EN PRIMEUR mladih malvazija, žlahtina i vina bregovite Hrvatske 2019

Više od 700 posjetitelja uživalo je u mladim malvazijama i sjajnoj atmosferi na jednoj od najatraktivnijih hrvatskih vinskih manifestacija!

Nikada još na jednome mjestu, pa čak ni na samoj Vinistri u Poreču, nisam kušao toliko izvrsnih malvazija kao ovog ponedjeljka u zagrebačkom hotelu Esplanade. Tamo je, tradicionalno, održana manifestacija En Primeur, prvo, po uzoru na tradicionalno kušanje novih berbi u Francuskoj, premijerno kušanje mladih vina iz berbe 2018., prvenstveno malvazija.

Izlagalo je 60-ak vinara i vinarija, unaprijed se ispričavam što ne mogu zabilježiti sve koji su to zavrijedili…
Počelo je već na samom ulazu, gdje nas je dočekao niz štandova vinara iz prve istarske lige…Ana Ritoša dakako; s redovnom malvazijom koja obećava jako puno; pa njihova poslastica Dorata, odležana, dozrela u hrastu, elegantna, slojevita…i sve u pratnji Rosea, složenog od (rijetkog, njihovog specijaliteta) muškata ruže (70 % i terana); sa 6 g ostatka jedva primjetljivog šećera, polusuhog.

Susjedi im, jednako slavni Radovani: vino još na talogu, a Franko će reći – bila je to dobra godina. Do njih otac i sin Prelac; što kazati nego konstantna kakvoća. U slijedu supružnici Poletti pa Pilato; uz malvaziju i chardonnay, pinot bijeli i upečatljiva malvazija sur lie, sa 15 mjeseci barriquea.


Bilježim i (mladu) vinariju Lunika s nekoliko po tehnologiji raznovrsnih malvazija; jedna čeka još dvije godine, sada još na bobicama, Ritorno iz ’17. (Povratak) u drvo će, u tono bačve (500 l) na jednu godinu. Velika Vina Zigantne predstavljala je kći Valentina; mladi nastavljaju tradiciju, tako treba…kušali smo i novi pjenušac, sada Chloe (još pamtimo Vero), od chardonnaya charmat metodom.


Vinarija Tomaz, s pogledom na Motovun, nezaobilazna je istarska destinacija, i vinska i turistička. Avangarde je etablirana etiketa; pred Usrks će u butelje, ali je već razgrabljena…Zato je dojmljiva ona iz ’16, 25 dana na maceraciji, 25 (!) mjeseci u drvu, hrastu tono; macerirala je na bobicama, pa barrique akacija. Ima i izbornu berbu! Rijetko će i znalci razabrati da to nije chardonnay sur lie…čudesan sessto senso…Vinarija vrijedna posjeta!
Stjecajem okolnosti, put me (tek) na kraju doveo do vina obitelji Kozlović…bila je to doista veličanstvena „putna“ kapljica, toliko bogata i kompleksna malvazija koja će u bocu (i prodaju) pred Uskrs.


„Najveći broj vinara do sada na En Primeuru potvrđuje da ova jedinstvena manifestacija – koju smo prvi puta organizirali još 2012., iz godine u godinu raste. Raduje me što nam svake godine dolazi i sve veći broj ugostitelja, sommeliera, distributera, ali i ljubitelja vina koji uživaju u malvazijama iz svih dijelova Istre. Ovo je jedinstvena prigoda da se na jednom mjestu upoznaju s karakteristikama nove berbe, a 2018. dala je vina velikog potencijala i visoke kvalitete“, kazao je na otvaranju Nikola Benvenuti, predsjednik Vinistre, Udruge vinara i vinogradara Istre, koja je uz Udruženje vinarstva Hrvatske gospodarske komore organizator En Primeura.

U „sporednim“ prostorijama izlagali su i nimalo sporedni vinari iz Bregovite Hrvatske i Moslavine; posebno uvijek ističem domorodne kraljevine i škrlet. Mnogi od njih nisu zaslužili „sporedni“ tretman…
I ove su se godine priredbi pridružili pršutana Jelenić i sirana Latus

Tekst: Vito Andrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *