Vinskim cestama Međimurja do – Lovreca

“Nije važno koliko imaš, nego kako si zadovoljan onime što imaš!” – lijepo nam kažu Lovreci! A oni su iznimno zadovoljni svojim vinom i prodaju gotovo sve na – kućnom pragu! I mi smo zadovoljni svime što smo kušali! Na ovom obiteljskom imanju zainteresiranima se nudi edukacija: sažeti kulturno-povijesni prikaz regionalnog i…

“Nije važno koliko imaš, nego kako si zadovoljan onime što imaš!” – lijepo nam kažu Lovreci! A oni su iznimno zadovoljni svojim vinom i prodaju gotovo sve na – kućnom pragu! I mi smo zadovoljni svime što smo kušali!

Na ovom obiteljskom imanju zainteresiranima se nudi edukacija: sažeti kulturno-povijesni prikaz regionalnog i lokalnog razvoja vinogradarstva i vinarstva od najranijih početaka do danas kao i osvrt na sačuvane materijalne spomenike kulturne baštine mikro lokaliteta „Pri zidu- Pernjak“  u Svetom Urbanu. Domaćini goste upoznaju s „terroirom“ gdje uzgajaju vinovu lozu srednjoeuropskog sortimenta koji je na ove prostore uveo 1847. godine austrijski ampelograf Franz Xsaver Trummer.

Lovreci najviše proizvode bijela karakterna vina od grožđa iz vlastitih vinograda. Iznimno je tu i jedno crveno vino «viteško crno» i jedan merlot.


Podrum Lovrec je najstariji jedini očuvani u Međimurju (iz 16.st.) u kojemu je vino čuvala i velikaška hrvatska obitelj – obitelj Zrinski. Obitelj Zrinski imala je u Međimurju osam vinskih podruma. Jedan od njih je i sada sačuvan na imanju obitelji Lovrec koje je nekada davno bilo obrambena utvrda od nasrtaja Turaka.   Uz podrum su Lovreci nadogradili etnografsku zbirku vezanu uz lokalno, regionalno i globalno vinarstvo i to je dodatni sadržaj koji se posebice stranim posjetiteljima sviđa.

Lovreci nude  vina posebne kvalitete (predikatna vina) od kasne berbe, izborne berbe do ledenog vina; linije bijelih vina «natale solum»: sauvignon, silvanac zeleni, rajnski rizling, pinot sivi, chardonnay, muškat žuti i mirisni traminac –  te crveno Viteško crno, cuvée cabernet sauvignona i syraha.

Sauvignon Blanc 2016 s lokaliteta Pernjak prepoznatljivih je i posebnih aroma koje podsjećaju u mirisu na jasmin, akacijev cvijet, lišće smokve i sijeno, a u okusu na bazgin sok pomiješan s nešto grejpa  –  uvijek nešto zeleno i svježe. Sauvignon ima pomalo divlji karakter što mu govori i ime koje dolazi od  fr. sauvage– divlje.

U moru bijelih izvrsnih vina evo i nešto novo.  Merlot 2015 –  mlado vino iz mladog šestogodišnjeg vinograda lagano je  voćno i blagih tanina  s aromama koje podsjećaju na šumsko voće. Umjerenih kiselina ali dopadljive svježine pa je kao takvo nekima dobra zamjena u ljetnim vrućinama za neko teže crveno vino.

Kušanja kod Lovrecovih su uvijek impresivna.

Lovrecovi misle da se nekima njihova vina čine neuobičajena jer se oni još uvijek drže klasičnog pristupa, tj. nastoje da u svakoj berbi proizvedu vina tipičnih sortnih karakteristika i čistoće u tonu i okusu.

“Želja nam je da u našem vinu uživa u malim količinama što veći broj ljudi a nikako obrnuto. To je bit vinske kulture i borbe protiv alkoholizma.” – poručuju Lovreci, a mi vas pozivamo da se  sami uvjerite u vrhunsku kvalitetu ovih međimurskih vina.

 

Više na: www.vino-lovrec.hr

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Definitivno – PROŠEK nije PROSECCO!

U srijedu, 28.02. glasanje o novoj Uredbi - zaštita prošeka ide dalje! U uvodnom govoru održanom u hotelu Dubrovnik, zastupnik Tonino Picula istaknuo je važnost pristupa bez arogancije u raspravi o novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti. Ova uredba, koja će...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Skijanje u Zimskom Raju Salzburger Sportwelt -12 Peaks Trophy!

U srcu Alpa, u regiji Salzburger Sportwelt, smjestila se prava zimska idila - ski regija Flachau. Ovog puta, priča počinje s posjetom 12 Peaks Trophy, jedinstvenim skijaškim izazovom koji se proteže kroz pet dolina i pet vrhova, a ukupno obuhvaća preko 46 km staza...

Obertauern – raj i za neskijaše!

RAJ ZA NESKIJAŠE  Većina hotela u Obertauernu su obiteljski, i posao se prenosi iz generacije u generaciju, domaćini se trude zadovoljiti svakoga gosta. Hotelom Alpenland s 4 zvjezdice u središtu Obertauerna  upravlja obitelj Bernhofer. Iz njega izlazite izravno na...

Obertauern, omiljeno i najsnježnije skijaliste u Austriji!

Obertauern - omiljeno austrijsko skijalište ali i - raj za neskijaše! Obertauern, poznato austrijsko skijalište, nalazi se u pokrajini Salzburger u Austriji i ove je godine već u prosincu bilo zatrpano snijegom, što nije bio slučaj prethodnih godina. Obertauern leži...