Proglašeno deset novih nositelja titule Master of Wine!

Institut Masters of Wine imenovao je deset novih “majstora vina”, uključujući prvu ženu – vinarku grčkog podrijetla i prvu ženu-vinarku iz Španjolske.     Trenutno u svijetu ima  380 “Master of wine” koji dolaze iz 30 zemalja. Novi MW su Almudena Alberca MM (Španjolska), Barbara Drew MW (Velika Britanija), Olga Karapanou Crawford…

Institut Masters of Wine imenovao je deset novih “majstora vina”, uključujući prvu ženu – vinarku grčkog podrijetla i prvu ženu-vinarku iz Španjolske.

 

 

Trenutno u svijetu ima  380 “Master of wine” koji dolaze iz 30 zemalja.

Novi MW su Almudena Alberca MM (Španjolska), Barbara Drew MW (Velika Britanija), Olga Karapanou Crawford MW (SAD), Regine Lee MW (Velika Britanija), Elsa Macdonald MW (Kanada), Thomas Parker MW (Velika Britanija), Lindsay Pomeroy MW (SAD), Nicolas Quillé MW (SAD), Job de Swart MW (Nizozemska) i Tim Triptree MW (Velika Britanija).

Novi članovi MW morali su dokazati svoje znanje svih aspekata vina prolazeći poseban ispit za MW koji je priznat u svijetu po svojoj strogosti i visokim standardima.

Ispit MW se sastoji od tri etape, uključujući teoriju i praktične ispite, a kulminira objavljivanjem završnog seminarskog rada, dubinskim istraživanjem teme vino povezane s bilo kojim područjem umjetnosti, humanističkih ili društvenih znanosti.

Osim položenog ispita, svi članovi moraju potpisati MW pravila ponašanja prije nego dobiju pravo korištenja inicijala MW. Pravila ponašanja zahtjevaju  da svoj rad obavljaju  pošteno i da koriste svaku priliku kako bi podijelili svoje znanje i razumijevanje vina s drugima.

Almudena Alberca

Almudena Alberca je prva žena iz Španjolske koja je ponijela titulu MW. Nakon što je diplomirala  poljoprivredni inženjering, nastavila je studij i dobila diplomu vinarke i majstora u vinogradarstvu. Almudena je započela svoju karijeru proizvodnjom butique vina u Viñas de Cenit u Zamori (Španjolska), gdje je s mjesta pomoćnog vinara preuzela upravljanje cijelom vinarijom. Radila je u Dominio de Atauta u Ribera del Duero gdje je obavljala ključnu ulogu u oblikovanju  stilova vina s kojima je  postigla međunarodni uspjeh. Bila je također španjolski stručnjak za uvoz u Aviva Vino u New Yorku. Almudena je bila i tehnička direktorica u Viña Mayor koji su od 2015. godine, jedan od velikih španjolskih proizvođača u Ribera del Duero, Rueda i Toro. Zaslužna je za razvoj novih brendova i vina u regijama kao što su RIA Baixas i Valdeorras te je surađivala u PRu, marketingu i prodaji, kako u Španjolskoj tako i u inozemstvu.

Znanstveni rad
Comparative analysis of filtration techniques for young oaked Tempranillo wines from Ribera del Duero

Barbara Drew MW (UK)

Barbara je započela svoju vinsku karijeru 2011. godine na Berry Bros i Rudd, kao organizator evenata i vinskih događaja. Trenutno koordinira mnogim događajima u velikim podrumima, BB & R , a obuhvaća i vodi sve vinske tečajeve, degustacije i radionice, večere, ručkove, jednodnevne vinske škole i WSET tečajeve.

Znanstveni rad
The influence of vocabulary on perception of wine: tasting tannins in Barolo and Brunello

Olga Karapanou Crawford MW (SAD)

Olga Karapanou Crawford je prva grčka vinarka koja je stekla titulu magistre vina. Rođena i odrasla u  vinskoj obitelji,  proučavala je vinogradarstvo i vinarstvo od rane dobi. Uz diplomu iz kemije u svojoj rodnoj Grčkoj, nagrađivana je kao majstor u vinogradarstvu i vinarstvu u Kaliforniji.  Radila je za tvrtke kao što su: E & J Gallo, Marcassin Vinogradi, Ahaji Clauss i nedavno Penrose Hill Ltd. Kao vinska konzultantica proputovala je svijet, a trenutno živi u Kaliforniji,  gdje vodi proizvodnju vina u timu Penrose Hill Limited,  kao i daljnje savjetovanje u svojoj obiteljskoj vinariji – Ahaji Clauss i Antonopoulos  Vineyards.

