MONTE ROSSO – vino bez granica

Abeceda finih zalogaja  u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u zajedničkom projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je upravo na Dan Europe,  9. svibnja,  mladu vinariju Monte Rosso koja spaja tri europske države u svojemu projektu: Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.  Dan nije slučajno odabran  – …

Abeceda finih zalogaja  u suradnji sa zagrebačkim prvim vinskim barom Basementom u zajedničkom projektu Vinskih srijeda nakon posla (Wine Wednesday AfterWork) ugostila je upravo na Dan Europe,  9. svibnja,  mladu vinariju Monte Rosso koja spaja tri europske države u svojemu projektu: Hrvatsku, Sloveniju i Italiju.  Dan nije slučajno odabran  –  a jedan od vlasnika, Davor Duboković, kaže: „ Naša su vina plod suradnje ljudi triju država – Hrvatske, Slovenije i Italije. Tako smo  međusobno slični, a oko nas toliko birokratskih prepreka, državnih granica… E za njih grožđe ne zna. Zato, ne samo u šali, kažemo – kako je naše vino bez granica“.

 

Priča o posjedu Monte Rosso započela je prije desetak godina na starom zapuštenom posjedu smještenom u Hrvatskoj Istri, nedaleko od Savudrije, u mjestu Crveni Vrh po kojemu nosi ime. Nekada korovom i makijom zarasla parcela, danas je  drugačija: na 65 hektara posjeda prostiru se vinogradi malvazije i montepulciana (13ha), nasadi različitih sorti maslina (14 000 stabala)  te 2000 stabala trešanja, 600 smokava i 650 badema.  Ovaj zanimljivi  projekt pokrenula su dva investitora, Davor Duboković i Uroš Gorjanc.

 

MONTECLASSICO PJENUŠAC, 2015 & francuski sir BRIE –  Monteclassico je pjenušac od malvazije istarske, odrađen klasičnom metodom fermentacije na kvascima u bocama, odležao 12 mjeseci prije degoržiranja. Nakon degoržiranja, vinu nije dodan ekspedicijski liker zato ima oznaku Dosage Zero. Monteclassico krasi slamnato-zlatna boja, ugodne kiseline daju mu svježinu i pitkost, a završetak je dug.

 

 

MONTEROSSO MALVAZIJA, 2017  & mladi kravlji sir Gligora & bademi  –  malvazija 2017 svježe je  suho vino, bogatog i punog okusa, s blagim aromama svježeg voća, u ustima razigrano i čisto, s ugodnom slankastom notom na jeziku i dugim i punim završetkom  čime otkriva svoju pravu snagu i potencijal.

MONTEROSSO MALVAZIJA, 2015, MAGNUM & tvrdi kravlji sir KOLAN & zelene masline – do punjenja u Magnum boce, vino je odležalo  u rabljenim barrique bačvama što mu nije  oduzelo aromatičnost i svježinu. Boja je nježno zlatna, u ustima je svježe i kompleksno  s okusima zrelog voća i citrusa. Na jeziku je potpuno čisto i suho, punoga  tijela, a elegantna kremasta struktura daje mu trajnost  i dugi završetak.  Vrlo harmonično vino.

MONTEROSSO NERO montepulciano d’Abruzzo 2015 & ovčji sir Ovidur & crne masline – Crveno vino vinarije Monte Rosso proizvodi se od talijanske sorte montepulciano d’Abruzzo iz središnje Italije, a prvi spomen sorte datira iz daleke 1700. god.  Nero Montepulciano d`Abruzzo 2015  vino  je intenzivne rubinske boje, voćnog mirisa s notama višnje i šumskog voća, u ustima je svježe i elegantno, srednjeg tijela, s ugodnim završetkom. Nježni tanini i ugodne kiseline daje mu pitkost, ispunjenost i eleganciju.

