100 godina marke Citroën i 23. svjetski susret Spačeka!

Na Etno farmi Mirnovec kod Samobora održana je press konferencija na temu ‘100 godina marke Citroën i 23. svjetski susret Spačeka’. Tom prilikom izloženo je 12 automobila iz povijesti marke Citroën, ali i aktualnih modela. Moglo se uživati i u testnoj vožnji povijesnih modela Mehari, 2CV, HY, Ami 6 Z,…

Na Etno farmi Mirnovec kod Samobora održana je press konferencija na temu ‘100 godina marke Citroën i 23. svjetski susret Spačeka’. Tom prilikom izloženo je 12 automobila iz povijesti marke Citroën, ali i aktualnih modela. Moglo se uživati i u testnoj vožnji povijesnih modela Mehari, 2CV, HY, Ami 6 Z, Traction Avant i DS. A potkraj mjeseca, od 30. srpnja do 4. kolovoza u Samobor dolaze Spačeki iz cijelog svijeta, na godišnje svjetsko okupljanje gdje se očekuje više od 12.000 zaljubljenika u ova legendarna vozila . 

Osnovana 1919. godine, marka Citroën ove godine slavi svoj 100. rođendan. To je ikonska i popularna automobilska marka koju stalno pokreće želja: razumjeti, zadiviti i zadovoljiti svoje kupce.

Tip A bio je prvi europski serijski automobil u prodaji već od 1919. godine. Model Traction Avant odredio je moderni automobil prije 85 godina. 2 CV (Spaček) stavio je slobodu svima na dohvat ruke, a DS je utjelovio snagu napretka.

2 CV – Novi direktor, Pierre Boulanger oformio je 1936. dizajnerski ured na čelu sa sjajnim inženjerom Andreom Lefebvreom kako bi radili na malom udobnom modelu. Naziv projekta bio je TPV, Tout Petit Vehicule ili Vrlo maleni automobil. 1936. godine sastavlja specifikacije automobila koji se može opisati kao „kišobran na 4 kotača u kojem se vozeći kroz polje ne smije razbiti niti jedno jaje”.


2 CV (Spaček)

Iako je bio spreman za otkrivanje na pariškom salonu 1939., bio je otkazan radi početka rata. Javnost je morala čekati do salona 1948. kada postaje zvijezdom. To je bio početak rekordno duge karijere s 5,1 milijuna proizvedenih primjeraka koja je potrajala do srpnja 1990. Zajedno s društvom razvijao se ovaj osnovni automobil, čuvajući svoj duh slobode, jednostavnosti i neformalnosti. Sada je jedna od ikona automobilske povijesti.

DS – Lansiran 1955., Citroën DS podsjećao je na NLO s futurističkim dizajnom bez presedana, u obliku vodene kapi, i iznimno velikim prozorima. DS ili božica neosporno je bio zvijezda Pariza 1955., a prvi dan prodan je u 12.000 primjeraka. Njegova elegantna aerodinamična linija i futuristički dizajn privlačili su pozornost. Linija vodene kapi, koju je osmislio sjajni talijanski dizajner Flaminio Bertoni izdvajala ga je od svih automobila tog razdoblja. Unutar ove futurističke karoserije bio je luksuzni interijer, a cijeli automobil bio je upakiran s tehnološkim inovacijama kao što su hidraulički ovjes, servo upravljač i disk kočnice. DS 19 spasio je predsjednika De Gaullea prilikom atentata, iako su meci probušili gume. Prodan je u 1,5 milijuna primjeraka, a danas je DS jedanod najviše cijenjenih ikonskih modela u automobilskom svijetu.

MEHARI – Lansiran u svibnju 1969, ovaj automobil je bio vozilo za slobodno vrijeme, u potpunosti ispred svog vremena. Napravljen na platformi Citroën Dyane 6. Roland de la Poypo, predsjednik tvrtke SEAP i stručnjak za plastiku osmislio je istodobno rekreacijsko i višenamjensko vozilo. Otporan je na grebanje, manje udarce i koroziju.

Zamisao je bila napraviti karoseriju od ABC plastike. I tako je rođen Mehari, prvo francusko serijsko vozilo s karoserijom načinjenom posve od obojene plastike. Bio je lagan za održavanje i mogao se prati mlazom vode (čak i iznutra). Proizvodio se do 1987., a 2016. napravljen je E-Mehari.

SM – otkriven na salonu u Ženevi 1970. Ovaj Grand Torismo coupe iznenadio je tržište sa svojim aerodinamičkim linijama i naprednim tehnološkim inovacijama. S Maseratijevim motorom od 6 cilindara i hidropneumatskim ovjesom, SM kombinira udobnost, dizajn i performanse, a bio je i najbrži auto s prednjim pogonom na svijetu. Proizvodnja je prestala 1975. Danas je SM iznimno tražen od kolekcionara.

CX – lansiran u Parizu 1974. utjelovljuje novi luksuz marke i zamjenjuje DS. Zapanjujuće zaobljeni vjetrobran dio je fluidnih linija automobila, imao je preglednu kontrolnu ploču zbog koje ne treba skidati ruke s volana. Sve su to bile inovacije koje su isticale ovaj model 1975. i zajamčile mu dug proizvodni vijek sve do 1991. kad ga nasljeđuje model XM. Uz pogon na prednje kotače i hidropneumatski pogon bio je proglašen automobilom godine 1975. Robert Opron zaslužan je za aerodinamične i fluidne vanjske linije CX-a. Imao je prtljažnik bez petih vrata unatoč obliku kompakta. Proizveden je u više od 1,1 milijuna primjeraka.

