Vinski razgovori no9. – Vina Coletti

Počeo je još u mladenačkoj dobi, više za zabavu; napunio je 1997. svojih prvih 800 butelja. Slijedio je oca Stjepana…Danas je Franjo Kolarić priznati plešivički vinar, sa 16 hektara svojih vinograda i proizvodnjom oko 120.000 litara vina godišnje. Imanje mu je nadomak Jaske, u Hrastju Plešivičkom.

Vina su mu na tržištu pod imenom Coletti, kako ih/ga je krstio jedan talijanski prijatelj. I s vrlo prepoznatljivom, odlično dizajniranom etiketom.
Obilje je sorata u njega, ima četiri glavna vina a ukupno 20-ak, većinom u nevelikim količinama. U sklopu vinarije je i vrlo atraktivan, otmjen restoran, a uredio je i novi prostrani podrum. No u planu je dalje širenje…Ima i mali udoban hotel sa 16 soba.

Sa svime time upoznao je goste sad već devetih „Vinskih razgovora Tomislava Stiplošeka“, u organizaciji Udruge GET Report, u kavani Procaffe u Tkalči, ovog četvrtka (13.6.) podvečer.


Vrlo je ambiciozan, voli se „poigrati“ i u vinogradu i u podrumu, pa Kolarić rabi i raznovrsne postupke i tehnologije u dobivanju vina. Proslavio se svojim pjenušcima, naziva dakako Coletti, bijelim i ružičastim, koji su obilježili prezentaciju. Naravno, bili su piće dobrodošlice, i zadnje za rastanak…

A nakon pjenušca uslijedio je …pa Pinot Grigio classic, Rose od crnog i sivog pinota, Rajnski rizling sur lie metode, Chardonnay, Sivi pinot sur lie,
te posebna atrakcija Sivi pinot iz amfore (ima dvije te posebne posude za dobivanje naročitog vina), koji je i pakiran posebno, u manju keramičku bocu…i naposljetku Pinot Noir. 


Posebno s Kolarićevim gostovanjem, „Vinski razgovori“ potvrdili su se kao važan enološki događaj u Metropoli.

Tekst: Vito Andrić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *