Ivica Dobrinčić – šaptač izvornim sortama

Vinar u Kuhinji no. 3 @KUHINJA  – IVICA DOBRINČIĆ

Abeceda  finih zalogaja  u suradnji sa zagrebačkim restoranom KUHINJA na Donjim Sveticama  u projektu VINAR U KUHINJI ugostila je  vinariju ŠIPUN, iz Vrbnika, s otoka Krka, u petak 29.3.2019.

Na degustacijskoj večeri uz nazočnost vinara kušana su sljedeća vina uz jela KUHINJE :  

Žlahtina 2018 & Pizza prutići

Žlahtina 2017 & Pašteta od plave ribe

Trojišćina 2018  & Šurlice sa šparogama i pršutom   

Sansigot 2016 &  Janjeći kotleti u crnom vinu i rimski njoki

Čokoladna pralina s višnjom

Obitelj Dobrinčić iz Vrbnika na otoku Krku vinogradarstvom se bavi nekoliko generacija, a rasadničarstvo i proizvodnja vina novijeg  su datuma. Uz žlahtinu, tipičnu i poznatu za vrbnički kraj, svoje je vrijeme Ivica Dobrinčić, vlasnik vinarije Šipun, posvetio i drugim autohtonim sortama rodnoga  kraja, istražujući i radeći petnaestak godina na sorti sansigot  i odnedavna „oživjevši“ i sortu trojišćinu, podrijetlom s otoka Suska. 

Na degustaciji je vinar Ivica Dobrinčić ispričao kako je počela njegova strast prema lozi, koliko je u svoj posao uložio istraživanja, znanja i požrtvovnosti, pojasnivši da se vino stvara u glavi, u vinogradu i u podrumu. Istraživao je svoj rodni Krk, ali i otok Susak, nekada pun vinograda i ondje naišao na povijesne hrvatske sorte kojih je nekada bilo na mnogo hektara, a kasnije su nažalost gotovo nestale. 

Zanimljiva je bila priča vinara o potrazi za starim lozama sansigota 2003. na Krku. „Tada je, priča Ivica,  „pokojni  gospodin Žic u svom vinogradu različitih sorti na Puntarskoj Krasi, usred zime, u veljači na ogoljeloj lozi (bez lišća, bez grožđa) prepoznavao loze sansigota, lupkajući štapom po lozi, a ja sam za njim hodao, orezivao plemke iz vinograda, i poslije ih cijepljenjem razmnožavao dok nisam stvorio vlastiti vinograd.“  S obzirom na mali broj loza – vinograd se stvarao nekoliko godina.

Važan je čimbenik u priči o sansigotu i trojišćini bio velečasni Žic te gospodin Anton Tarabokija,   Ivičin vodič po Susku, koji mu je pokazao stare vinograde gdje su bile te sorte. Nakon iznimnoga rada i istraživanja, danas je Sansigot Šipun lijepo i posebno vino, voćnih aroma, srednjeg tijela, nježnih alkohola i ugodne trajnosti, zanimljivo za gastronomske izazove. Na tržištu je već berba 2016. jer je 2015. bila brzo rasprodana, budući da količine nisu velike, oko 2000 boca godišnje – često ljubitelji sansigota i štovatelji izvornih sorti unaprijed rezerviraju po nekoliko kartona. Trojišćina Šipun nježno je i svježe ružičasto vino, voćnih aroma lubenice, breske i maline , idealno za aperitiv, iako lijepo paše i krčki pršut  – i šurlice sa pršutom i šparogama, koje je priredio chef Kuhinje Dejan Davidović. Uz Sansigot 2016. nazočni su gosti mogli uživati u janjećim kotletima u vinu s rimskim njokima.

Iako u podrumu Ivica ima još nekih iznenađenja  i dosta novih  ideja se vrti u glavi vinara i za   druge izvorne sorte Hrvatskoga primorja,  zasada neka tajne ostanu u podrumu…  Ljubitelji ŠIPUN vina vesele se svježim i veselim proljetnim  verzijama žlahtine i trojišćine  te sansigotu koji je proglašen jednim od najboljih hrvatskih restorantskih vina Sjevernoga Jadrana, a svojim srednjim tijelom prati moga jela;  može se u njemu „guštati“ i ljeti,  lagano rashlađenom uz fetu sira i pršuta.  Po domaći!

Vina Šipun lako ćete prepoznati po etiketi, na njoj je ruža  – a ruža se na starovrbničkom kaže upravo „šipun“.  

Više fotografija: https://www.facebook.com/abecedafinihzalogaja/

Više o  VINARIJI  ŠIPUN na  https://goo.gl/Ecmq52 

Mail: sipun.vrbnik@gmail.com

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *