Jakšini pošipi: Nerica 2016 i Mindel 2015

Nerica je baka, a Mindel je položaj …

Kod Nerice svježina, herbalnost, citrusi,  bijelo poljsko cvijeće,  vinogradarske breskve, malo badema, prepoznatljivih za Čarsko polje.  Elegantan i svjež, citrusno ugodan,  ali i kompleksan. Ima na nosu i mediteranskog bilja, makije. U ustima mineralnost, slanost, slasnost. Trajnost!  Lijepo ide uz morska predjela, svježe sireve, bijelu ribu.

Kod Mindela gustoća, bademi, začini, vanilija. Malo limunove i narančine korice, dubina i  kompleksnost. U ovoj je Premium-etiketi kasnije brano grožđe pošipa, s oko 20 do 22 grama šećera, s više alkohola (14%). Vino je odležavalo godinu dana na finom talogu u velikim drvenim bačvama – i to mu paše. Koliko će mu odležavanje još goditi, pričekat ćemo i vidjeti zajedno.

Cijena: Nerica 78,50 kuna, Mindel 180 kuna. (Vivat Fina vina, Zg)

 

 O vinariji  i vinaru

PZ Nerica malena je obiteljska vinarija u Čari na otoku Korčuli.  Obitelj se godinama bavila uzgojem vinove loze,  ali s Jakšom Krajančićem počeli su proizvoditi vlastito vino.   Jakša je svoj vinski put započeo pod  utjecajem velikoga rođaka, Luke Krajančića. Kupio je od njega stare strojeve i od 2007. ozbiljno krenuo u proizvodnju. Odmah su proizveli vrhunska vina a – kvaliteta sa svakom novom berbom raste, na radost mnogih vinskih znalaca i ljubitelja.

Imena vina 

Nerica je Jakšina pokojna baka, očeva majka. Iznimno snažna žena, radila je u vinogradu, u vrtu i u kući. Znak na boci njezin je lik, a oko nje je grožđe. Snaga žene osjeća se i u vinu. Ponosno nosi bakino ime. Mindel je položaj, možda i najbolji u Čari, istočno od ulaza u Čarsko polje. Mindeli će se većinom čuvati u magnumima.  Pratit ćemo ih…  Jakša najavljuje i crni pošip… kako li će se on zvati? Pričekajmo zajedno ime i etiketu!

 

Više na:   https://www.facebook.com/jaksa.krajancic

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *