Dobrodošli u čudesni svijet piva – “WunderBar”!

U Zagrebu je otvoren novi pivski bar WunderBar.  I samo ime nagovještava da u njemu ima čudesnih piva, što je, sigurni smo, poziv mnogim pivoljupcima da dođu i kušaju. WunderBar svoju ponudu temelji na pomno odabranim njemačkim pivskim brandovima iznimne kvaliete (Rittmayer, Insel, Maisel@Friends, Bayreuther Brauhaus, Bayreuther Bierbrauerei, Riegele, Maisel Weisse).…

U Zagrebu je otvoren novi pivski bar WunderBar.  I samo ime nagovještava da u njemu ima čudesnih piva, što je, sigurni smo, poziv mnogim pivoljupcima da dođu i kušaju.

WunderBar svoju ponudu temelji na pomno odabranim njemačkim pivskim brandovima iznimne kvaliete (Rittmayer, Insel, Maisel@Friends, Bayreuther Brauhaus, Bayreuther Bierbrauerei, Riegele, Maisel Weisse). Uz klasične njemačke stilove piva Helles, Weizen, Keller,  u ponudi su također danas popularni stilovi poput  IPA (India Pale Ale), APA (American Pale Ale), Gose, Saison, Bitteri itd. Navedene pivovare uglavnom su  smještene na izvorima vode i strogo paze na sastojke u pivu: za klasična piva koja se rade po zakonu o čistoći piva  iz 1516. godine “Reinheitsgebot” hmelj i slad uzimaju s provjerenih domaćih lokaliteta, a kvasce uzgajaju u svojim pogonima već stoljećima.

Na predstavljanju ponude piva sa zalogajima koje je sljubio Kristijan Tabet, kušali smo sljedeće slijedove.

Piće dobrodošlice  bio je INSEL Kreide – ChampagnerAle pivo, izvrstan aperitiv!   Pivo se radi sa cijelim cvijetom hmelja,  koristi se kvasac od šampanjca, kuha se na starinski način u otvorenim kotlovima, sazrijeva u komori 20 dana na 25°C i 100% sazrijeva u boci. Odležavanje mu godi! 

Bayreuther Hell – svijetlo lager pivo servirano je uz kajganu s kremom od bosiljka i dimljenim lososom. Ovo je najpopularnija vrsta piva u Bavarskoj i Franačkoj regiji,  lagano je, svježe i ukusno pivo -bavarski klasik. Osvojilo je zlatnu medalju na International Craft Beer Award 2018.

Maisel’s Weisse Original – svijetlo pšenično pivo pratila je bijela kobasica (weisse Wurst),   honey mustard i cole slaw salata. Pažljivi odabir najkvalitetnijeg pšeničnog slada daje Maiselovom “Weissu” sjajno crvenkastu jantarnu boju. Metoda pivarenja se prenosi generacijama majstora pivara, sazrijevanje u boci s kvascem iz vlastitog uzgoja joj daje jedinstveni karakter. Proglašeno je  najboljim pšeničnim pivom  prema World Beer Award 2018.

Riegele/Sierra Nevada Bavarische Ale2 – American Pale Ale pivo pratili su kanapei  sa džemom od luka i od slanine ( špekmez ).  Bavarische Ale2 označava Hoppy prijateljstvo između pionira američkog craft pivarstva Sierra Nevada pivovare i Riegele, najbolje kraft  pivovare u Njemačkoj, a zajedno stvaraju  klasični Anglo-saksonski pivski stil, Pale Ale. Pivo je  osvježavajuće,  voćno, s notama breskve i marelice.

Maisel&Friends India Ale English – India Ale, engleskog stila sljubljeno je s  Pulled pork sliders     ( tri vrste svinjskog mesa mariniranog  u Rittmayer Halerndorfer Rauch bier)  i kimchi kupus (fermentirani korejski kupus ). Ovo je  intenzivno hmeljeno pivo, ali ne pregorko. Ugodno je   voćno, nenametljivih sladnih aroma.

Koktel iznenađenja napravio je koktel majstor Sven Grilec s pivom Maisel’s WeisseOriginal, uz dodatak ruma Diplomatico Mantuano i Ramazzottija Amaro uz kristalnuo čistu kocku leda IceProduct.

