Dobrodošli u čudesni svijet piva – “WunderBar”!

U Zagrebu je otvoren novi pivski bar WunderBar.  I samo ime nagovještava da u njemu ima čudesnih piva, što je, sigurni smo, poziv mnogim pivoljupcima da dođu i kušaju. WunderBar svoju ponudu temelji na pomno odabranim njemačkim pivskim brandovima iznimne kvaliete (Rittmayer, Insel, Maisel@Friends, Bayreuther Brauhaus, Bayreuther Bierbrauerei, Riegele, Maisel Weisse).…

U Zagrebu je otvoren novi pivski bar WunderBar.  I samo ime nagovještava da u njemu ima čudesnih piva, što je, sigurni smo, poziv mnogim pivoljupcima da dođu i kušaju.

WunderBar svoju ponudu temelji na pomno odabranim njemačkim pivskim brandovima iznimne kvaliete (Rittmayer, Insel, Maisel@Friends, Bayreuther Brauhaus, Bayreuther Bierbrauerei, Riegele, Maisel Weisse). Uz klasične njemačke stilove piva Helles, Weizen, Keller,  u ponudi su također danas popularni stilovi poput  IPA (India Pale Ale), APA (American Pale Ale), Gose, Saison, Bitteri itd. Navedene pivovare uglavnom su  smještene na izvorima vode i strogo paze na sastojke u pivu: za klasična piva koja se rade po zakonu o čistoći piva  iz 1516. godine “Reinheitsgebot” hmelj i slad uzimaju s provjerenih domaćih lokaliteta, a kvasce uzgajaju u svojim pogonima već stoljećima.

Na predstavljanju ponude piva sa zalogajima koje je sljubio Kristijan Tabet, kušali smo sljedeće slijedove.

Piće dobrodošlice  bio je INSEL Kreide – ChampagnerAle pivo, izvrstan aperitiv!   Pivo se radi sa cijelim cvijetom hmelja,  koristi se kvasac od šampanjca, kuha se na starinski način u otvorenim kotlovima, sazrijeva u komori 20 dana na 25°C i 100% sazrijeva u boci. Odležavanje mu godi! 

Bayreuther Hell – svijetlo lager pivo servirano je uz kajganu s kremom od bosiljka i dimljenim lososom. Ovo je najpopularnija vrsta piva u Bavarskoj i Franačkoj regiji,  lagano je, svježe i ukusno pivo -bavarski klasik. Osvojilo je zlatnu medalju na International Craft Beer Award 2018.

Maisel’s Weisse Original – svijetlo pšenično pivo pratila je bijela kobasica (weisse Wurst),   honey mustard i cole slaw salata. Pažljivi odabir najkvalitetnijeg pšeničnog slada daje Maiselovom “Weissu” sjajno crvenkastu jantarnu boju. Metoda pivarenja se prenosi generacijama majstora pivara, sazrijevanje u boci s kvascem iz vlastitog uzgoja joj daje jedinstveni karakter. Proglašeno je  najboljim pšeničnim pivom  prema World Beer Award 2018.

Riegele/Sierra Nevada Bavarische Ale2 – American Pale Ale pivo pratili su kanapei  sa džemom od luka i od slanine ( špekmez ).  Bavarische Ale2 označava Hoppy prijateljstvo između pionira američkog craft pivarstva Sierra Nevada pivovare i Riegele, najbolje kraft  pivovare u Njemačkoj, a zajedno stvaraju  klasični Anglo-saksonski pivski stil, Pale Ale. Pivo je  osvježavajuće,  voćno, s notama breskve i marelice.

Maisel&Friends India Ale English – India Ale, engleskog stila sljubljeno je s  Pulled pork sliders     ( tri vrste svinjskog mesa mariniranog  u Rittmayer Halerndorfer Rauch bier)  i kimchi kupus (fermentirani korejski kupus ). Ovo je  intenzivno hmeljeno pivo, ali ne pregorko. Ugodno je   voćno, nenametljivih sladnih aroma.

Koktel iznenađenja napravio je koktel majstor Sven Grilec s pivom Maisel’s WeisseOriginal, uz dodatak ruma Diplomatico Mantuano i Ramazzottija Amaro uz kristalnuo čistu kocku leda IceProduct.

