Wine Wednesday After Work: Grk – zlato Lumbarde u Zagrebu!

U srijedu, 29.5.2019, u zagrebačkom baru Roots, u projektu Abeceda finih zalogaja – vinska srijeda,  udruga Grk Lumbarda predstavila je svoju sortu zagrebačkim vinoljupcima

Grk, bijelo vino od istoimene autohtone sorte grožđa uspijeva najviše u pješčanim vinogradima lumbarajskog polja gdje mu je rodno mjesto, ali i na melioriranim tlima daje odlične rezultate. „Nije poznato je li ime dobilo zahvaljujući profinjenom gorkastom okusu ili po Grcima koji su početkom 3. stoljeća prije Krista ovdje osnovali svoju naseobinu, ali obje su priče zanimljive za predstavljanje sorte“, najavila je na početku degustacije crtice iz povijesti grka predstavnica lumbardske udruge, Maja Cebalo.

Grk je plod bogate vinogradarske tradicije, suvremene tehnologije i enologije – to je suho vino izrazite osobnosti, prepoznatljive po svjetlozelenkasto žutoj boji sa zlatnim odbljescima, naglašenoj sortnoj aromi i mirisima. Karakterizira ga bogat, skladan i zaokružen okus, s lagano gorkastim završetkom. Grk najviše voli na tanjuru sve ono najbolje iz mora (vole ga kamenice), dobro se slaže i s finim jelima od bijelog mesa, a može se poslužiti i kao aperitiv. 


Na degustaciji, koju je u zagrebačkom baru Roots vodila prof. Marija Vukelić, kušana su vina u parovima: u prvom su paru predstavljene mlade berbe 2018. vinarije Grk i vinarije Lovrić, uz zalogaj s mladim kozjim sirom;  drugi je par nudio usporedbu dvaju godišta, Grk Popić iz 2018. i Grk Cebalo iz 2017. , jedan dinamičan i živahan, drugi staloženiji i mirniji, oba duge trajnosti i izraženih herbalnih, citrusnih i cvjetnih aroma. 

Treći par pokazao je dva grka odležana na finom talogu – Grk sur lie Zure 2017 i Grk sur lie Bire 2016: lijepo su se sljubila uz miješani sir i pikantne bademe Zvona Cateringa. Sva su vina pokazala tipičnu mineralnost koja se osjeća kao ugodna slanost, dugu trajnost i svježinu.

Grk je, zaključili su neki nazočni znalci, jedna od najvažnijih bijelih autohtonih sorti Hrvatske i stoga mu treba dati više pozornosti. I dalje se najviše proizvodi na Korčuli (ima ga malo i na Mljetu, Pelješcu, u Konavlima), a trenutno je osam vinara u udruzi Grk Lumbarda koji buteljiraju svoja vina: Branimir Cebalo, Milina –Bire;  Batistić-Fidulić, Batistić-Zure, Bartul Cebalo, Cebalo-Popić, Milina Lovrić, Ivan Milina Butara.  Čestitamo i na nedavno dobivenim priznanjima: Grk Popić 2018. – najbolje vino Županije i Korčule, Dubrovnik FestiWine 2019. (zlato) i Grk Lovrić 2018. (srebro) ; Grk Cebalo 2017. – IWC International Wine Challenge 2019. zlato; Grk Bire Defora 2016. – Decanter 2019. srebro (94 boda).

Kako biste bolje upoznali sortu grk (Lumbarajski gark, kako ga još zovu ) uvijek je najbolje doći na Korčulu –  ako ne prije, onda svakako ovo ljeto na Festival grka koji se odvija tri nedjelje:  7.7., 28.7. i 11.8. Izaberite datum koji vam paše!  Vidimo se na Korčuli! 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *