Vinske zvijezde 2018 #4: ljeto voli pjenušava i mirna bijela vina!

Treći dio četvrtog nastavka akcije ocjenjivanja Vinske zvijezde 2018.,  održanog tradicionalno  uoči ljeta, u Le Bistrou hotela Esplanade predlaže vam ovaj tjedan četiri izvrsna bijela vina: dva pjenušaca i dva mirna. U ljetna doba bijela i pjenušava vina su uvijek dobrodošla  – kao aperitivi, kao pratitelji laganih ljetnih salata ili ribljih jela.

 

Misal Blanc de Noirs, brut, NV,  12,1 %, Pjenušci Peršurić, Višnjan. Cijena: 149,70 kn, Vrutak (4****)   

 Bogat miris, puna usta. Kompleksno, skladno, plemenito vino… Kao i drugi pjenušci koji su nam došli iz podruma Peršurić. Kvaliteta koja traje i koja ima svoju konstantu. Bravo!

 Gastro preporuka: uz riječne i morske ribe, meke sireve (brie, camembert) …

 

Champagne Charles Collin,  brut, 12 %, Charles Collin, Francuska. Cijena 260 kn, Vinolog,  (95% Pinot Noir, 5% Chardonnay.)    (3*** ) 

 

Odličan miris, pun, bogat.  Finog perlanja, skladan, kompleksan, voćan.

Gastro preporuka: za zahtjevnija jela, ali može i sam…  

 

 Žlahtina Ivan Katunar, 2017., 12 %, Kuća vina Ivan Katunar, Vrbnik. Cijena:  39,70 kn, Vrutak, (3***)  

 

Nježne je boje, lagano, pitko, skladno vino. Ugodnih voćnih aroma i lijepe svježine – baš ljetno vino.

Gastro preporuka: uz nareske, kravlje mlade sireve, bijelu ribu

 

Pušipel Classic, 2017, 12 %, (ZOI), Dvanajščak-Kozol, Dragoslavec, Međimurje. Cijena: 67,50 kn, Bornstein

Svježe i veselo vino. Naglašene svježine, lijepe mineralnosti, citrusnih  mirisa i okusa. Jednostavno vino, za svaki dan.

Gastro preporuka:  uz namaz od čvaraka, uz rižoto s tikvicama,  uz jela s roštilja

 

Akcija ocjenjivanja VINSKE ZVIJEZDE

U žiriju su bili Jasminka Šaško, enologinja i vinarka, Nikola Šember, mladi vinar koji je debitirao u ovome poslu, Ivica Šneler, glavni Esplanadin sommelier  te Marija Vukelić, organizatorica (Zlatne riječi) i specijalizirani novinari Ivo Kozarčanin i Vito Andrić. Posluživao je Tomislav Klišanin, već iskusan u toj ulozi.

 

VODA-PARTNER : prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.  

Prije 170 godina, u proljeće 1842., šumski je ravnatelj Durst otkrio izvor vode u blizini sela Apatovca u Hrvatskoj. Odmah nakon otkrića vlasti su zapovijedile da se vrelo ogradi i uzme uzorak vode za analizu te tako dobije stručno i službeno mišljenje radi njezine namjene i upotrebe. Danas se, s tog istog izvora, puni Kalnička – prirodna mineralna voda koja u čašu dolazi iz netaknute i čiste prirode Kalnika.

Svakodnevno, naš organizam gubi tekućinu jer se ona neprestano izlučuje kroz dišni, probavni i mokraćni sustav te putem kože. Zato ju je potrebno stalno nadoknađivati. Kala i Kalnička – vode koje vas vode i vole  – i ljeti i zimi! #KalaZna

 

Više na:  https://www.facebook.com/vinskezvijezde/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *