U kuhinji sa chefom: RENATO RIZZARDI

La Locanda di Piero slavi 25 rođendan! Renato Rizzardi, u svojem je restoranu La Locanda di Piero, u blizini Vicenze, stvorio malo carstvo talijanskih jednostavnih, izvornih, prirodnih, dubokih okusa. Njegova je kuhinja jednostavna, a složena. Tanjur priča svoju priču – bojama, veličinama, mirisima – okusom. Njegova jela donose ljubav i…

La Locanda di Piero slavi 25 rođendan!

Renato Rizzardi, u svojem je restoranu La Locanda di Piero, u blizini Vicenze, stvorio malo carstvo talijanskih jednostavnih, izvornih, prirodnih, dubokih okusa. Njegova je kuhinja jednostavna, a složena. Tanjur priča svoju priču – bojama, veličinama, mirisima – okusom. Njegova jela donose ljubav i strast na naša nepca. Sviđa mi se sve od pogleda, preko mirisa do okusa. Radost kuhanja prenosi na nepce. U restoranu La Locanda di Piero, na adresi  Via Roma, 34, 36030 Montecchio Precalcino VI,  sve je tako uredno, lijepo, pomalo starinski, toplo. Osjeća se dobrodošlica, osjećam se kao doma. Renato je već kuhao u Zagrebu, njegova strast i ljubav prema lokalnim proizvodima i malim dobavljačima, osjeća se u svakom tanjuru.

JFFF: Prepoznaju li Vaši gosti što jedu na Vašim tanjurima?

RR: Često ne.  Moja je kuhinja odraz tradicionalne talijanske kuhinje. Kad napišem da je jelo s tartufom, onda je to tartuf. Talijanski. Iz Umbrije, Abruzza, Toscane ili Pijemonta. To nije ulje od tartufa. To je naš domaći tartuf, s našom domaćom tjesteninom, ili mesom od malih dobavljača. Katkada su gostu ti okusi preintenzivni jer drugdje ne dobiju takvu namirnicu.  Najvažnije mi je da uvijek znam podrijetlo svakog proizvoda, ta povezanost dobavljača i restorana – jamči stalnu kvalitetu.

JFFF: Čak 25 godina na istom je mjestu la Locanda di Piero, od 1992. Puno odricanja, malo godišnjih odmora. Kvaliteta koja traje. Kako?

RR: Gotovo uvijek sam tu. Rijetko ne nema, nikad nisam ostavio restoran da u njemu kuha netko drugi. Kada ste me pozvali u Zagreb na Festival hrane i vina, 2014, moj je restoran bio zatvoren. Ne idem okolo na događanja, prilagodim gostovanja svojem radnom vremenu. Ako me ujutro nema zbog npr. gostovanja na TV, restoran radi samo navečer, kad sam ja tu.

JFFF:  Kakva bi trebala biti moderna talijanska gastronomija?

RR:  Treba se vratiti tradiciji, tradicionalnoj talijanskoj hrani kakvu su jele naše bake. Ali nažalost nije uvijek tako.

 

JFFF:  Kako smišljate i mijenjate jelovnike?

RR: Kako se mijenjaju namirnice, tako se mijenjaju i jelovnici. Ne nužno 4 puta godišnje. Nekad i češće. Uvijek ja “trčim” za namirnicama, ne one za mnom…

JFFF:  Kako gosti znaju za Vas? Kako se promovirate?

RR: U početku je bila usmena predaja, a i danas.  Najviše putem društvenih mreža.  Slijedom nekih događaja i gostovanjem na TV-u.  Ali najveći vizibilitet (a i najveći stres) donijela mi je Michelinova zvjezdica. Često sam je dobivao u zadnjih 16 godina. Malo je imam, malo je nemam. Ne znaju ni oni katkad reći zašto je “uzmu” pa je sljedeće godine “vrate” –  a moja je kuhinja uvijek ista. Puna duše. Puna okusa.

JFFF: Što smo danas jeli?

RR: Najprije naravno, pozdrav iz kuhinje: juha od raže s prahom od kapara i s palentom. Uz nju je naš sommelier Sergio Olivetti spojio jedan lijepi bijeli  DOC Breganze (cuvée od sorte friulano i ostalih bijelih sorti).

Nakon toga došao je bakalar alla veneziana i bijela palenta – s  poebnim crvenim lukom iz Cannare i kavijarom od sipe uz limetu.

Crème caramel od graška uz carpaccio od jesetre s rižom pratio je sauvignon, kao i rižot (od riže carnaroli) sa zelenim šparogama i račićima mariniranim u limeti i burati.

Tortelloni s kremom od boba, poljskim radičem, parmezanom i svinjskom obrazinom.

Jakobove kapice kapice i puževe servira uz kremu od brokule i uz krumpire. Renato prepelicu puni s kobasicom uz torticu od krumpira i luka s umakom od crnog tartufa.

Na kraju i  zanimljiv desert.

Ova i druga zanosna jela talijanske kuhinje možete kušati kod Renata Rizzardija u mjestu Montecchio Precalcino VI, kraja Vicenze,  uz vinsku kartu koju je osmislio je sommelier i Renatov partner Sergio Mali vinski razgovori sa sommelierom: Sergio Olivetti, La Locanda di Piero.

Ovu nedjelju 25.6. Renato i Sergio pripremaju poseban program povodom 25. -tog rođendana restorana. Upoznajte Renata i Sergia i njihov  restoran La Locanda di Piero. 25. 6. nudi se poseban menu,  a okuse, mirise i boje koje će vam servirati Renato uz talijanska vina po Sergiovom izboru, pružit će vam nezaboravan doživljaj – koji ćete htjeti ponoviti…

Više na : www.lalocandadipiero.it

 

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

Ovaj petak PLACe market se vraća na tržnicu Dolac!

„Place Market", nacionalna inicijativa turističke revitalizacije tržnica te projekt koji je prošle godine na ulicu doveo vrhunsku hranu te renomirane chefove i ugostitelje najavljuje svoju drugu sezonu nakon izvanrednog uspjeha prošle godine. Početak u Zagrebu na...

Taste Slovenia – gourmet doživljaj na Lošinju!

Gourmet doživljaj Taste Slovenia i ove će se godine održati na Lošinju, od 1. do 4. svibnja u čarobnoj uvali Čikat, točnije u Boutique Hotelu Alhambra i hotelu Bellevue. Ovaj događaj ujedinit će tri renomirana slovenska kuhara i kulinarske zvijezde hotelskih...

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vidimo se na 2. Teranino festivalu u Balama!

2.Teranino Festival, manifestacija koja slavi dobru hranu, vino i glazbu, vraća se u Bale od 8. do 10. ožujka. Ovogodišnji festival održat će se u Sportskoj dvorani, okupljajući 18 proizvođača teranina i pružajući posjetiteljima priliku da uživaju u vrhunskim okusima...