XSARA PICASSO – Lansiran 1999. godine., Citroën Xsara Picasso je prvi Citroënov kompaktni monovolumen. Imao je inovativni oblik jajeta, velike prozore te simetričnu i pročišćenu komandnu ploču. Donosi izvanredan, velikodušan prostor za putnike, posebice radi 3 prava stražnja sjedala. Xsara Picasso simbolizira stilističku obnovu marke. Postiže pravi komercijalni uspjeh s više od 1,7 milijuna proizvedenih vozila od 1999 – 2010. Automobil je nazvan po poznatom slikaru Pablu Picassu.

C4 CACTUS – lansiran 5. veljače 2014. na dan rođenja Andre Citroëna. Ime dolazi od biljke kaktus koja konzumira malo vode, kao i C4 Cactus goriva. Posjeduje ekskluzivne tehnološke inovacije kao što su zračni jastuk u stropu, sustav Magic Wash, panoramski krov s visokom razinom termičke zaštite. Bio je prvi serijski automobil koji na sebi ima Airbump, dizajniran za zaštitu vozila od oštećenja.


SUV C3 Aircross

Citroën je marka s najviše kolekcionara na svijetu. S vozilima koja su simboli svog vremena, kao što su Tip A, Traction Avant, 2 CV (Spaček), DS (Žaba) ili u novije vrijeme Berlingo, C3, SUV C3 Aircross ili SUV C5 Aircross, Citroën nikada nije prestao nuditi moderan i kreativan pristup mobilnosti.

S osam naslova svjetskog prvaka u reliju u kategoriji proizvođača i devet naslova svjetskog prvaka u kategoriji vozača i suvozača za Sébastiena Loeba i Daniela Elenu, Citroën ulazi u povijest automobilskih utrka. Ta već bogata povijest, od reli utrka do automobilskih krstarenja dokazuje tehnološku vještinu i želju za pobjedom marke Citroën.

Nekonformistička i smiona, komunikacija za Citroën nema granica. Od Eiffelova tornja do interneta, korišteni su svi mediji za promociju marke i vozila. Danas, kao i u prvim danima, Citroën ima snažan izričaj. Često avangardna, uvijek grandiozna, Citroënova komunikacija ostavlja trajan dojam. Od svojih početaka, osnivač André Citroën je to shvatio raznim marketinškim inovacijama, pa čak i izumom minijaturnih modela vozila za djecu svojih kupaca. Nasljeđe je to koje su sljedeće generacije mogle nastaviti, posebno s kampanjama Jacquesa Séguéle (Divlji chevroni 1985., Visa na nosaču zrakoplova Clémenceau, CX s Grace Jones), a u novije vrijeme i originalnim reklamama (robot Xsara Picasso, C4 robot transformator, kampanja marke Citroën – autostoper, itd.).

Nakon službenog dijela programa i probnih vožnji ponuđenih vozila, nazočni su uzvanici mogli uživati u domaćim specijalitetima etno farme Mirnovec. 

Više o ponudi i povijesti automobila Citroën na: https://www.citroen.hr

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

“Vis u Zagrebu” – Predstavljanje viških vina u Karijoli!

Prvo zajedničko predstavljanje viških vinara u Zagrebu organizirala je TZ grada Visa na čelu s direktorom Markom Dragojevićem, u petak, 12.travnja 2024., u pizzeriji Karijola u Vlaškoj ulici. Mjesto druženja vinskih profesionalaca i medija s viškim vinarima nije...

Vinistra 2024 – tko su šampioni 30. Ocjenjivanja vina i jakih alkoholnih pića?

Na 30. Ocjenjivanju vina i jakih alkoholnih pića, tradicionalno održanog kao najavu ovogodišnje Vinistre, najbolje mlade malvazije su iz vinarija Bastian i Deklić, potonji zajedno s Benvenutijem također se ističe kao šampion među teranima. Titulu "Best in Show"...

Braća Benvenuti u Botaničkom vrtu predstavili nove berbe svojih vina!

U prekrasnom ambijentu Botaničkog vrta u Zagrebu braća Albert i Nikola Benvenuti predstavili su nove berbe svojih poznatih vina. Proljeće je doba kada na tržište obično izlaze svježa vina iz prethodne berbe, a često i odležana iz ranijih berbi. Upravo je tako bilo i...

Zagreb Underground -otkrijte tajne zagrebačkog podzemlja u tunelu Grič!

Tri dana sljubljivanja vina i zabave - u tunel Grič stiže ZAGREB UNDERGROUND! Zagreb će od 12. do 14. travnja postati prvi grad u Hrvatskoj, u kojem će se održati Wine & Walk festival pod zemljom i to u tunelu izgrađenom tijekom drugog svjetskog rata prije 79...

11. izdanje festivala PINK DAY Zagreb predsavljeno u Laubi!

U Laubi je održana konferencija za medije na kojoj je najavljen 11. Pink Day festival koji će se održati u Laubi u subotu, 20. travnja od 11 do 20 sati. Festival će okupiti više od 150 etiketa ružičastih vina iz Hrvatske, Mađarske, Slovenije, Srbije, Italije,...