Šarani i škrleti u vinariji Trdenić

VINARIJA TRDENIĆ nastavila je tradiciju staru više od jednog stoljeća u vinogradarstvu i vinarstvu u Popovači. I danas, kao i nekad, svi članovi obitelji od najstarijeg do najmlađeg člana uključeni su u procese rada, stvarajući poticajnu i ugodnu radnu sredinu u kojoj se njeguje vinarski i vinogradarski duh. Priča je započela s obradom pola hektara vinograda s 1500 čokota, a danas je tu 15 ha vinograda, s preko 85 000 čokota vinove loze…

Vinarija Trdenić poznata je po izvrsnim škrletima, a proizvodi i druga bijela vina od sorti pinot sivi, pinot bijeli, graševine, traminca. Od crvenih sorti proizvodi vino Cabernet Sauvignon.

Kao i mnogi drugi vinari, braća Trdenić su se okušali u proizvodnji pjenušaca. Istražuju, kombiniraju, razmišljaju. Zasada samo za sebe, a kad odrede koja im se kombinacija čini najuspješnijom, vjerujemo da će nas ugodno iznenaditi kad svoj prvi pjenušac „puste“ i izvan vlastitog podruma.

Jako su ponosni na mnoge nagrade i priznanja s ocjenjivanja, ali posebno su im dragi (i meni) škrleti pod etiketom Private Collection, 2017 i 2015. To su vina s posebnih položaja Medvedovo (gdje su i nekad davno bili vinogradi), posebnog klona s plavom zastavicom, posebnog trenutka (malo kasnije) berbe. Iznimna je mineralnost ovoga vina, što i ne čudi, ako znamo da je nekad ondje bilo Panonsko more. (* Papuk, Psunj, Krndija, Moslavačka gora, Medvednica i Žumberak nekada su bili otoci u južnom dijelu Panonskog mora).

Uz škrlete, zanimljiv je izbor dva pinota koja nalazimo u podrumu: bijelog i sivog. Bijeli je elegantan, nježan, cvjetan, a sivi kompleksan, pomalo meden i mineralan. Ne zaostaje kvalitetom ni polusuhi traminac obitelji Trdenić – Gewürztraminer 2017 … aromatičan, pun, osebujan, harmoničan, idealan za neke posebne trenutke uz poseban nježan desert (na bazi sira).

Uz primarnu djelatnost proizvodnje grožđa i vina, Vinarija Trdenić pridonosi razvoju lokalnog turizma: u sklopu vinske ceste Moslavine nudi putnicima, zaljubljenicima prirode predah uz svoja vina. Gdje su dobra vina, tu su dobra jela: u vinariji se mogu kušati jela s roštilja ili s ražnja, šaran na procjep, lovački gulaš i dr. Šarani su tu prava poslastica i „terroirski“ specijalitet , možete birati divlji ili iz uzgoja. Koji god izaberete, kad ga Trdenići pripreme na procjep (pečen na rašljama na otvorenoj vatri) – slasnost će još dugo, dugo trajati u ustima … kad napustite Popovaču – i sigurno ćete se htjeti vratiti, možda baš pokušati uloviti nekog šarana i naučiti kako se on peče na tim rašljama – i zašto je tako ukusan.

www.vinarija-trdenic.hr

Više fotografija na: https://www.facebook.com/pg/abecedafinihzalogaja/photos/

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *