Vino uz žlicu #4 u restoranu Miki’s

U lijepom i opuštenom ambijentu nedavno otvorenog restorana Miki’s na zagrebačkom Bundeku (Brodska 1), koji vodi poznati ugostitelj Miroslav Balent Miki s partnerom Antonijem Brešićem, održano je četvrto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’. Za sparivanje s vrhunskim hrvatskim vinima odabrani su zagrebački ćušpajzi, a kompletan jelovnik od sedam sljedova…

U lijepom i opuštenom ambijentu nedavno otvorenog restorana Miki’s na zagrebačkom Bundeku (Brodska 1), koji vodi poznati ugostitelj Miroslav Balent Miki s partnerom Antonijem Brešićem, održano je četvrto izdanje eno-gastro projekta ‘Vino uz žlicu’.

Za sparivanje s vrhunskim hrvatskim vinima odabrani su zagrebački ćušpajzi, a kompletan jelovnik od sedam sljedova osmislio je i pripremio sjajni chef Nino Đurina, posebno angažiran za ovu priliku.

Večer je započela u dobrom raspoloženju i uz osvježavajuće pjenušave koktele, koje smo nazvali TeraGino s Karbun Ginom i Teraninom iz destilerije Aura, pomiješane s tonikom, a kušale su se i njihove neodoljive rakije Biska i Šljivovica.

Novo, ljetno izdanje ‘Vina uz žlicu’, čija su tema bili zagrebački ćušpajzi, predstavio je naš poznati eno-gastro stručnjak Domagoj Jakopović Ribafish i najavio kakva nas sve iznenađenja očekuju do kraja večeri.
 

Uz pjenušavi koktel uživali smo u prvoj deliciji – Pilećim ražnjićima u panceti, što se pokazalo kao odličan uvod u još jednu ugodnu i ležernu gastronomsku večer. Posebnost Karbun Gina je u aktivnom ugljenu koji se uz njega servira, a poznato je da on otklanja toksine iz tijela. Inspiriran je snagom posljednjih karbunara s Ćićarije, područja na kojemu rastu isključivo prirodni sastojci ključni za nastanak ovog gina. Pomiješan s Teraninom, likerom od terana čini izvrsnu kombinaciju.

Druženje je nastavljeno uz fantastične Raviole s rikotom i mrkvom, koji su se savršeno sljubili s Poletti Chardonnayem iz 2018. Ovo nevjerojatno osvježavajuće vino predstavio je Matteo Poletti, već sedma generacija te poznate obitelji vinara iz istarskog sela Markovac, nedaleko Višnjana. Karakteristika ovog vina su ugodne kiseline i mineralnost, svježina ga čini vrlo pitkim i moćnim, a u njemu su prisutne i fine note tropskog voća. Upravo je ta kombinacija osvojila nepca većine uzvanika u četvrtom izdanju ‘Vina uz žlicu’, projekta eno-gastro entuzijasta Renate Cisar i Mustafe Topčagića.

Idući slijed na tanjuru otkrio nam je vrlo ukusnu Krem juhu od buče, ukrašenu s nekoliko kapi bučina ulja i vrlo lijepo kombiniranu s Vinologovom Lectus Graševinom 2017, koju je predstavio njihov direktor i enolog Saša Zec. Graševina dolazi iz Vinologovih vinograda u Iloku, a odlikuje je toplo žuta boja, dok aromom dominiraju mirisi zrelih jabuka i krušaka, začinjeni s primjesama mirisa sijena. Okus je ugodan i trajan, a živahne i uravnotežene kiseline daju joj nezaboravnu harmoničnost.

Sljedeće gastro iznenađenje večeri bila je Gregada s krumpirom od tri vrste ribe (oslić, orada, škarpina), koja se pokazala pravim pogotkom uz Agris Malvaziju 2017. Posebne simpatije osvojili su bračni par Jadranka i Boris Lešić, koji je istaknuo kako su pošteno podijelili obiteljski posao – supruga se bavi vinima, a on je zadužen za marketing. Boutique vinarija Agris nema svoje vinograde, ali grožđe nabavlja s vrhunskih položaja i odabranih proizvođača. Malvazija je ubrana na poznatom istarskom vinskom lokalitetu Santa Lucia, a dotjerana gotovo do savršenstva u njihovoj vinariji u Rakovom potoku kod Zagreba, uz stručni enološki nadzor i suvremenu tehnologiju. Vino je bistro, slamnato žute boje, miris je čist, otvoren i intenzivan. Dominiraju voćno-floralne note jabuke, breskve i akacije isprepletene s herbalnim mirisima. Na nepcu je suho, svježe, srednjeg tijela, finale u znaku vrlo ugodnog gorkastog završetka.

Poslije kratkog predaha, u tanjurima nas je dočekao još jedan zanimljiv i ukusan ćušpajz, ovaj put mesni – Teletina s graškom i noklicama. Ovo jelo pokazalo se sjajnom kombinacijom uz bogat i raskošan Trapan Revolution 2016 (kupaža cabernet sauvignona, merlota, syraha i terana). No teran, perjanica ovog i svih budućih crnih i rose vina vinarije Trapan iz Zapadnog istarskog vinogorja (Cuf pored Šišana, Pula), dominira i bitno određuje i ovo vino. ‘Svježina i ljubičica terana, ribiz cabernet sauvignona, višnja syraha i papar jednog i drugog i malinasta finoća merlota isprepliću se nosnom šupljinom dok oko uživa u gustoj mačkastoj viskoznosti rubinsko crvenih kandži ljubičastog odsjaja. Nepce prepoznaje pitkost, svježinu, finu taničnost, mineralnost i fini, široki i dugački after…’, izrecitirao je oduševljeni prezenter Ribafish.

Nakon toga, uslijedila je nova kreacija chefa Nine Đurine – Zlatno varivo, koje u Miki’su nazivaju i Naš gablec, spravljeno od boba, slanutka, leće i špeka. Sparivanje s vrhunskim vinom Brzica Merlot barrique 2014, pokazalo se kao izuzetno pogođena i skladna kombinacija. Podrijetlom iz Erdutskog vinogorja, ovo vino duboke crvene boje harmonično je i pitko, s aromom bobičastog voća u kojem se posebno ističe ribizl, nezamjetnih tanina, a osobito je bogato ekstraktima i mineralima. Blagog je okusa na drvo, odnjegovano u hrastovim bačvama.

Za ljubitelje torti i kolača, za desert je poslužena prava slatka poslastica Torta od bourbon vanilije s malinama i umakom od ovog baršunasto nježnog crvenog voća. Uz tortu, uvjerili smo se, savršeno se sljubio nov i neobičan proizvod Vinarije Šafran, prikladnog naziva Summer Wine. Ovaj osvježavajući, aromatizirani vinski koktel sa svega 8,9% alkohola dobiven je od kvalitetnih vinskih sorti i obogaćen je prirodnim aromama jagode, breskve, naranče, limuna i jabuke. Serviran uz tortu te uz dodatak komadića svježih borovnica, breskvi, ananasa i nekoliko kockica leda, pokazao se kao čarobna kombinacija za kraj još jedne gastronomske avanture ‘Vino uz žlicu’.

Tekst: FAMA 

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Pivovara Medvedgrad proslavila 30 godina!

Tri desetljeća finih lagera i tradicije Pivovare Medvedgrad na hrvatskoj craft sceni!  U pivovari Medvedgrad  svečano je obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković -...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...