Na prezentaciji su bili nazočni i pivski znalci poput Milana Peha, koji je sa sommelierske strane opisao kako se rade profesionalna kušanja te naglasio da se različita piva piju iz različitih čaša, a Ozren Kanceljak je ispričao zanimljivu povijest pivske čaše od keramike do kristala.

U WunderBaru možete upoznati piva sljedećih pivovara : 

Rittmayer pivovara je mala obiteljska pivovara koja proizvodi pivo još od 1422. godine te je više puta nagrađivana zlatnim medaljama na svjetskim takmičenjima.

Riegele pivovara postoji još od davne 1386. godine te je proglašena pivovarom desetljeća u Njemačkoj.

Maisel pivovara je specijalizirana samo za pšenična piva te je sa svojim Maisel’s Weisse Original pšeničnim pivom osvojila na “World beer Awardu” u Londonu zlatnu medalju.

Bayreuther Brauhaus je pivovara iz Bayreutha,  prošle je godine sa svojim Bayreuther Hell svijetlim lager pivom osvojila zlatnu medalju na “International Craft Beer Awardu”.

Insel Brauerei je mala i mlada (od 2015. godine) craft pivovara s baltičkog otoka Rugen. Sa svojim specijalnim i rijetkim stilovima osvaja zlatna odličja na svjetskim razinama.

Maisel@Friends je mikro pivovara u sastavu Maisel grupacije, također odlikovana sa prvim mjestima za više svojih stilova.

Osim piva, WunderBar se ponosi i posebnim blendom kave, u kojemu su kave iz Južne Amerike i Perua (cioccolato, Columbia Supremo, Robusta, Arabica). 

Sve kave odlikuje i izuzetna „krema”, koja se dobiva samo kvalitetnim svježim prženjem.  

Ljetno radno vrijeme pon-čet (10-24) pet-sub (10-02). Nedjeljom zatvoreno.

Više na :
https://www.facebook.com/pg/abecedafinihzalogaja/photos/?tab=album&album_id=1080287925493505&

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Zdrav doručak u Esplanadi u projektu Biti Green je IN!

Zagrebački hotel Esplanade, Dječji vrtić Čigra, gastronomsko udruženje Chaîne des Rôtisseurs i izdavačka kuća Profil Klett udružili su snage i pokrenuli provedbu zajedničkog projekta Biti Green je IN. Riječ je o projektu čiji je cilj odgojnim ustanovama, roditeljima i...

Vinske zvijezde za prvi dan proljeća donose Uskršnja vina!

Na prvi dan proljeća, 21.3.2024. stručna komisija je ocjenjivala vina za Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi, u restoranu Zinfandel. Najbolje ocijenjena vina su bila crna: najviše bodova dobio je Degrassijev Terre Blanche Cuvée Rouge Riserva 2013 (95),  drugi je plavac mali...

Pivovara Medvedgrad proslavila 30 godina!

Tri desetljeća finih lagera i tradicije Pivovare Medvedgrad na hrvatskoj craft sceni!  U pivovari Medvedgrad  svečano je obilježeno 30. godina rada u prisutnosti mnogobrojnih partnera, suradnika, djelatnika i novinara. Nakon razgledavanja Pivovare, Ivan Nauković -...

Najveće natjecanje za rosé vina na svijetu ove godine dolazi u Split!

Najveće specijalizirano natjecanje za rosé vina na svijetu, naziva Concours Mondial de Bruxelles – Rosé Wines Session održava se u Splitu od 20. do 22. ožujka. Udruženje Vino Dalmacije organizator je još jedne važne vinske manifestacije te domaćin značajnom broju...

Obiteljska tradicija – Uskrs u zagrebačkoj Esplanadi!

Kultni zagrebački hotel savršeno je mjesto za obiteljski Uskrs: gurmanski užici, pjenušava dobrodošlica, selekcija vrhunskih vina, klavirska glazba i uskrsna potraga za pisanicama za djecu samo su dio iskustva koje će zasigurno obilježiti ovaj blagdan. Iskoristite...