Znanstveni rad
Challenges and opportunities for selling wines in premium New York City restaurants made from niche grape varieties. Xinomavro is used as an example

Regine Lee MW (UK)

Diplomirala je na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji u politici i međunarodnim odnosima, što ju je dovelo do sudbonosne godine studija na London School of Economics i na kraju do braka i preseljenja u Veliku Britaniju, gdje sada živi. Nakon posla konzultantice za upravljanje u Deloitte, prebacila se na posao u vinskoj industriji, radila je na WSETu , na razvoju  azijsko-pacifičkih tržišta, a trenutno radi na nacionalnim projektima prodaje vina, marketingu i  obrazovanju u tvrtki  Liberty Wines. Regine je suosnivačica udruženja Women in Wine – London.

Znanstveni rad
The value of relationship building in the wine industry: an analysis of trade customer visits to producers and their impact on sales

Elsa Macdonald MW (Kanada)

 

Elsa Macdonald je radila u financijskom sektoru do 2003. godine, kada odlučila slijediti svoju strast za vino i promjenila je posao. Sada je direktorica vinskog obrazovanja na Arterra Wine Canada. Elsa dijeli svoje znanje i ljubav za vino sa sommelierima, WSET  studentima i trgovačkim profesionalcima diljem zemlje. Radi za nacionalnu upravu  kanadske Udruge profesionalnih sommeliera i ima njihov certifikat.  Elsa također ima zvanje magistre znanosti, Syracuse University, New York i diplomu sa Ryerson University u Torontu.

Znanstveni rad
Consumer appeal of Appassimento wines produced in Niagara Peninsula, Ontario

Thomas Parker MW (Velika Britanija)

Tom je počeo raditi u vinskoj industriji tijekom studija modernih jezika u Oxfordu.  Tijekom Bordeaux En Primeur kampanje 2009. godine, pridružio se Društvu za slijepo kušanje vina na sveučilištu Oxford i s njima odradio mnoga kušanja. Bio je na nekoliko berbi u Bordeauxu, Burgundiji i u Napa Valley, kako u vinogradima tako i u  i vinarijama. Sada je najmlađi majstor vina na svijetu – kad mu vrijeme dopušta piše teobjavljuje u časopisima  Wine World of Fine i Hayden Groves. MW studij je upisao  nakon osvajanja nagrade Derouet Jameson za visoko postignuće sa svojom WSET diplomom.

Znanstveni rad
Stock movement for 2005 Red Bordeaux purchased En Primeur through a UK wine merchant 2006-2016

Lindsay Pomeroy MW (USA)

Lindsay Pomeroy započela je karijeru dok je živjela u Italiji i podučavala Talijane engleski jezik.  Velika je  ljubiteljica Italije i Talijana, od kojih je naučila  umjetnost espresso kave i okusa čokolade (njezine druge ljubavi) . Voli Italiju, ali njezina strast za vino  započela je u San Diegu, Kalifornija gdje je trenutno  živi. Tijekom svojeg 12-godišnjeg mandata kao glavni vinska pedagoginja i osnivačica vina Smarties, školovala se kroz  WSET tečajeve  i francusko vino.  To ju je odvelo do MW studijskog programa, Lindsay je uspješno položila WSET diplomu, fws certifikat te ima certifikat vinskog pedagoga (CWE).

Znanstveni rad
A study of water monitoring technology in the drought affected counties of San Luis Obispo, Santa Barbara and San Diego: current usage, attitudes towards technologies and factors that influence adoption

Nicolas Quillé MW (SAD)

Nicolas Quillé rođen je u Lyonu, Francuska, u obitelji kojoj su tri generacije  u vinskom poslu. Nicolas ima titulu  magistra vinarstva  (diploma Nacional d’Oenologie) na Sveučilištu u Dijonu u Burgundiji, poslijediplomski stupanj iz segmenta pjenušaca sa Sveučilišta u Reimsu u Champagne i MBA na Sveučilištu Washington u Seattleu. Nicolas je radio za vinarije u Burgundiji, Provansi, Šampanji, dolini rijeke Rhone, u dolini Douro, Oregonu, Washingtonu i Kaliforniji. Nicolas ima više od 25 godina iskustva u vinskoj industriji s naglaskom na vina, kontrolu kvalitete, upravljanje vinarijama,  spajanjem i akvizicijom. Sudio je na brojnim vinskim natjecanjima i govorio na vinskim konferencijama. Trenutno je Nicolas glavni za vinogradarstvo u Crimson Wine Group sa sjedištem u Napi, u Kaliforniji. Na Crimsonu, Nicolas je odgovoran za poslovanje i kvalitetu šest vinarija i posjeda vinograda koji se nalaze u Kaliforniji, Oregonu i Washingtonu.

