Baškot

Jeste li kušali bakarski baškot? 

Na nedavnoj prezentaciji PJENUŠAVI KVARNER u Zagrebu, uz pjenušce i sireve poslužen je i bakarski baškot koji je mnogima izmamio „prustovske uzdahe“ sjećanja na djetinjstvo. Jeste li kušali baškot? Znate li njegovu priču? 


 Baškot je tipičan dvaput prepečeni ili svježi krušni proizvod (vrsta peciva) u obliku koluta koji su u Bakar donijeli ribari iz Chioggie. Nekada se nosio umjesto kruha na duža ribolovna putovanja, a bio je nezaobilazan u brodskoj kuhinji, gdje su baškoti visili na konopcu. Zbog njegove je suhoće mogao trajati i do šest mjeseci te je bio vrlo pogodan za prehranu na dugim puovanjima, a jeo se sa svim tekućinama dostupnima na brodovima (vino, čaj, voda), iako se tradicionalno umakao u crno vino.

Kvalitetu baškota ocjenjivali su tako da bi baškot pustili s određene visine da padne i razbije se. Baškot koji se razbio u više komada bio je bolji. Svaki baškot nije savršenoga prstenastog oblika jer ga proizvodi čovjek, a ne stroj, ali je zbog istog razloga, savršenog, nepromjenjenog okusa. Proizveden je s ljubavlju i toplinom dodira za uživanje u okusu. Danas je postao i zaštitni znak Bakra, izabran je za službeni suvenir Grada Bakra. Oduvijek omiljen u primorskom kraju, i danas je vrlo popularan među svim generacijama koje rado navrate u nadaleko poznatu pekarnicu „Bakarski baškot“ gdje se svakodnevno proizvodi meki i tvrdi bakarski baškot. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *