1.Summer Riesling Tasting Plešivica/Međimurje 10./11. 07.2019. & Razgovor o rizlingu uz rizling

Renomirani hrvatski projekt ocjenjivanja Vinske zvijezde organizira prvo veliko ocjenjivanje sorte rizling u Hrvatskoj, na Plešivici, u vinariji Jagunić i u Međimurju, u restoranu Terbotz 10. i 11. srpnja 2019. u suradnji s najpoznatijim sommelierom i znalcem rizlinga u Hrvatskoj,  Željkom Bročilovićem Carlosom.

             Na prvo hrvatsko kušanje „SUMMER RIESLING TASTING“ pozvani su na (besplatno) sudjelovanje svi vinari koji proizvode rizlinge u Hrvatskoj (većinom iz Bregovite Hrvatske i Slavonije), a u komisiji su enolozi (Saša Zec, Jasminka Šaško),  vinski novinari (Ivo Kozarčanin, Željko Suhadolnik, Jože Rozman, Ivan Goričanec), vinari (D. Jagunić, B. Jakopić), sommelieri (Darko Lugarić, Ivan Perković, Marko Rundek, Franci Žgur), gosti-vinari iz Slovenije (Boštjan Protner, Milan Hlebec) te vinski znalci (Hrvoje Petrić, Staša Bizjak).  Kušanje se odvija dva dana zaredom, na dvije lokacije,  s različitom komisijom i različitim uzorcima.

Predsjednik komisije i glavni savjetnik događaja je sommelier Željko Bročilović Carlos. Njegovim znanjem i svjetskom reputacijom, projekt ima visoku vrijednost – ne samo u Hrvatskoj, nego u regiji i šire.   

          Najava događaja  izmamila je uzdahe oduševljenja i osmijehe na lica poznavatelja vina te samih proizvođača jer je ova sorta jedna od najpoznatijih, a znalci kažu i najplemenitija bijela sorta na svijetu. Zovu je i RR  – „Rolls Royce“ među vinima, a samo vino  – kraljem bijelih vina! Toliko superlativa zaslužuje detaljno kušanje, ocjenjivanje i promišljanje o vinu, pa su organizatori nakon stručnog kušanja organizirali druženje s objavom rezultata,  uz razgovore o potencijalu sorte u Hrvatskoj. Organizatori budućnost sorte vide kroz pametno marketinško promišljanje ciljanih vinskih događaja koji bi privukli svjetsku vinsku elitu u naše vinske regije gdje rizling pokazuje najbolje rezultate. 

U Hrvatsku se planiraju pozvati „rizling-stručnjaci“ koji bi svojim „masterclass“ radionicama pomogli vinskim profesionalcima, vinarima i ljubiteljima da bolje razumiju veličinu i potencijale rizlinga.

           1.Summer Riesling Tasting  prepoznale su i podržale TZ Zagrebačke i Međimurske županije te grad Jastrebarsko čiji će predstavnici sudjelovati u druženju i razgovorima o rizlingu uz rizling.   Više na: https://www.facebook.com/vinskezvijezde/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *