Dugo toplo ljeto uz vina Trdenić!


U subotu, 29. lipnja, ispred vinoteke Witrina na Europskom trgu, održala se prezentacija i kušanje vina Trdenić iz Popovače. Svoja su vina predstavila osobno braća Trdenić, Tomislav i Krešimir.

Vinarija Trdenić nalazi se 60 kilometara od Zagreba, a njihovi se vinogradi
prostiru na obroncima Moslavačkog gorja. Prve je vinograde zasadio davne 1937. njihov pradjed kojeg zovu „Deda“, a braća Trdenić peta su generacija koja njeguje obiteljsku tradiciju uzgoja vinove loze.

Vinogradi jugoistočne ekspozicije daju izvrsne uvjete za proizvodnju visokokvalitetnih vina, a Trdenići su osobito ponosni na svoj škrlet, autohtonu moslavačku sortu, koja odnedavno doživljava svoje ponovno rođenje i veliku popularnost. Osim škrleta, Trdenići imaju i druge zanimljive sorte, poput bijelog i sivoga pinota, vina za “connaisseure”.

Na ovoj se degustaciji kušalo šest etiketa koje Trdenići preporučuju za osvježenje tijekom ljetnih vrućina. Večer je počela usporednim kušanjem tri škrleta: Škrlet 2018., svjež i veseo, voćan i razigran, ugodno je klizio niz nepca; Škrlet 2017. Private Collection dolazi s biranih položaja, zavidne je svježine, aroma citrusa i bijelog voća te badema; Škrlet 2015. Private Collection iznenadio je nazočne vinoljupce kremoznošću i kompleksnošću i pokazao da škrlet nikako nije “jednogodišnje vino”.

Rosé 2018 odmah je dobio naklonost ženske publike. Polusuho vino od cabernet sauvignona i malo portugisca, osvojio je aromama kupine i maline, “zaveo” dame svježinom i voćnošću.

Posebno su bili zanimljivi pinoti: Pinot bijeli 2017. Private Collection, elegantan i svilenkast i Pinot sivi Founders Reserve 2015, na tragu kompleksnih alzaških vina te sorte. Vina za znalce koja svakako treba kušati!
Gewürztraminer 2017. Private Collection zasladio je prezentaciju nenametljivim, ali izraženim sortnim aromama. Lijepom ravnotežom kiselina i sladora pokazao je svoju kompleksnost i podatnost kulinarskim istraživanjima te ugodno iznenadio nazočnu vinsku publiku.

Sva Trdenić vina izvrstan su primjer dobrog omjera cijene i kvalitete. Vina su to koja zovu na čašu više, a time nikako ne “napadaju” vaš novčanik. Kušajte ih i prosudite sami! Sigurni smo da će se naći na vašem stolu uz ljetna jela, ali i bez njih – za guštanje i meditiranje uz more!

Više na: https://www.facebook.com/vinarija.trdenic/
Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *