Obertauern – nova ski sezona u poznatom austrijskom zimovalištu

U zagrebačkom Klubu književnika,  direktor turističkog ureda austrijskog skijališta Obertauern, Mario Siedler, predstavio je novosti za nadolazeću zimsku sezonu. Najveći adut kojim se diči ovo zimovalište njegov je položaj. Nalazi se u pokrajini Salzburg, 90 km južno od Mozartova grada, a podjednako je dostupno iz Beča i Münchena. Iz središta…

U zagrebačkom Klubu književnika,  direktor turističkog ureda austrijskog skijališta Obertauern, Mario Siedler, predstavio je novosti za nadolazeću zimsku sezonu.

Najveći adut kojim se diči ovo zimovalište njegov je položaj. Nalazi se u pokrajini Salzburg, 90 km južno od Mozartova grada, a podjednako je dostupno iz Beča i Münchena. Iz središta mjesta na visini od 1740 m, staze se šire planinskim obroncima poput žbica na velikom kotaču sve do visine od 2313 m.

Snijeg često zapadne već u listopadu i zadržava se sve do svibnja, a jedna stručna studija potvrdila je da s 264 cm srednje maksimalne visine snijega, Obertauern vodi na popisu sedam austrijskih zimovališta najbogatijih snijegom.

Legendarni ‘krug po Turama’

Dobrom glasu Obertauerna kao idealnog skijališta pridonio je izvrstan raspored i umrežavanje vučnica. ‘Ski in – ski out’ funkcionira iz svake točke u mjestu, pa se skijaši u svega nekoliko zamašaja nađu usred staze. Vučnice su postavljenje tako da omogućuju obilazak svih staza, bilo u smjeru kazaljke na satu ili suprotno, sve dok se ne vratite na polaznu točku. Ova jedinstvena skijaška arena naziva se ‘krug po Turama’, a čini je 26 suvremenih žičara i vučnica koje dovoze skijaše na stotinjak kilometara povezanih staza. Za mlađu djecu postoji ‘Krug s Bobbyjem’ nazvan po maskoti mjesta, a ‘My Track’ namijenjen je naprednijoj djeci i mladima kao pandan stazi za odrasle.

I mališani na samom vrhu

Atmosfera Obertauerna privlači sve dobne skupine, što se vidi po brojnim obiteljima s djecom. U mjestu radi sedam škola skijanja i snowboardanja, koje se s puno ljubavi brinu za male skijaše. U obiteljskom skijaškom parku Medo Bibo, djeca se kroz igru upoznaju sa snijegom i skijama, dok su djeci različitih razina skijaškog umijeća na raspolaganju tri staze. Djecu koja su već sigurna na skijama očekuje 60-ak km laganih staza i iznenađenja kao što su dječji iglu i jeziva skijaška staza strave u Parku bajki uz žičaru Schaidberg. Za djecu koja još ne znaju skijati, postoji vrtić za posjetitelje Kinderland Obertauern, gdje o njima skrbe stručno osposobljene odgajateljice.

Ravne staze ili s hupserima

Kad se skijaši i snowboarderi povuku sa staza na apres ski događanja u mjestu, počinje drukčija predstava. Bezbrojni ratraci jurcaju gore-dolje padinama, ravnajući ili stružući, kako bi sportaši sljedeće jutro mogli uživati u savršeno pripremljenim stazama. Suprotnost savršeno poravnatim stazama je ‘Gamsleiten 2’, jedna od najstrmijih staza s hupserima u Europi, koja predstavlja pravi izazov i pustolovinu za najbolje skijaše i snowboardere. Omiljeno sastajalište boardera i freestylera je snježni park ‘The Spot’. Od početničkih ‘beginner linesa’ i railsa do boksova i skokova, tu je dostupno sve što shredderi cijene. Obertauern je otkrila i zajednica snowkitera. Mjesto susreta ljubitelja ovog spektakularnog trendovskog sporta je škola snowkitinga.

Izvrsna ponuda zabave

Apres ski i noćni život Obertauerna vrlo su raznoliki, a u klubovima glazbu puštaju DJ-i iz europskih metropola. Ljubitelji ugode i gurmani, uživat će u brojnim izvorno alpskim lokalima.

Početak sezone tradicionalno se obilježava velikom proslavom tako da će 1. prosinca na koncertu otvorenja skijaške sezone sve od sebe dati austrijski band Wanda. Tradicionalna povorka krampusa u kojoj sudjeluju stotine krampusa te Ö3 party održat će se 8. prosinca.

Adventski sajam otvara vrata između 29. studenoga i 22. prosinca, a na štandovima će se prodavati slastice, prirodni proizvodi i rukotvorine iz domaće radinosti. Glazba, književne večeri, čitanje bajki za djecu i druga događanja stvorit će čarobno božićno ozračje. Kraj sezone označava natjecanje Gamsleiten Kriterium od 5. do 7. travnja 2019., a sezona  završava 1. svibnja.

Opširnije na: www.obertauern.com

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

WineRi 2024 samo što nije počeo!

Međunarodni eno-gastro festival WineRi  održati će se 8. i 9. ožujka u kongresnom centru Exportdrvo od 14:00 do 20:00 sati, u organizaciji Udruženja Kvarner Wines. Od 2017. godine organizaciju potpisuje izuzetno uspješan, entuzijastičan i sveprisutan organizatorski...

Definitivno – PROŠEK nije PROSECCO!

U srijedu, 28.02. glasanje o novoj Uredbi - zaštita prošeka ide dalje! U uvodnom govoru održanom u hotelu Dubrovnik, zastupnik Tonino Picula istaknuo je važnost pristupa bez arogancije u raspravi o novoj uredbi Europske unije o oznakama izvornosti. Ova uredba, koja će...

WO&H – Wine, Olive & Heritage Festival Jelsa 2024!

Turistička zajednica općine Jelsa raspisuje Javni poziv za sudjelovanje na Wine, Olive & Heritage Festivalu koji će se održati od 24.05. do 25.05.2024.g.! Za sudjelovanje na manifestaciji mogu se prijaviti obrti, samostalne djelatnosti i udruge koje se bave...

Poziv na En Primeur 2024 – Graševina Croatica!

S velikim zadovoljstvom pozivamo Vas na prestižni En Primeur 2024, koji organizira udruga Graševina Croatica. Ovaj ekskluzivni događaj održat će se u četvrtak, 1. veljače 2024., s početkom u 13:00 sati, u luksuznom okruženju hotela Esplanade Zagreb. Manifestacija...

Predstavljanje malvazija i žlahtina berbe 2023 u Hotelu Esplanade Zagreb!

Najava En Primeur događanja u Zagrebu - Predstavljanje malvazija berbe 2023 U organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, En Primeur postaje jedan od najatraktivnijih događaja na dinamičnoj hrvatskoj vinskoj sceni. Šezdesetak istarskih vinara, uz podršku...