Znanstveni rad
Impact of selected fining agents on the phenolic content and the aromatic intensity of Muscat Blanc à Petit Grains

Posao de Swart MW (Nizozemska) 
Posao je treći Nizozemac koji je uspio postati MW. Diplomirao je 2005. godine s diplomom iz međunarodno poslovne administracije na Sveučilištu Maastricht, ali vino je uvijek bio njegov glavni interes u životu. Studirao je na nizozemskoj Akademiji vina i  stažirao na Fakultetu za vinogradarstvo i vinarstvo u UC Davis. Također je radio u podrumu Château Giscoursom i De Toren. 2010. je stekao WSET diplomu i postao Weinakademiker 2011. Trenutno radi na prodaji i marketingu za Les Genereux – udruženju 38 nezavisnih vinskih trgovina. I dalje uči, prati degustacije vina i piše za profesionalce i vinske entuzijaste.

Znanstveni rad
Grape Compass: evaluating the results of a fungal disease pressure forecast software application for Western Cape grape growers

 

Tim Triptree MW (Velika Britanija)

Tim Triptree je  direktor za međunarodna vina u Christie’su. Glavna uloga mu je planiranje prodaje i organizacija aukcija Christie’s vina u inozemstvu. Njegov posao uključuje kontrolu dopreme pošiljki, inspekciju i provjeru autentičnosti, te razvijanje odnosa s klijentima i hosting vinskih događaja. Nakon početne karijeru u bankarstvu, Tim se zainteresirao za vino dok je živio u Mendozi,  u Argentini. Studirao je španjolski jezik i pohađao tečaj za sommeliera. Christiejevu odjelu vina pridružio se 2005., nakon što je diplomirao s MBA uspjehom (vino i poslovno upravljanje). 2008. stekao je diplomu WSETa , a uspjeh na istom, donio mu je nagradu na  Sherry’s institutu znanosti i Constellation stipendiju, koja je obuhvaćala vinske posjete Jerezu i Novom Zelandu. Dobio je i Trinity Champagne stipendiju dok je bio na MW studijskom programu. U siječnju 2013. Tim se premješta u Christie’s Hong Kong na četiri godine, kako bi se usredotočio na podizanje njihova odjela u regiji, kao i sudjelovanje na vinskim aukcijama u Hong Kongu i Šangaju. Postao je  glavni za prodaju u Hong Kongu, a u lipnju 2018. promaknut je na funkciju  međunarodnog direktora. Tim je  vinski sudac na International Wine and Spirit Competition, od 2011,  i panel sudac na Decanter World Wine Awards 2017 -2018 i na Bacchus vina 2018. u Madridu.

Znanstveni rad
Reserve wine use in Brut NV Champagne: trends, causes and implications

Izvor :  https://www.mastersofwine.org/

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Istria Origin – početak istarske vinske priče!

Uz bok svjetskim eno trendovima: istarska Vižinada postaje prvi brendirani vinski položaj u Hrvatskoj. Savršena geolokacija, duga neprekinuta tradicija vinarstva i vinogradarstva te izuzetno vrijedni, posvećeni i inovativni vinari od Vižinade stvaraju prepoznatljivu...

FRANKOVKA 2018, Vina PAPAK

Srijemski pjenušavi doručak prigoda je da, nakon pjenušavih, kušamo i neka mirna vina na manifestaciji koja se uspješno održava već petu godinu u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ Vukovarsko-srijemske županije. Svoja vina predstavilo je šest vinarija -...

Rosé K55, Vinarija i destilerija K55!

Razigrani, mirisni, veseli rosé, pravo ljetno vino“ opis je komisije Vinskih zvijezda za slasno ružičasto vino mlade erdutske butikne Vinarije i destilerije K55! Na ocjenjivanju ljetnih vina osvojio je čak 89 bodova što je doista vrlo lijepi rezultat za njihovu prvu...

Vinske zvijezde / Ljetna vina – 3. broj vinskog časopisa!

Dragi vinoljupci i vinoznalci, Pred vama je naš i vaš ljetni dvobroj VINSKE ZVIJEZDE - Ljetna vina! Hvala svim suradnicima, vinarima, maslinarima i partnerima na povjerenju! Uživajte u čitanju!   https://issuu.com/vinskezvijezde/docs/vinske_zvijezde_srpanj_2024_issu...

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...