Vino uz žlicu: Bosanska jela i hrvatska vina u Sofri

Nakon nedavnog uspješnog predstavljanja eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ u zagrebačkom Aperitivo baru, novo druženje s medijima upriličeno je u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold. Inicijatori projekta, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, potpomognuti stručnim kolegom Domagojem Jakopovićem Ribafishom, koji je moderirao promociju, organizirali…

Nakon nedavnog uspješnog predstavljanja eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’ u zagrebačkom Aperitivo baru, novo druženje s medijima upriličeno je u restoranu Sofra, koji se nalazi u sklopu trgovačkog centra Green Gold.

Inicijatori projekta, novinari Renata Cisar i Mustafa Topčagić, potpomognuti stručnim kolegom Domagojem Jakopovićem Ribafishom, koji je moderirao promociju, organizirali su večer ‘Bosanskih jela i hrvatskih vina’.

Opravdano odsutnu vlasnicu restorana Medihu Crnalić, dostojno je zamijenio voditelj restorana Selmir Bešić, predstavivši delicije bosanske kuhinje kroz sedam sljedova kuhanih jela koja se sljubljuju s vrhunskim vinima.



Prije uživanja u jelima i vinima, uzvanici su nepca osvježili Mladininim pjenušcima Poy uz bosanski finger food – buredžike (mali bureci, naravno, s mesom). Prema raspoloženju, neki su kao aperitiv ispili istarske likere i rakije Aura (Teranino, Biska i Moscato) dok su drugima bolje ‘legli’ kao dižestivi.

Večer je započela s popularnom Begovom čorbom, toplom kremastom juhom s bamijom, pilećim mesom i povrćem, uz koju se kao dobar izbor pokazao moslavački Škrlet Trdenić private collection 2017.

I Bosna ima raviole, uvjerili su se i poneki skeptični kušači, ali ih za razliku od Italije tamo zovu – Klepe. Ili u prijevodu na hrvatski, to je kuhana tjestenina punjena mljevenom junetinom u umaku od vrhnja i češnjaka, koju je izvrsno ‘pokrio’ Jakovac Chardonnay 2017.

Potom je slijedio Japrak, koji je više popularan u Hercegovini, a najbolje bismo ga opisali kao male sarme u listu raštike. U sezoni, sarmice se obično omataju u listove vinove loze, ali raštika se u ovom slučaju pokazala kao dobar izbor. Sirovica Rizling rajnski 2017, novi vinski adut s Plešivice, sasvim dobro se držao sa slasnošću i blagom gorčinom ovog specijaliteta.

Bosanski lonac je tradicionalno jelo, koje se kuha dugo na laganoj vatri, pa mekoća mesa i raznog povrća daje posebno bogatstvo mirisa i okusa. Recept je vrlo jednostavan – sve u jednom. To je jelo od svega i svačega, ukratko, za prste polizati! S takvom moćnom delicijom mogao se nositi samo vrhunski ‘teškaš’ kao što je Jakovac Cuvée crni 2013, kupaža merlota i cabernet sauvignona s puno sunca iz Erdutskog vinogorja.

U neslužbenom ocjenjivanju, upravo je ova kombinacija imala najviše poklonika među novinarima, vinarima i ostalim uzvanicima.

Najizdržljiviji su dočekali jelo koje smo za ovu priliku nazvali – Carica Bamija. Toj biljci iz porodice sljeza, pripisuju afrodizijačka svojstva, a kažu da toga ne manjka ni Florijanovićevoj Frankovki 2017, vrhunskom vinu iz Moslavine, koja se pila uz nju. Bamija je, inače, nezaobilazan sastojak većine bosanskih specijaliteta, a u Sofrinoj kombinaciji s mekanom junetinom, mrkvom i rižom bila je zaista pun pogodak.

Bilo je i malo vremena da se udahne zrak ili zapali cigareta u za to posebno prilagođenoj prostoriji restorana. A šlag na kraju došao je na jabuci, kuhanoj i punjenoj mljevenim orasima, koju znamo pod imenom Tufahija. Uz ovu kaloričnu bombu junački se ponio Traminac Radosh 2016 iločkog vinara Mladena Papka.

Na kraju ove večeri ispunjene predivnom hranom i vinom, oni kojima to ne smeta snu, uživali su u ka(h)vi nježnog okusa Franck Jubilarna Sensual, posluženoj na tradicionalan način u džezvama i fildžanima.

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Vinske zvijezde 2024 #1- dva bijela i dva crna srebra!

Vinske zvijezde proslavile su desetu obljetnicu na svojem ocjenjivanju u zagrebačkom restoranu Vinodol. Tema prvog ocjenjivanja u 2024. godini bila je "ljubavna vina", odnosno vina koja bismo rado uživali uz romantičnu večeru na Valentinovo. Neka od vina isticala su...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...

Igor Ivanić predstavio svoja posebna vina!

Pukli kamen i Dvije ruže su posebna vina osebujnog Igora Ivanića Vino za Igora Ivanića nije samo poljoprivredni proizvod. Ono je životna filozofija, a njegova vina su njegova umjetnička djela stvorena s poštovanjem prema posebnostima vinograda. Konačno, ta vina...

Napustio nas je Branimir Cebalo – istinski pionir grka!

Naselje Lumbarda na otoku Korčuli mjesto je gdje se nalaze, i proizvode, gotovo sva vina sorte grk u svijetu.  Većina vinara koji proizvode grk dijeli isto prezime - Cebalo. Ali od Cebala u Lumbardi, Branimir Cebalo, istinski je pionir grka koji je najviše napravio...