MONTE ROSSO – vino bez granica

Abeceda finih zalogaja  u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u zajedničkom projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je upravo na Dan Europe,  9. svibnja,  mladu vinariju Monte Rosso koja spaja tri europske države u svojemu projektu: Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.  Dan nije slučajno odabran  – …

Abeceda finih zalogaja  u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u zajedničkom projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je upravo na Dan Europe,  9. svibnja,  mladu vinariju Monte Rosso koja spaja tri europske države u svojemu projektu: Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.  Dan nije slučajno odabran  –  a jedan od vlasnika, Davor Duboković, kaže: „ Naša su vina plod suradnje ljudi triju država – Hrvatske, Slovenije i Italije. Tako smo  međusobno slični, a oko nas toliko birokratskih prepreka, državnih granica… E za njih grožđe ne zna. Zato, ne samo u šali, kažemo – kako je naše vino bez granica“.

 

Priča o posjedu Monte Rosso započela je prije desetak godina na starom zapuštenom posjedu smještenom u Hrvatskoj Istri, nedaleko od Savudrije, u mjestu Crveni Vrh po kojemu nosi ime. Nekada korovom i makijom zarasla parcela, danas je  drugačija: na 65 hektara posjeda prostiru se vinogradi malvazije i montepulciana (13ha), nasadi različitih sorti maslina (14 000 stabala)  te 2000 stabala trešanja, 600 smokava i 650 badema.  Ovaj zanimljivi  projekt pokrenula su dva investitora, Davor Duboković i Uroš Gorjanc.

 

MONTECLASSICO PJENUŠAC, 2015 & francuski sir BRIE –  Monteclassico je pjenušac od malvazije istarske, odrađen klasičnom metodom fermentacije na kvascima u bocama, odležao 12 mjeseci prije degoržiranja. Nakon degoržiranja, vinu nije dodan ekspedicijski liker zato ima oznaku Dosage Zero. Monteclassico krasi slamnato-zlatna boja, ugodne kiseline daju mu svježinu i pitkost, a završetak je dug.

 

 

MONTEROSSO MALVAZIJA, 2017  & mladi kravlji sir Gligora & bademi  –  malvazija 2017 svježe je  suho vino, bogatog i punog okusa, s blagim aromama svježeg voća, u ustima razigrano i čisto, s ugodnom slankastom notom na jeziku i dugim i punim završetkom  čime otkriva svoju pravu snagu i potencijal.

MONTEROSSO MALVAZIJA, 2015, MAGNUM & tvrdi kravlji sir KOLAN & zelene masline – do punjenja u Magnum boce, vino je odležalo  u rabljenim barrique bačvama što mu nije  oduzelo aromatičnost i svježinu. Boja je nježno zlatna, u ustima je svježe i kompleksno  s okusima zrelog voća i citrusa. Na jeziku je potpuno čisto i suho, punoga  tijela, a elegantna kremasta struktura daje mu trajnost  i dugi završetak.  Vrlo harmonično vino.

MONTEROSSO NERO montepulciano d’Abruzzo 2015 & ovčji sir Ovidur & crne masline – Crveno vino vinarije Monte Rosso proizvodi se od talijanske sorte montepulciano d’Abruzzo iz središnje Italije, a prvi spomen sorte datira iz daleke 1700. god.  Nero Montepulciano d`Abruzzo 2015  vino  je intenzivne rubinske boje, voćnog mirisa s notama višnje i šumskog voća, u ustima je svježe i elegantno, srednjeg tijela, s ugodnim završetkom. Nježni tanini i ugodne kiseline daje mu pitkost, ispunjenost i eleganciju.

Monte Rosso ekstra djevičansko maslinovo ulje  Premium 2017 –  selekcija je pomno izabranih sorti maslina, posađenih početkom 2009. godine: istarska bjelica, leccino, pendolino, maurino, ascolana i picholine.  Pored selekcije, kušali smo i jednosortno ulje od istarske bjelice, najprepoznatljivije autohtone sorta maslina u Istri, koje je svojom elegantnom gorčinom izvrsno kao začin mnogim  finim jelima.

 

Predstavnik vinarije Slaven Deležan i zagrebački distributer Marin Lelas pozvali su sve oduševljene goste Basementa na Crveni vrh, gdje, uz izvrsna vina i maslinova ulja mogu kušati i trešnje koje upravo dozrijevaju. Idealna prigoda za dolazak u Istru je VINISTRA koja se održava ovaj vikend  (11-13.5) tako se uz posjet vinskoj manifestaciji može planirati izlet u vinariju Monte Rosso, uz prethodnu najavu na +386 41 384 544.

 

Više informacija na:  www.monterosso.hr

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (učenje jezika kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRTu, pokretačica dječjih festivala na stranim jezicima (La vie en rose, L’italiano giocando), organizatorica većih i manjih vinskih događaja i kušanja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino, u radionicama i tekstovima, od Ž ...kao žlahtina ( i žganci), T ... kao teran ( i tartuf) , P ... kao Prosecco (i risotto), S ... kao sauvignon ( i sir) isl. Direktorica jedinoga Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica po7projekata promocije pjenušave destinacije - Pjenušavi doručak u vinogradu. Voditeljica vinskih srijeda, sortnih radionica i predstavljanja vinara (od 2017.), Voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske Zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, za poslove vinogradar/vinar (od 2023.). Pokretačica jedinstvenog projekta Francuski i vino (od 2016.)– edukacije vinskim pojmovima na francuskom jeziku, za profesionalce (sommeliere, vinare, enologe i ugostitelje) te vinske amatere – ljubitelje vina, online i uživo. Autorica jedinoga teroarskog krstarenja luksuznom jahtom "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara osobno, maslinara, OPG-ova s domaćim proizvodima - na šestodnevnoj ekskluzivnoj plovidbi Južnom Dalmacijom. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg, te povremena suradnica u časopisu Slano & Slatko. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predstavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...