Monte Rosso ekstra djevičansko maslinovo ulje  Premium 2017 –  selekcija je pomno izabranih sorti maslina, posađenih početkom 2009. godine: istarska bjelica, leccino, pendolino, maurino, ascolana i picholine.  Pored selekcije, kušali smo i jednosortno ulje od istarske bjelice, najprepoznatljivije autohtone sorta maslina u Istri, koje je svojom elegantnom gorčinom izvrsno kao začin mnogim  finim jelima.

 

Predstavnik vinarije Slaven Deležan i zagrebački distributer Marin Lelas pozvali su sve oduševljene goste Basementa na Crveni vrh, gdje, uz izvrsna vina i maslinova ulja mogu kušati i trešnje koje upravo dozrijevaju. Idealna prigoda za dolazak u Istru je VINISTRA koja se održava ovaj vikend  (11-13.5) tako se uz posjet vinskoj manifestaciji može planirati izlet u vinariju Monte Rosso, uz prethodnu najavu na +386 41 384 544.

 

Više informacija na:  www.monterosso.hr

Marija Vukelić

Marija Vukelić

Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti, polaznica Vinske akademije WSET, L2, članica HSK (Hrvatskog sommelier kluba), osnivačica Malog kazališta (jezici kroz glumu), dugogodišnja urednica obrazovnih emisija na HRT-u, organizatorica vinskih događaja. Autorica projekta Abeceda finih zalogaja u kojemu spaja svoje dvije strasti, jezik i vino. Direktorica Salona pjenušavih vina Zagreb, unutar mreže Salon of Sparkling wines te autorica Pjenušavih doručaka u vinogradu. Autorica Vinskih srijeda (od 2017.), voditeljica projekta ocjenjivanja Vinske zvijezde (od 2018.). Certificirana na edukaciji CŽO Agronomskoga fakulteta u Zagrebu, (vinogradar/vinar) od 2023. Pokretačica jedinstvenog projekta edukacije Francuski i vino (od 2016.) - edukacije franc.vinskih pojmova, online i uživo. Autorica teroarskog krstarenja "Hedonist Terroir Wine & Dine Tour" gdje svaka priča počinje u vinogradu, a kuša se preko 60 vina i upoznaje do 30 vinara, maslinara, OPG-ova. Stalna kolumnistica rubrike o vinima Nedjeljnog Večernjeg. Sommelierka maslinovog ulja. Hedonistica, zaljubljenica u prirodu, brege, ravnice, vinograde, more, maslinike. Ljubiteljica finih zalogaja i gutljaja, autentičnih doživljaja i iskrenih ljudi.

Arhiva

FRANKOVKA 2018, Vina PAPAK

Srijemski pjenušavi doručak prigoda je da, nakon pjenušavih, kušamo i neka mirna vina na manifestaciji koja se uspješno održava već petu godinu u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije. Svoja vina predstavilo je šest vinarija -...

Rosé K55, Vinarija i destilerija K55!

Razigrani, mirisni, veseli rosé, pravo ljetno vino“ opis je komisije Vinskih zvijezda za slasno ružičasto vino mlade erdutske butikne Vinarije i destilerije K55! Na ocjenjivanju ljetnih vina osvojio je čak 89 bodova što je doista vrlo lijepi rezultat za njihovu prvu...

Vinske zvijezde / Ljetna vina – 3. broj vinskog časopisa!

Dragi vinoljupci i vinoznalci, Pred vama je naš i vaš ljetni dvobroj VINSKE ZVIJEZDE - Ljetna vina! Hvala svim suradnicima, vinarima, maslinarima i partnerima na povjerenju! Uživajte u čitanju!   https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_srpanj_2024_issu...

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...

LJETNE Vinske zvijezde 2024 – šampion je Sauvignon 2023 Cmrečnjak!

Na ljetnom ocjenjivanju Vinske zvijezde u zagrebačkom restoranu Tajer briljirao je međimurski Sauvignon 2023 vinarije Cmrečnjak, osvojivši čak 94 boda! I nije im to prvi put, i prošle je godine pobijedio na proljetnom ocjenjivanju. Komisija ga je opisala kao herbalno,...