Festival traminca – Ilok 2019

Traminac je naš ljubimac! Do Festivala traminca preostalo je još samo konačno odbrojavanje -posljednjih 5 dana! I već sad vidimo da su nam organizatori pripremili interesantan program te možemo utvrditi da je spektakl zajamčen. Na Festivalu traminca, za koji organizatori vjeruju da će postati tradicionalan, moći će se kušati traminci…

Traminac je naš ljubimac!

Do Festivala traminca preostalo je još samo konačno odbrojavanje -posljednjih 5 dana! I već sad vidimo da su nam organizatori pripremili interesantan program te možemo utvrditi da je spektakl zajamčen.

Na Festivalu traminca, za koji organizatori vjeruju da će postati tradicionalan, moći će se kušati traminci iz više od 70 vinarija iz Hrvatske i svijeta, a među njima su i neki koji su osvajali titulu International Trophy na Decanteru ili, pak, 100 bodova od velikog Roberta Parkera.

Među njima je i Domaine Paul Ginglinger iz Eguisheima pored Colmara, dobitnik nekoliko najvećih Decanterovih priznanja posljednjih godina (dva Regional Trophyja i International Trophy!) za najbolji svjetski traminac. Vlasnik vinarije, Michel Ginglinger, 13. generacija vinara iz te vinarije, osobno će doći i održati predavanje o Alzasu, kao o jednom od najboljih svjetskih vinskih regija.

Na velikom masterclassu, koji će biti središnji događaj prvog dana događanja u Starom podrumu, Ivan Barbić, jedini Master of Wine s hrvatskom putovnicom, raščlaniti će najbolje hrvatske tramince i usporediti ih s tramincima iz četiri berbe iz alzaške vinarije Domaine Weinbach.

Radovan Šuman iz Slovenije će održati predavanje o biodinamici u vinogradarstvu, Danilo Steyer, također iz Slovenije, pričat će o tramincima kao baznom vinu za proizvodnju pjenušaca, dok će poznati slovenski vinski pisac kroz presjek najboljih primjera te sorte u Sloveniji prikazati koliko se traminac dobro udomaćio u toj zemlji.

Iz pečuškog Instituta za vinarstvo i vinogradarstvo donijet će nekoliko sorata koje su nastale od traminca i bit će predstavljeni kao potomci te sorte koji su sve traženiji u svjetskim vinogorjima.

Slavko Kalazić će svojom „vertikalom“, tramincima od 2007. do 2017. godine, pokazati koliko je i Baranja izvanredan terroir za proizvodnju te sorte.

A Iločki podrumi, bez kojih ovaj Festival teško da bi mogao i biti organiziran, pokazat će koliko je iločko vinogorje ponajbolje na svijetu za proizvodnju traminca. Iločki podrumi proizvode, kao jedini u svijetu, čak osam različitih vrsta vina od traminca!

O svojim iskustvima s proizvodnjom traminca pričat će iz Vinarije Nećak iz Petrovca na Mlavi, kao jedini u toj regiji koji su se uopće odvažili na proizvodnju traminca.

U Iloku će svoje tramince osobno predstaviti i Dražen Zečić, poznati pjevač i zabavljač iz Splita, koji već nekoliko godina proizvodi traminac iz svog vinograda u Kutjevu.

Premda organizatori nisu skrivali ambicije da već prvo izdanje Festivala, koji će biti 14. i 15. lipnja 2019. godine u Iloku u Starom podrumu i na Principovcu, bude na vrlo visokoj razini, ne mogu sakriti ni uzbuđenje reakcijama ljubitelja ove sorte koje su iznad svih očekivanja. Niti pet dana nakon objave programa Festivala, gala večera Toma Gretića, odnosno njegov Veličanstveni povratak u Hrvatsku, razgrabljena je!

Dobrodošli u Ilok!

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Po 3. put kušamo međimurska vina – Najava Urbanovog u Zagrebu!

Društvo Međimuraca u Zagrebu, u partnerstvu s Udrugom vinara Hortus Croatie, pod pokroviteljstvom Međimurske županije i Turističke zajednice Međimurske županije, s ponosom najavljuje treće izdanje događaja "Najava Urbanovog u Zagrebu". Tom prilikom pozivaju sve...

Dojmovi sa zadnjeg Weekend Food Festivala u Rovinju…!

Najbolji odabir okusa i sadržaja ove je godine u staru rovinjsku Tvornicu duhana privukao više od 2500 tisuće posjetitelja, koji su tijekom tri dana trajanja trećeg po redu Weekend Food Festivala imali priliku učiti i družiti se s najboljima od najboljih kad je...

Povodom 30. rođendana Pivovare Medvedgrad – Brundanje uz najjače hrvatske rock ikone! 

Središnja Medvedgradova rođendanska proslava na najjačem dvodnevnom rock događaju u Hrvatskoj! Pivovara Medvedgrad 5. i 6. srpnja u svom dvorištu u Huzjanovoj 36 slavi veliki jubilej na najrockerskiji mogući način, s dva dana nezaustavljivog Brundanja - Craft, Rock...

Casanova Rosé nova vinska senzacija iz vinskog podruma TILIA estate!

Nakon uspjeha pjenušca EL (Emperor of Love) Brut Nature Roséa – stiže najnovija kreacija Matjaža Lemuta, enologa i vlasnika vinskog podruma TILIA estate - Kuća crnog pinota iz Slovenije, Casanova Rosé  premijerno je predstavljen javnosti putem 11. Pink Day, festivala...

Najavljena 30. Vinistra!

Promotivnim filmom i predstavljanjem novog, modernog vizualnog identiteta u Zagrebu najavljeno jubilarno 30. izdanje Vinistre! Sve je spremno za 30. Vinistru, izložbu vina i vinske opreme koja je odavno postala omiljeno mjesto susreta vinskih profesionalaca i...