Na prezentaciji su bili nazočni i pivski znalci poput Milana Peha, koji je sa sommelierske strane opisao kako se rade profesionalna kušanja te naglasio da se različita piva piju iz različitih čaša, a Ozren Kanceljak je ispričao zanimljivu povijest pivske čaše od keramike do kristala.

U WunderBaru možete upoznati piva sljedećih pivovara : 

Rittmayer pivovara je mala obiteljska pivovara koja proizvodi pivo još od 1422. godine te je više puta nagrađivana zlatnim medaljama na svjetskim takmičenjima.

Riegele pivovara postoji još od davne 1386. godine te je proglašena pivovarom desetljeća u Njemačkoj.

Maisel pivovara je specijalizirana samo za pšenična piva te je sa svojim Maisel’s Weisse Original pšeničnim pivom osvojila na “World beer Awardu” u Londonu zlatnu medalju.

Bayreuther Brauhaus je pivovara iz Bayreutha,  prošle je godine sa svojim Bayreuther Hell svijetlim lager pivom osvojila zlatnu medalju na “International Craft Beer Awardu”.

Insel Brauerei je mala i mlada (od 2015. godine) craft pivovara s baltičkog otoka Rugen. Sa svojim specijalnim i rijetkim stilovima osvaja zlatna odličja na svjetskim razinama.

Maisel@Friends je mikro pivovara u sastavu Maisel grupacije, također odlikovana sa prvim mjestima za više svojih stilova.

Osim piva, WunderBar se ponosi i posebnim blendom kave, u kojemu su kave iz Južne Amerike i Perua (cioccolato, Columbia Supremo, Robusta, Arabica). 

Sve kave odlikuje i izuzetna „krema”, koja se dobiva samo kvalitetnim svježim prženjem.  

Ljetno radno vrijeme pon-čet (10-24) pet-sub (10-02). Nedjeljom zatvoreno.

Više na :
https://www.facebook.com/pg/abecedafinihzalogaja/photos/?tab=album&album_id=1080287925493505&

Julio Frangen

Julio Frangen

Profesionalni fotograf i zaljubljenik u hranu i vino.

Arhiva

Srijemski pjenušavi doručak po peti put u vinariji Papak!

U debelom hladu oraha vinarije Papak održan 5. Srijemski Pjenušavi doručak u vinogradu Radoš!   5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu održan je u subotu 6.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na položaju Radoš, u organizaciji Salona pjenušavih vina Zagreb i TZ...

Prvo dvodnevno izdanje Večeri vina i umjetnosti u Osijeku!

Dolaze nam večeri koje će obasjati Osijek poput zvijezda na vedrom nebu. U toplini proljetnog sutona, Turistička zajednica Osječko - baranjske županije vas uz partnere poziva na putovanje kroz čaroliju okusa, zvukova i vizija uz poruku - dobrodošli na Večer vina i...

Vidimo se na 5. Srijemskom pjenušavom doručku u vinogradu Papak!

U subotu 06.07.2024. u kušaonici Vina Papak Ilok, na najistočnijem vinogradarskom položaju Radoš, održat će se 5. Srijemski pjenušavi doručak u vinogradu u organizaciji TZ Vukovarsko-srijemske županije. Nakon prošlogodišnjeg jesenskog izdanja, upriličenog uz blagdan...

Vinske zvijezde #4 – 2024: Najbolji je Sauvignon Cmrečnjak 2023!

Na ljetnom ocjenjivanju Vinskih zvijezda 2024. u restoranu Tajer pobijedio je međimurski Sauvignon Cmrečnjak 2023 s 94 boda! ... slijede Bolfan Sauvignon blanc 2023 (93,3) i  Malvazija Selekcija Bomarchese  Degrassi  2021 (93,2) **** Ljetno ocjenjivanje projekta...

Zmajevo slavi 11 godina i traje dva dana!

Ove godine Zmaj slavi 11 godina i sve je u znaku "duplog"! 11. po redu Zmajevo ove godine traje 2 dana! Dva dana zmajskih craftica, pivske premijere, vrhunski streetfood i dva žanrovski različita glazbena programa čekaju vas u zadnjem vikendu lipnja. Cilj je festivala...