Vinske zvijezde #5: Daruvarski sauvignon je vino tjedna!

Za ovaj tjedan preporučujemo srebrni sauvignon vinogorja Daruvar koji je osvojio tri zvjezdice.

 

SAUVIGNON VEZAK 2017,13,5%  BADEL 1862-DARUVAR, Slavonija, vinogorje Daruvar;  Cijena: 74,99 Metro (3***)

Sortno s mirisom bazge. Herbalno i voćno na nosu. Puno tijelo, dobre kiseline. Egzotično, žuto voće, duga trajnost.  Vrlo harmonično, zaokruženo. Snažno i slasno.  Gastro: tjestenina s kozicama i šparogama, rižoto s bućom i kozicama s perlama od bijelog aceta balsamica. Rižoto s gljivama.  Som  s povrćem.

 

Preporuke:

SIVI PINOT VERUS 2017 13% ORMOŽ, Slovenija – Štajerska. Cijena: 59kn, vinoteka Vintesa

Svježe, jednostavno, bijelo voće i  cvijeće, dobar balans, blago reduktivno. Malo strši alkohol. Sortno. Ne čuvati, popiti. Malo umorno.   Gastro: kozice na žaru, pileći supreme s gratiniranim krumpirom.

 

Querccus rosé,  ROŽIĆ VINA, 12% (2015,2016), OZALJ, ZOI Plešivica, HR. Cijena:  89,98  vinoteka The Wine, Zagreb

 

Intenzivne boje i nosa. Jako perlanje. Miris osrednji.  Pomalno neuravnoteženo.  Gruba elegancija.  Gastro: Predjela  –  salame. Pizza Margherita. Marinirani losos.

 

 Extrisimo, NV , brut  nature Bach, 11.5%, Španjolska,  Cijena: 48,74 Vrutak/Enofilia

PRAVILNIK: Ocjene nisu nikada sponzorirane, potpuno su neovisne. Ocjenjuje stručni žiri u kojem su enolozi, vinari, znanstvenici, ugostitelji, sommelieri, vinski trgovci, specijalizirani novinari. Ocjenjuju se vina s hrvatskog tržišta, iz maloprodaje, domaća i uvozna, metodom do 100 bodova, anonimno. Ne ocjenjuje se sorta, niti regija, o uzorcima se zna samo godina berbe i kategorija prema  ostatku šećera. Žiri zasjeda javno, u ugostiteljskim objektima. Ocjenu nižu od srebrne medalje ne objavljujemo; dajemo i kratak, zajednički opis vina. Cijene vrijede na dan ocjenjivanja.

LEGENDA: bodovna granica za odličja: srebro *** od 85 do 89,9 bodova; zlato **** od 90 do 94,9; veliko zlato *****od 95 do 98,9 . Velika zvijezda od 99 do 100 bodova –  Odličan odnos cijene i kakvoće

  

VODA-PARTNER : prirodna izvorska voda „Kala“ i gazirana prirodna mineralna voda „Kalnička“.  

Kala prirodna izvorska voda dolazi iz netaknute i čiste prirode Kalnika bogatoga šumama i prirodnim izvorima pitke vode. Voda Kala daje najbolje što je kalnička priroda stvorila: jedinstven okus osvježenja i zdravlja.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *