TALIJANSKI I VINO – Benvenuti nel mondo del vino!

Radionicu je, 19.10., u suradnji sa školom za strane jezike ABC CORSI DI LINUA ITALIANA na talijanskom jeziku održala Marija Vukelić, prof. francuskog i talijanskoga jezika, polaznica Vinske akademije tečaja WSET level3 i članica HSK, koja je osmislila je autorske radionice vinskog talijanskog i francuskog jezika za ljubitelje vina unutar projekta Abeceda finih zalogaja.

Autorske radionice vinskog talijanskog i francuskog jezika za ljubitelje vina unutar projekta Abeceda finih zalogaja (osnovno sljubljivanje vina i hrane po jezičnom ključu) održavat će se i dalje, katakad u prostoru škole, a katkad u restoranskom prostoru, u kojemu će se vina sljubljivati s talijanskim zalogajima – za početak pizzom – koja u svojim različitim izdanjima može pratiti različita vina.

Talijanski je jezik, uz francuski – iznimno važan za područje enologije i gastronomije te je onima koji vino vole – dobro znati osnove o najvažnijim vinskim regijama Italije, sortama grožđa, vinima. Iako se čini jednostavnim, važno je naučiti i pravilno čitati, stoga su u radionicu uključena bazna pravila čitanja talijanskoga jezika jer „Jezik je poput vina: najprije ga malo kušaš i svidi ti se, a onda ga sve dublje otkrivaš i svakim novim gutljajem i svakom novom rječju – vidici se šire i mogućnosti su veće, bolje, zanimljivije.“ rekla je prof. Vukelić.

Uz putovanje važnijim regijama Italije (vinskom kartom Italije), na prvoj uvodnoj radionici smo kušali 4 talijanska vina i organoleptički smo ih analizirali koristeći talijanske pojmove. Krenuli smo s najpoznatijim aperitivnim vinom – Proseccom,

 

 

a onda upoznali i neke autohtone sorte (vernacciu, grillo)

pročitali imena važnih vinskih regija i sorti. Kušali smo i primitivo, naglasivši njegovo hrvatsko podrijetlo. Naučili smo što znači DOC i DOCG na etiketama i zašto s neka vina čuvaju godinama u podrumu prije nego izađu na tržište. Spomenuli smo i važnost različitih čaša kod kušanja vina.

Radionica će se ponoviti u studenom u zagrebačkom restoranu Kuhinja na hrvatskom jeziku, uz objašnjenje važnih (osnovnih) pojmova na talijanskom.

https://www.facebook.com/RestoranKuhinja/

Više fotografija s radionice: https://www.facebook.com/pg/abecedafinihzalogaja/photos/?tab=album&album_id=917912651731034

Sve informacije o sljedećim radionicama i individualnoj edukaciji možete dobiti na telefon 098 277 301 ili na mail marija.vukelic@zg.t-com.hr /. Više na www.zlatnerijeci.com .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *