titula u vinskome svijetu) Jo Ahearne, koja se upustila u svojevrsnu avanturu i od naše (zapostavljene, a odlične) darnekuše na Hvaru napravila Rosinu – vino o kojem će se još puno pričati…


Muzaferija je napomenula da su se ove godine povezale i s novopokrenutim tematski sličnim talijanskim ružičastim festivalom Sorrento Rose, i u razmjeni vina i vinara.

 

 

Tekst : Vito Andrić – http://vitovezvijezde.blogspot.hr/

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *