Nikad atraktivniji Dani hrvatskog pršuta

Pršut je kralj svakog stola, pogotovo kod narezaka; izvorno hrvatski dakako. A kakvi su to naši najbolji pršuti pokazano je predstavnicima medija ove srijede (3.4.) u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Tom je prigodom najavljena naša najveća manifestaciji na tu temu, peti Dani hrvatskog pršuta, koji će se održati 26. i 27.…

Pršut je kralj svakog stola, pogotovo kod narezaka; izvorno hrvatski dakako. A kakvi su to naši najbolji pršuti pokazano je predstavnicima medija ove srijede (3.4.) u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Tom je prigodom najavljena naša najveća manifestaciji na tu temu, peti Dani hrvatskog pršuta, koji će se održati 26. i 27. travnja, prvi put, u Zagrebu, s početkom u hotelu Internacional.

Sudjelovat će dvadesetak proizvođača, članova Klastera Hrvatski pršut, koji su već poslali uzorke na tradicionalno ocjenjivanje, za koji dan. Tko će biti ovogodišnji šampion, doznat će se prvog dana manifestacije, 26. travnja u Internationalu. Uz to organizirat će se i dodatni sadržaji, poput radionica i okruglih stolova, najavila je Alma Radoš, PR manager. 

Iako je u proteklih nekoliko godina proizvodnja pršuta u našoj zemlji narasla 40 posto, potražnja je još uvijek dvostruko veća od ponude. U Hrvatskoj se godišnje pojede oko 700 tisuća pršuta, a proizvede oko 350 tisuća. Da je potencijal domaće pršutarske proizvodnje velik potvrđuju u Klasteru Hrvatski pršut koji okuplja proizvođače četiri certificirana i zaštićena pršuta – krčki, istarski, drniški i dalmatinski. 

Dalmatinski se razlikuju od istarskih i krčkih jer se u postupku rabi samo morska sol, dok za ova druga dva proizvođači koriste i začinsko bilje.
„Samo smanjenjem uvoza zamjenskih proizvoda i kontinuiranim rastom izvoza kroz nekoliko godina možemo udvostručiti proizvodnju“, kazao je tom prigodom Ante Madir, izvršni direktor Klastera Hrvatskog pršuta. 

Do novog proglašenja još je uvijek aktualni šampion istarski pršut, iako ga uz krčki u ukupnoj proizvodnji ima najmanje. S udjelom većim od 90 posto najviše je dalmatinskog, a Igor Miljak predsjednik Uprave PPK Karlovac kaže kako je za njegovu kvalitetu iznimno važan odabir sirovine, dok je specifikacijom strogo propisana svaka pojedina faza proizvodnje. I bura, dakako.
Drniški je prvi zaštićeni pršut iz Dalmacije, a Drago Pletikosa, predsjednik Udruge drniškog pršuta ističe kako su razlike u odnosu na dalmatinski minimalne; jer to je ista priča.

Ana Babić iz pršutane Voštane kazala je da je bura presudna u sušenju sva ta četiri hrvatska pršuta. 

“Zbog svojih vrhunskih senzorskih svojstava i specifične tradicionalne tehnologije proizvodnje, bez dodatne kemije, hrvatski pršuti imaju velik izvozni potencijal i velik potencijal za plasman u turizmu kroz vrhunsku gastronomsku ponudu. Najnoviji statistički podaci za 2018. pokazuju značajan porast izvoza proizvoda od plećke i buta za 59 posto, ali nažalost još uvijek sa 6,5 milijuna eura izvoza ne pokrivamo niti trećinu uvoza. Potrebne su nam nove investicije i ulaganje u nove proizvodne kapacitete pršuta kako bi udvostručili proizvodnju i sa 700 tisuća komada godišnje podmirili barem potrebe domaćeg tržišta“, upozorio je Dragan Kovačević, potpredsjednik HGK za poljoprivredu i turizam.

Dani hrvatskog pršuta završavanju 27. travnja atraktivnom prezentacijom na Trgu bana Jelačića, koja počinje već u 8 sati ujutro, i prodajom pršuta po prigodnim cijenama. Manifestaciju organizira Klaster Hrvatskog pršuta.

Tekst:Vito Andrić

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

WineRi 2024 samo što nije počeo!

Međunarodni eno-gastro festival WineRi  održati će se 8. i 9. ožujka u kongresnom centru Exportdrvo od 14:00 do 20:00 sati, u organizaciji Udruženja Kvarner Wines. Od 2017. godine organizaciju potpisuje izuzetno uspješan, entuzijastičan i sveprisutan organizatorski...

Poziv na En Primeur 2024 – Graševina Croatica!

S velikim zadovoljstvom pozivamo Vas na prestižni En Primeur 2024, koji organizira udruga Graševina Croatica. Ovaj ekskluzivni događaj održat će se u četvrtak, 1. veljače 2024., s početkom u 13:00 sati, u luksuznom okruženju hotela Esplanade Zagreb. Manifestacija...

Predstavljanje malvazija i žlahtina berbe 2023 u Hotelu Esplanade Zagreb!

Najava En Primeur događanja u Zagrebu - Predstavljanje malvazija berbe 2023 U organizaciji Vinistre, udruge vinogradara i vinara Istre, En Primeur postaje jedan od najatraktivnijih događaja na dinamičnoj hrvatskoj vinskoj sceni. Šezdesetak istarskih vinara, uz podršku...

Radosne blagdane i sretnu Novu 2024. želi vam vaš Foto Foodie!

Želimo vam radosne blagdane i sretnu Novu 2024. godinu! Neka ovi blagdani budu ispunjeni toplinom, ljubavlju i srećom, okupljajući vas s obitelji i prijateljima. Neka vam nova godina donese obilje radosti, uspjeha i nezaboravnih trenutaka uz najbolja vina i gastro...

KUNOVSKE BOŽIĆNE UŽANCE – Vinska fešta u Kuni!

Kunovske božićne užance 2023! U  Kuni na Pelješcu i ove godine će se godine održati sada već tradicionalna manifestacija Kunovske božićne užance u organizaciji mladih Kune i nogometnog kluba HNK RAT, i to u srijedu 27.12. od 16 sati. Manifestacija je to koja za cilj...