Wine, Olive and Heritage Festival Jelsa 2019


Prvi Wine, olive & heritage festival u Jelsi na Hvaru od 23. do 26. svibnja

Wine, olive & heritage festival 2019. se održava prvi put u Jelsi na otoku Hvaru od 23. do 26. svibnja ove godine. To je manifestacija koja će tijekom četiri dana uz domaće i strane sudionike promovirati kulturu otoka Hvara na više razina, a u prvom je planu promocija domaćih vina i maslinovih proizvoda otoka Hvara u suradnji s gostima festivala.

Festival se službeno otvara u četvrtak 23. svibnja u jelšanskom parku. Ondje će održati gastro show s učenicima Ugostiteljske srednje škole uz predstavljanje jela mediteranske prehrane, kao i domaćih proizvoda iz udruga Trim i Faria. Ivana Krstulović Carić, dipl.ing.agr, iz udruge ODRŽIVI OTOK će objasniti više o čitavom pokretu otoka i detaljima koji budu zanimali publiku na radionici : Through four seasons, in our vineyards on Hvar / Mediteranean Diet// Četiri godišnja doba hvarskih vinograda / Mediteranska prehrana

U petak i subotu, 24. i 25. svibnja, na rivi će se od 20h predstaviti svi sudionici festivala uz degustaciju domaćih vina i maslinovih ulja.
U petak je predviđena radionica o ekstra djevičanskom ulju u mediteranskoj prehrani Mirelle Žanetić te tematska tura s vodičem – obilazak najpoznatijih hvarskih vinarija i uljara s degustacijom u prekrasnim hvarskim krajolicima (cijena: 250kn, prijave na Info@tzjelsa.hr) .

Istog dana održat će se i izložba Lane Stojičević u Muzeju Općine Jelsa. U ovaj je festival uklopljen i Festival čakavice u Svečanoj dvorani Općine Jelsa, kolažna izvedba djece uz recitacije, glumu, ples i pjesmu. U subotu, program počinje radionicom prof. Marija Vukelić „Mediteran u čaši vina (i u stihu)”, slijedi obilazak vinarija,

a od 19h „Bonkulović večer“: ponuda specijaliteta Jelšanskih ugostitelja/restorana na rivi. Tema: mediteranska prehrana. Navečer će nastupiti i gosti: đakovački folklor te tamburaši, uz domaće izvođače – kulturno umjetničko društvo „Naše Užonce“.

Osim domaćih sudionika, na prvom Wine, olive & heritage festivalu predstavit će se i gosti iz Bugarske radionicom “Diversity is Our Treasure/ indigenous Bulgarian & Croatian grape varieties „/ Raznolikost je naše blago / bugarske i hrvatske authotone vinske sorte. Predavačica je poznata bugarska enologinja Galina Niforou (Wine MBA, BIWC Managing Director). Zatvaranje festivala uz podjelu zahvalnica bit će u nedjelju, 26. svibnja u 11h.

Sve radionice su besplatne, jela na BONKULOVIĆ VEČERI nudit će se po promotivnim cijenama, a za obilazak vinograda treba se prijaviti na e-mail: info@tzjelsa.hr (250kn)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *