Mediteran na tanjuru: U SMOKVE – hvarske pjatonce #1

Na nedavnom „Festivalu mediteranske prehrane: srdela i vino“ na otoku Hvaru – organizator Udruga hvarski vinari podsjetila nas je da je mediteranska prehrana upisana 2013. na reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a – i iznimno važna. Ona nije samo – hrana, ona predstavlja ukupnost vještina, znanja, praksi, vjerovanja i tradicija vezanih uz poljoprivredu i ribarstvo, preradu, pripremanje i osobito konzumiranje hrane. To već treću godinu dokazuje i ovaj Festival mediteranske prehrane koji je početkom lipnja pripremio raznolik program i posebne mediteranske jelovnike.  Prva stanica u istraživanju mediteranskih pjata i pjatonci bio nam je restoran

U SMOKVE u Jelsi.

  

Malen, simpatičan, originalno uređen restorančić na jelškoj rivi, već na prvi pogled nudi nešto drukčije.  Interijer je pažljivo sređen u stilu koji podsjeća na topli mediteranski dom i samim time poziva na interakciju te ujedno stvara osjećaj ugode.

I natpis na ploči kojim se ističe da nude samo hvarska vina (a može li drukčije?)  – veseli. I naziv lokala – veseli. I mladi bračni par, Ambroz i Irena, samom svojom pojavom i osmijesima, zrače radošću i iskrenošću, a idejama i ostvarenjima u kuhinji osvajaju nepca.

Pozivaju nas da se udobno smjestimo i dopustimo im da nas odvedu na sasvim drugačije gastronomsko putovanje. Već samim nazivom (U smokve – što znači „nešto je išlo u krivo“) kažu da se „odriču odgovornosti za sve formalne predispozicije svoje male institucije.“ Poštujući klasičnu gastronomiju, tradiciju i bonton, odlučili su promijeniti perspektivu doživljaja istog, unoseći svoje nasljeđe – elemente subkulture i decentnog bunta.  Izazovan zadatak, kažu nam Ambroz i Irena,  „ali ohrabreni smo činjenicom da živimo u vremenu intenzivnog pomicanja granica stoga preuzimamo odgovornost da na ovom polju djelujemo lokalno, a mislimo globalno.”

 Iako kuhinja radi samo 4 mjeseca u godini, ostatak vremena provode u intezivnoj pripremi namirnica koje serviraju, nastojeći u što većoj mjeri biti samoodrživi (sami oru, kopaju, sade, beru, uživaju). Dio namirnica organskog podrijetla (sjemenke, alge i žitarice) stižu poštom nekoliko puta mjesečno. Jaja su od hvarskih koka sretnica. Klice su iz laboratorija u susjednim Pitvama. Sve je složeno kako treba da gostu bude fino, ugodno i – ukusno, u mediteranskom stilu. Na hvarskom mediteranskom pjatu tijekom Festivala mediteranske prehrane, bile su polpete od srdele, pašteta od slane srdele i srdele na špici s rikolom i cherry pomama.

Od ostalih jela, evo što smo kušali…

Mediteranska pjatonca “U smokve”

Zoodles (špageti od tikvica)

Pizza „U smokve“

Superfood salata

Sirovu tortu od borovnice priprema vlasnica Irena.

Vina su samo hvarska, poznatih hvarskih vinara –  ali i vino kuće, plavac mali koji se puni samo za obitelj i prijatelje. Lijepo, mlado, pitko i moderno vino,  idealno prija uz riblje pjate.

Uz pizzu može i pivo  – naravno, lokalno – splitsko  Barba!  Ideja lokalnog (ali u globalnom okviru Mediterana) potpuna je i vidljiva na svakom pogledu. Još samo trebate doći kušati, pa ćete se i sami uvjeriti u sve napisano i oslikano.

 

Više fotografija na:  https://www.facebook.com/abecedafinihzalogaja/

Info o restoranu: https://www.facebook.com/usmokve/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *